Spor začal ještě za úřadování primátora Bohuslava Sobotky z ODS v roce 2012. Praha po výpovědi smlouvy požadovala, aby firma okamžitě prostory vyklidila, a začala také vymáhat dlužné nájemné. Bývalý nájemce ale výpověď odmítl uznat a soudní spor na dlouhé roky paralyzoval jakoukoliv obnovu celého areálu.

Roky se táhnoucí případ nejdříve řešil Obvodní soud pro Prahu 7 a následně Městský soud v Praze, kde padl první pravomocný rozsudek až v roce 2019.

I proti tomu se společnost Delta Center ohradila a dovolávala se k Nejvyššímu soudu. Ještě před koncem loňského roku konečně rozhodl a dovolání v plném rozsahu odmítl. Potvrdil tak, že tržnice definitivně zůstane ve správě hlavního města. Rozsudek, který vrchní soud potvrdil, říká, že firma má Praze doplatit 246 milionů korun.

Opravy už začaly

Podle náměstka pražského primátora Pavla Vyhnánka (Praha Sobě) už po prvním pravomocném rozhodnutí soudu stálo město před rozhodnutím, zda riskovat a pustit se rovnou do proměny areálu, nebo počkat na to, jak všechno dopadne. „Podle hesla ‚kdo se bojí, nesmí do Tržnice‘ jsem se rozhodl nečekat,“ komentoval rozhodnuti soudu a i když soud trval tak dlouho, chce podle něj Praha udělat maximum pro rozvoj celého areálu.

V posledních dvou letech se už začaly připravovat plány, jak by se měla tržnice proměnit. Vznikla mimo jiné urbanisticko-architektonická studie, město začalo s opravou budov v areálu a loni v červnu vyhlásilo mezinárodní architektonickou soutěž na podobu veřejných prostranství mezi budovami. „Vyhlásili jsme rozvoj Pražské tržnice za prioritu města. Navážeme na to dobré, co v Tržnici fungovalo, a obohatíme fungování a program areálu tak, aby sloužil Pražanům,“ doplnil náměstek.

Tržnice má být co nejzelenější

Z architektonické studie by mělo vzejít kromě podoby prostranství také nové uspořádání zeleně a město chce, aby areál byl co nejzelenější a využíval dešťovou vodu. Magistrát chce do tržnice během příštích 15 let investovat 2 až 3 miliardy korun. Měl by tu vzniknout i třeba supermarket, kanceláře nebo prostory věnované kultuře a gastronomii.

„Rozhodnutí Nejvyššího soudu je skvělá zpráva pro všechny Pražany. Velice mě mrzí, že se soudní spor táhl neuvěřitelných 10 let, a teď děláme maximum, abychom promeškaná léta dohnali,“ dodal náměstek primátora. 

Areál původně pražských jatek byl založen v roce 1895. Jako jatka fungoval do 80. let minulého století, kdy se začal měnit na tržnici. Areál byl také prohlášen za kulturní památku.

Video
Video se připravuje ...

V Pražské tržnici funguje nové velkokapacitní kompostovací zařízení Rocket. Denně zvládne zpracovat 215 litrů odpadu. David Zima

 

Fotogalerie
62 fotografií