Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Obstrukce a divadlo ve Sněmovně: Na kolik přijdou poplatníky? Stovky tisíc korun!

Autor: for, jt - 
17. února 2022
05:00

Během rozsáhlých sněmovních obstrukcí u pandemického zákona se vyrojily debaty o úpravě jednacího řádu, ale také o tom, zda-li se neplýtvá penězi daňových poplatníků. Provoz Sněmovny totiž není zadarmo a jako velká a důležitá instituce spolkne statisíce korun denně. Objevily se proto dohady, kolik korun bylo „prošustrováno“ jen během šestihodinového obstrukčního projevu předsedy SPD Tomio Okamury. Některé šly dokonce do milionů, jiné částku výrazněji krotily. Na paralýzu Sněmovny však každopádně doplácí i státní kasa.

Ve Sněmovně se opět během úterní a středeční schůze potýkali poslanci s obsáhlými obstrukcemi. Primárně ze strany hnutí SPD. Předseda této opoziční strany si vzal slovo hned na začátku debaty o programu schůze a udržel se u pultu téměř 6 hodin. To vyvolalo opětovnou debatu nad jednacím řádem Sněmovny, nad zákony a také nad tím, kolik vlastně Tomio Okamura u pultu utratil, ačkoliv se ve středu pustil do vlády, že je to ona, kdo utrácí ze státního. 

719 tisíc za hodinu? 

Stejně jako i jiné instituce, i provoz Sněmovny totiž něco stojí. V rozpočtu jsou klasické věci jako voda, elektřina, správa sítí, majetek i platy a vzhledem k velikosti a mohutnosti komplexu je běžný, ale i víkendový provoz několikacifernou záležitostí. 

Během úterý se dokonce spolek Milion chvilek pro demokracii vytasil s ohromným číslem. „Jen bychom rádi upozornili poslance Tomia Okamuru, že jedna pracovní hodina Poslanecké sněmovny stojí daňové poplatníky celkem 719 tisíc korun. Tolik k tomu, že se právě zájmy běžných občanů pan poslanec při obstrukcích tak rád ohání,“ napsali na twitter. 

Podobnou informaci sdílel ve středu ráno také ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. „Náklad na jednu Okamurohodinu, kdy blokuje Sněmovnu (včetně zaměstnanců), je více než 700 000 korun. Tedy kampaň Tomia Okamury stojí občany skoro 6 milionů korun denně. Okamura je Nový Volný,“ napsal. 

Na zveřejněnou částku reagovalo SPD na krátké tiskové konferenci během středečního jednání vlády. „A jaká je cena za demokracii?“ uvedli na dotaz médií, aniž by „prokecanou“ částku nějak dále komentovali.

„Nesmysl,“ reaguje dolní komora

Uveřejněná částka cca 700 tisíc korun za hodinu je ale podle Kanceláře Poslanecké sněmovny nesmyslná, jak uvádí pro Blesk Zprávy ředitel tiskového odboru Roman Žamboch. Dolní komora má totiž jasný rozpočet, jehož podrobný popis je k dispozici na stránkách Sněmovny. 

Z dostupných dokumentů vyplývá, že výdajově je Sněmovna standardně na částce kolem 1,3 miliard korun. V roce 2020 byla celková částka na 1 393 659 786 korunách. V této částce jsou platy zaměstnanců, základní příděly fondu kulturních a sociálních potřeb, jsou zde i výdaje za gastro, květinovou výzdobu, dary apod. 

Pokud tuto částku průměrově vydělíme, dostaneme se na asi 3,8 milionu korun denně, a tedy na asi 150 tisíc za hodinu. To se výrazně vymyká částce, kterou sdílelo Milion chvilek. 

Bartoš: Je to hrubý odhad

Blesk Zprávy oslovily i předsedu Pirátů a ministra pro místní rozvoj, aby obhájil částku, kterou zveřejnil na twitteru. „Rozpočet Sněmovny minus víkendy a svátky, minus sněmovní dovolené. Je to jen hrubý odhad. Pak děleno standardním dnem vyjde plus minu Okamurohodina,“ reagoval Bartoš. 

Jak ale zmiňuje kancelář, provoz Sněmovny něco stojí každý den, nejen ve dnech, kdy zasedá dolní komora a kdy se poslanci scházejí na výborech. Je tak vlastně velice těžké přesně říci, kolik vlastně stojí jedna pracovní jednací hodina. A to i právě vzhledem k tomu, že v některých svátcích a o víkendech je Sněmovna prázdnější.

Sám Okamura na „výdaje, které stojí Sněmovna“, narážel i během svého středečního večerního projevu. „Vy neskutečným způsobem mrháte veřejnými penězi, důkazem je tady ten pandemický zákon,“ tvrdil.

Je to vláda zadarmo drahá (...) Ano, je to opravdu drahá legrace, co tady předvádí vláda, protože jednání Sněmovny stojí spoustu peněz a vy tady spotřebováváte velmi vysoké veřejné peníze na to, aby se tady jednalo o pandemickém zákonu a o korespondenční volbě,“ dodal během svého dalšího obstrukčního projevu, který trval tentokrát 2,5 hodiny.

Ať už zdlouhavému jednání někdo fandí nebo ne, kromě poslanců to musí také vydržet právě i personál Sněmovny, který zajišťuje její chod. Během jednání totiž musí být přítomni například legislativci, stenografové, asistenti, obsluha kantýn nebo další profese. Blesk tak zjišťoval, jak na tom vůbec personál je.

„Není to jednoduché. Kancelář Poslanecké sněmovny není personálně vybavena na směnný provoz, ale i tak to řešíme do jisté míry střídáním v rámci jednotlivých pracovišť,“ uvedl pro Blesk Žamboch s tím, že jsou neustále k dispozici nejnutnější pozice.

Video  „Slušňák“ Fiala se ve Sněmovně neudržel: Mě už to taky s*re  - ČTK
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 17. února 2022 22:33 )

Kdyby se koalice nesnažila za každou cenu prosadit paskvil zákona, nemusel by nikdo "obstruovat"...

ANO_travit_psy ( 17. února 2022 21:48 )

sraIina tady tvrdí, že Němcová a Benda mluvili 37 hodin. Prostě lže jako každý komouš.

sarina ( 17. února 2022 19:30 )

Ne 30, ale 37 a nakonec to museli vzdát nebo by pandemický zákon neprošel ta fialka kecala že prý to tak plánovali a na to čekali až 37 hodin, že mu není trapně, ubožákovi.

ANO_travit_psy ( 17. února 2022 19:13 )

Oni žvanili 30 hodin?

maxpax ( 17. února 2022 09:56 )

Však ty šibenice na demonstracích jsou tady už také celá léta. V posledních časech pak přibyly rakve a výkřiky před bydlištem že ten či onen je zločinec. Samozřejmě tohle na demonstarce nepatří .
Ale je víc než podivné, že to dosud nikomu z dnešních vládních politiků nevadilo .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa