Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dostali košem, ale nevzdávají to. Havlíček a Okamura znovu svedou boj o vedení Sněmovny

Autor: ČTK, amb - 
6. února 2022
13:58

O křeslo zbývajícího, šestého místopředsedy Sněmovny se znovu utkají někdejší vicepremiér Karel Havlíček (ANO) a předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura. Vyplynulo to z jejich vyjádření v dnešní Partii Tereze Tománkové na CNN Prima News. Další volba se má konat na příští schůzi Sněmovny, která začne v polovině února.

Havlíček uvedl, že opoziční hnutí ANO nemá důvod kandidáta měnit, šancí si ale příliš nedává. „Troufám si tvrdit, že pravděpodobnost mého zvolení je nižší, a myslím si, že větší pravděpodobnost je, že pan (nynější předseda klubu ODS a dlouholetý poslanec Marek) Benda bude dalších 30 let ve Sněmovně,“ řekl.

Okamura řekl, že má nominaci poslanců SPD. Zopakoval, že podle něho není logické, když Piráti se čtyřmi poslanci zastoupení ve vedení dolní komory mají, a pětkrát početnější klub SPD nikoli.

Místo patří podle dřívějších politických dohod hnutí ANO, podle místopředsedy Sněmovny Jana Bartoška z vládní KDU-ČSL se na tom nic nemění. „Vždycky je to o tom, jakým způsobem kandidát dokáže přesvědčit poslance. My nikomu nemůžeme za plentou vést ruku, jakým způsobem bude volit,“ uvedl.

Volba plánovaná na příští schůzi Sněmovny bude již čtvrtá. V předchozích poslanci žádného z navrhovaných kandidátů nezvolili. Havlíček se utkal s Okamurou i koncem ledna, ani jeden z nich nedostal dostatečný počet hlasů.

Poslanci loni v listopadu na ustavující schůzi po říjnových sněmovních volbách zvolili za předsedkyni Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) a vybrali i pět ze šesti místopředsedů. Stali se jimi Věra Kovářová (STAN), Jan Bartošek (KDU-ČSL), Jan Skopeček (ODS), Olga Richterová (Piráti) a Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Video  Pekarová řekla, s čím chce ve Sněmovně zatočit. A co by ji nenapadlo ani jako opilou?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

hejhej ( 7. února 2022 17:03 )

Hlavně, že místopředsedkyni PS je Richterová, která navíc neumí vést schůzi od pirátu, kdy měli ve volbách pouhých 1,68%. Propadlí piráti by se neměli vůbec zviditelňovat a do funcí PS a vlády nepatří. Ovšem to je ta spravedlnost o které žvanil estébák Fialka .

hejhej ( 7. února 2022 08:42 )

stemik:
To je podrazácká slepencova demokracie.

sarina ( 6. února 2022 16:41 )

Přesně tak hejhej Zkus si přečíst diskusi na novinkách o volbě místopředsedy sněmovny a Pekarové, to je jiné kafe.

hejhej ( 6. února 2022 16:24 )

sarina: Výsměchem je, že nějaká Pekarová z pidistrany 5,47 % je předsedkyní PS. Celá tato vláda slepenců je trapná a svým chováním se ztrapňuje čím dál víc. A co ministr, to ubožák.

ingmarie ( 6. února 2022 15:28 )

Ani jeden z těchto dvou žvanivých tragédů není pro vedení sněmovny přínosný

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa