Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dvoudenní hádky a spacáky ve Sněmovně: Novela pandemického zákona i přes obstrukce prošla

Aktualizováno -
2. února 2022
22:49
Autor: Nikola Forejtová, ČTK, trm - 
1. února 2022
05:00

Poslanci podle očekávání schválili novelu pandemického zákona. Jednání Sněmovny trvalo téměř 36  hodin a provázely ho obstrukce opozice, zejména SPD. Současný zákon má účinnost do konce února, jeho prodloužení bylo podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) nutné i proto, že by s jeho koncem skončila i většina opatření. Koalice ale nakonec ustoupila z některých sporných bodů, mimo jiné v časovém omezení. Novela bude platná do konce letošního listopadu. Na stůl ji teď dostanou senátoři.

Co novela přinese?

  • Úřady nebudou moci na rozdíl od současného znění zákona  úplně zakázat soukromé a veřejné akce, a také provoz hudebních, tanečních nebo herních klubů či diskoték, heren a kasin. Jejich provoz budou moci pouze omezit.
  • Restrikce se nadále budou moci týkat zejména omezení počtu návštěvníků nebo zákazníků, otevírací doby nebo povinnosti nosit respirátor. 
  • Nařízení izolace nebo karantény budou moci orgány ochrany veřejného zdraví  oznamovat lidem například i telefonicky nebo krátkou textovou zprávou. 
  • Zákon také zavede lhůtu, v níž má krajská hygienická stanice po námitce prošetřit důvodnost nařízené karantény či izolace
  • Mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví nebo krajských hygienických stanic budou moci nově regulovat jakoukoli činnost provozovanou v provozovně, na tržišti a v tržnici, a to včetně provozní doby.
  • Budou se moci týkat také zoologických a botanických zahrad, různých kulturních institucí, památek nebo třeba hvězdáren.
  • Úřady budou moci podle pandemického zákona regulovat také hudební, divadelní a filmová představení, taneční produkce, slavnosti, kulturní festivaly či veletrhy a dále dětské zotavovací akce a příměstské tábory.
  • Opatření budou moci omezit provoz vnitřních a venkovních sportovišť, ale také výuku ve všech typech škol i v předškolních zařízeních. 
  • Regulace se bude moci týkat rovněž činností vykonávaných mimo provozovny, například přímo u zákazníka. Jde mimo jiné o kadeřnické služby a o kosmetiku.
  • Horní hranici všech postihů, které mohou úřady uložit podle pandemického zákona, Sněmovna snížila podle návrhu koalice na pětinu. Maximální pokuta činí v současnosti tři miliony korun, nově by byla nejvýše 600.000 korun. Při opakovaném prohřešku by se nejvyšší možná pokuta snížila z až čtyř milionů na maximálně 800.000 korun.
  • Pandemický zákon bude platit do konce letošního listopadu

Poslanecká sněmovna na mimořádné schůzi podle očekávání a navzdory dlouhým obstrukcím schválila  novelu pandemického zákona. Původně se měli poslanci novelou zabývat již v minulém týdnu, hnutí SPD ale projednávání posunulo díky vetu. A SPD v blokování zákona pokračovalo. Jeho poslanci obstrukcemi prodloužili jednání, které trvalo bezmála 36 hodin. Alespoň částečně ho zkrátilo omezení na vystoupení, řadoví poslanci mohli mluvit jen dvakrát 5 minut. 

Pro novelu hlasovalo 70 poslanců vládní koalice, proti bylo 52 zástupců ANO a SPD.

Výsledek hlasování o novele pandemického zákona. Výsledek hlasování o novele pandemického zákona. | reprofoto PSP

Místopředseda Jan Bartošek (KDU-ČSL) nastínil, že by kvůli obstrukcím mohla být na stole změna jednacího řádu. „Pokud SPD bude pokračovat ve snaze dělat z jednání Sněmovny podprůměrnou recitační besídku, tak je dle mě na čase otevřít diskuzi o zpřesnění jednacího řádu. Nelze Sněmovnu blokovat řadu dní a nocí. Díky tomu se zpomaluje schvalování důležitých zákonů i zásadní práce ve výborech,“ uvedl na twitteru. 

Novelizace se schvalovala ve stavu legislativní nouze, tedy ve zrychleném procesu. Poslanci rokovali nad tím, jestli je takové projednávání zapotřebí dlouhých 10 hodin. Program poslanci schválili až po 9. hodině ranní. To už začala nová schůze, která navázala na tu předešlou. Debatu nad pandemickým zákonem dočasně utnula šéfka ANO Alena Schillerová. „Strávili jsme tady 23 hodin, jde to nejen od našich řad, zaslechla jsem to i z vládních lavic, potřebujeme si udělat osobní hygienu. Dvě hodiny na hygienickou pauzu,“ uvedla. 

Na řadu poslanců už po dlouhém jednání dopadá únava. Lidovec Antonín Tesařík ukázal na sociálních sítích fotku, kde leží na gauči.

Koalice ustoupila ve sporných bodech

V některých sporných bodech koalice ustoupila. Novela bude platit jen do konce listopadu letošního roku. Z původního návrhu také vypadlo to, že by mimořádná opatření vydávala ministerstva vnitra a obrany. Proti uvalení karantény či izolace lze podat odvolání. Pokud do tří pracovních člověk nedostane odpověď hygieny, je karanténa či izolace automaticky ukončena. 

Válek zmínil i sperma neočkovaných mužů

Po přestávce si vzal jako první slovo ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, který zopakoval, proč je nutné mít pandemický zákon. A tedy kvůli lepším možnostem kontrolovat a řídit epidemii. „Já nechci zavádět tvrdá opatření, ony se dotýkají mě, rodiny i přátel. Chci ale chránit ty, co mohou na covid umřít. Proto potřebuji nový pandemický zákon tak, aby pokud bylo potřeba opatření zavést, aby dávaly smysl a mohlo to fungovat,“ řekl ministr s tím, že chce připravit ještě letos komplexní legislativu, která pandemický zákon nahradí. 

Podle něj by s novým zákonem nemohl například soud zrušit podmínku očkování nebo prodělání nemoci při vstupu do restaurací a klubů, jako se to stalo u vládního nařízení z konce prosince. Přitom toto opatření má podle Válka své opodstatnění, například v době Vánoc, kdy raketově přibýval počet nakažených. 

Válek se během svého projevu několikrát zadrhnul, protože na něj pokřikoval někdo z lavic. Pokřiky usměrňoval předsedající Jan Skopeček (ODS) ale i samotný Válek. „Míru slušnosti máme každý nastavenou jinak, ale já se k tomuhle jednání nebudu snižovat. Chápu, že máme rozdílné názory a to je naprosto v pořádku,“ konstatoval a sklidil tím i potlesk. Zmínil, že si mezi demonstranty před budovou Sněmovny všiml i toho názoru, že nejtvrdší měnou bude sperma neočkovaných mužů. Podle něj jsou názory v pořádku, pokud není člověk agresivní. Ministr zmínil, že „pevně věří, že v březnu uvolní opatření“. Je ale nutné mít případně v rukách nástroj, jak na epidemii flexibilně reagovat. 

„Vole“, zaznělo směrem k Okamurovi

Poslanci SPD během obstrukcí navrhovali nad ránem další a další body a k tomu předčítali dlouhé dokumenty.  „Opakujete nesmyslně seznam evropských směrnic,“ řekl místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) jednomu z poslanců SPD. A nakonec mu odebral slovo. Ve Sněmovně tak došlo na hádku.

Předseda SPD Tomio Okamura si stěžoval na to, že mu jeden z poslanců ODS řekl „vole“. Skopeček v reakci vyzval všechny zákonodárce, aby na Okamuru nevykřikovali vulgárně ani slušně.

I přes opakovanou kritiku na účet SPD se ale jednání stále a stále prodlužovalo. Poslanec STAN Petr Letocha se dokonce na jednání vybavil spacákem. Ten ve středu ráno ukázal i poslanec ANO Patrik Nacher.

Schillerová: Legislativní paskvil

Hnutí ANO se již na úterním jednání klubu dohodlo, že zákon stejně jako SPD nepodpoří. „Domníváme se, že do Sněmovny dorazil legislativní paskvil, který máme navíc schválit pod časovým tlakem ve stavu legislativní nouze,“ uvedla jeden z důvodů šéfka klubu Schillerová.

Původní pandemický zákon byl vyhlášen loni v únoru s dobou účinnosti na jeden rok. Pokud by se jeho novelizace nestihla do 28. února, od 1. března by v Česku končila většina opatření, jež jsou díky němu v oběhu, jak opakovaně upozornil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Válek o šapitó Okamury

Válka jednání SPD pobouřilo, především pak sáhodlouhé projevy jejich předsedy. Tomio Okamura si podle něj „plete komoru s vlastním šapitó“. Na twitteru zdůraznil, že novelizaci potřebujeme, jinak „padnou opatření brzdící pandemii včetně kompenzačních programů.“ 

Nicméně, podle opozičních poslanců, by se měla vláda více zaměřit na to, jak se s covidem naučit žít a na to, jak nemoc léčit. Okamura avizoval, že podá ústavní stížnost jak na samotný zákon, tak to, že byl schválen ve stavu legislativní nouze. 

Jednání Sněmovny o novelizaci pandemického zákona: Předseda SPD Tomio Okamura, v pozadí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) (1.2.2022) Jednání Sněmovny o novelizaci pandemického zákona: Předseda SPD Tomio Okamura, v pozadí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) (1.2.2022) | ČTK / Šulová Kateřina

Útoky na policisty

Proti pandemickému zákonu se vede i série demonstrací, které zorganizovala iniciativa Chcípl pes. Jedna se konala i v úterý u sídla dolní komory na pražském Malostranském náměstí. Protestující přinesli několik šibenic, kde symbolicky pověsili svobodu. Šest osob policie zadržela poté, co na přítomné muže zákona zaútočili, jak informoval mluvčí pražské policie ČTK. Jeden policista je zraněný. „Později jsme zajistili ještě jednoho muže, který použil pyrotechniku,“ uvádí dále na twitteru PČR. 

Demonstranti se sešli také ve středu. 

 

 

Koronavirus v Česku: Protest iniciativy Chcípl pes proti pandemickému zákonu (1.2.2022) Koronavirus v Česku: Protest iniciativy Chcípl pes proti pandemickému zákonu (1.2.2022) | ČTK / Říhová Michaela

Video  Pekarová řekla, s čím chce ve Sněmovně zatočit. A co by ji nenapadlo ani jako opilou?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

levicove-smegma ( 3. února 2022 20:53 )

A když si Paroubkova vláda s opozicí vytírala řiť, to ti nevadilo?

sarina ( 3. února 2022 18:45 )

a co by jim asi na to řekli jejich voliči, že si dělají ze sněmovny holubník a neposlouchají opozici? Už hodně lidem se nelíbilo, že si do "práce" berou spacáky a za peníze daňových poplatníků(a ne malých peněz) se jdou vyspat. všichni nejsou tak tolerantní jako ty!!! Jednou je to vláda i když slepená a je jedno že mají 108! OPOZICE JE NA TO aby BYLA V OPOZICI, snad bys nechtěl aby slepení na opozici kašlali a ti by tam nemuseli ani chodit, pak bys tady zase vykřikoval, že za PENÍZE DAŇOVÝCH POPLATNÍKŮ ANI NECHODÍ do sněmovny!!!

rudaverliba ( 3. února 2022 17:47 )

Žádná směna v žádném provozu nemá 35 hodin. Navíc poslouchat nějaké bláboly a lži není žádná práce.

rudaverliba ( 3. února 2022 17:45 )

sraIino, to je jen tvůj vlhký sen. Nemuseli tam sedět a už vůbec ne ty bláboly a lži poslouchat. S těmi spacáky to odhadli dobře.

sarina ( 3. února 2022 16:27 )

Víš čeho? že tam SLEPENÁ MUSELA SEDĚT, POSLOUCHAT A HLAVNĚ BYLI VZTEKY BEZ SEBE, protože počítali s tím, že to mají v kapse a zatím tam dřepěli a lidem ukázali SVOU NADŘAZENOST!!! FŮŮŮJ!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa