Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vědci z Wu-chanu objevili smrtelnější koronavirus! Máme se bát? Prymula se diví

Autor: Jakub Tomek - 
30. ledna 2022
05:00

Zcela nový kmen koronaviru NeoCoV objevili čínští vědci. Ti varují, že může představovat další hrozbu pro lidstvo. Má být totiž smrtelnější a přenosnější než dosud známé varianty covidu-19. Máme mít strach, nebo jde jen o paniku?

Virus byl podle studie, na niž upozornil britský list The Independent, objeven u netopýrů v Jihoafrické republice a na člověka se zatím nepřenesl. Podle čínských expertů je ale nejspíš pravděpodobné, že k tomu dojde.

„Virus je vzdálený pouze jednu mutaci od přenosu na člověka,“ píše se ve studii, která ale ještě neprošla recenzí. Odborníci tak dodávají, že budou potřeba další výzkumy.

Smrtelnější a rychlejší

Tzv. NeoCoV se má přenášet daleko rychleji a být smrtelnější než dosud známé varianty covidu-19, se kterým lidstvo bojuje už víc jak dva roky. Nový typ by měl být blízký koronaviru MERS, který je znám už od roku 2012. V případě tohoto viru se jedná o nemoc, která je přenosná ze zvířat na lidi. Odborníci ve studii také popsali, že protilátky po prodělání covidu-19 jsou proti MERSu a variantě NeoCoV neúčinné.

Máme panikařit?

Uklidnit veřejnost se ale snaží Světová zdravotnická organizace (WHO). „Zda bude nově objevený virus představovat riziko pro lidstvo, to zjistí až další studie,“ uvedla WHO a dodala, že spolupracuje s dalšími organizacemi na sledování nových nemocí přenosných mezi zvířaty a lidmi.

Epidemiolog Prymula pro Blesk: Informací je málo!

Podle epidemiologa a bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly (57) není o novém typu koronaviru zatím mnoho informací. „Já nevím, jestli je tahle informace zatím vůbec relevantní,“ řekl Blesku a pozastavil se nad tím, že to zjistili zrovna vědci ve Wu-chanu, kde se objevil covid-19.

Je to kuriózní, že ho zachytili zrovna tam, pokud ho teda neměli v laboratoři z minulých let,“ dodal s tím, že Čína se v poslední době izoluje a snaží se, aby tam nebyla žádná nákaza.

Video  Konec covidu v Česku: Konvalinkův optimistický scénář o letošním podzimu a účinných lécích  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

provokaterka ( 31. ledna 2022 09:51 )

Výletníci,kteří jezdí po světě do dovezou jako suvenýr.

krapotkin ( 31. ledna 2022 00:40 )

Zato Kubek se dneska na Primě choval jako pravý demagog.

krapotkin ( 31. ledna 2022 00:39 )

Byly doby, kdy jsme si dělali spoustu věcísami, ale to by nesměl být rok 1989. Po něm hledaly vlády "strategické investory" tak dlouho, až už v Česku není Českého nic.

ANOzlodejum ( 30. ledna 2022 17:05 )

U nás se tisknou koruny a poslední zlato rozprodal Zeman, když byl premiérem.

Prema M ( 30. ledna 2022 16:59 )

ono stačí investovat do investičních společnosti jako třeba Blackhowk či Vanguard, která vlasní akcie všeho.
VŠEHO tedy i Mod. PF. ASTRA. JOHNS.

a přihřívat polívčičku v TV a nikdo se nic nedozví, když to jde přes investiční společnosti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa