Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pandemie skončí do dvou měsíců, řekla epidemioložka. Šéf WHO přidal podmínku úspěchu

Autor: tsv - 
9. ledna 2022
17:00

Blíží se konec pandemie? S covidem se potýkáme již třetím rokem a lidé po celém světě doufají v brzký návrat k normálu. Vědci o konci krize mluvili už loni a dávali nám naděje, ovšem přišel nový rok a všechno je stále při starém. Podle některých expertů už bychom ale nemuseli čekat dlouho. Dánská vědkyně dává pandemii dva měsíce a Světová zdravotnická organizace (WHO) doufá v bezcovidový rok 2023.

Šéf WHO Tedros Ghebreyesus přišel s dobrými zprávami. Ačkoli mutace omikron vědcům stále dělá vrásky, rok 2022 by se mohl konečně stát rokem, kdy smrtelná pandemie ustoupí do pozadí, řekl generální ředitel na tiskové konferenci. Rozhodující podle něj bude, zda se letos podaří dosáhnout cílové proočkovanosti.

Ghebreyesus upozornil na dlouho diskutovaný problém hromadění vakcín v bohatších státech, které si tvoří nadstandardní zásoby a přitěžují tak chudším zemím. Ředitel apeloval na vlády velkých ekonomik, aby se semkly a společně jednaly ve prospěch společnému cíli, tedy naočkování 70 procent světové populace do letošního července. Podle vlastních slov si je jistý, že letos krize skončí, pokud se splní všechny podmínky.

„Pokud ukončíme nespravedlnost, ukončíme pandemii“

„Nastala doba, kdy bychom se měli povznést nad krátkodobý nacionalismus a ochránit populace a ekonomiky před budoucími mutacemi tím, že zabráníme nespravedlnosti,“ pronesl Ghebreyesus a dodal: „Pokud ukončíme nespravedlnost, ukončíme pandemii.“

„Máme 185 dní na to, abychom před začátkem července dosáhli 70 procent. A stopky nám startují teď,“ pokračoval. Ke konci pandemie by nás mohlo z velké části přiblížit i očkování třetí posilovací dávkou. O tu je například v Británii nečekaně velký zájem, pochvalují si vědci.

„Fronty na boostery jsou zatím velmi slibné. Lidé chtějí udělat správnou věc,“ řekl novinářům místní praktický lékař Anil Mehta. Upozornil, že bude třeba ještě vynaložit velké úsilí, aby se všechny nastřádané dávky dostaly do jednotlivých očkovacích center a lékařských ordinací. O třetí dávku mají velký zájem i Češi.

Vydržme ještě dva měsíce

Vrchní epidemioložka z Dánska Tyra Grove Krauseová očekává návrat k normálnímu životu před pandemií již do dvou měsíců. Nadějnou předpověď postavila na studii, která potvrzuje nízké procento hospitalizací mezi pacienty nakaženými mutací omikron. Počet infikovaných by měl podle ní vystoupat v příštím měsíci a pak už jen stabilně klesat, píše server Mirror.

Během rozhovoru pro televizní stanici TV2 odpovídala na dotaz, jak dlouho bude omikron ovlivňovat život v Dánsku. „Myslím, že to skončí v příštích dvou měsících. A potom doufám, že nákazy začnou klesat a nám se vrátí naše normální životy,“ řekla novinářům Krauseová.

Pandemie si od prosince roku 2019 vyžádala přes 5,5 milionu obětí, po celém světě se koronavirem nakazilo přes 300 milionů lidí. Dosud bylo podáno přes devět miliard dávek vakcíny, plně naočkovány jsou necelé čtyři miliardy, tedy 50 procent světové populace. Statistiky zveřejnil server Our World in Data.

Video  Spojení delty a omikronu budí obavy. Virolog zmínil nebezpečí u zvířat a špatné britské zprávy  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

ANO_nam_bude_lip ( 10. ledna 2022 18:34 )

Takže průměrný věk dožití u nás je sto let...

apoho ( 10. ledna 2022 09:14 )

A pak se Česko vrátí i na normální úroveň úmrtnosti z 30 000 mrtvol na Covid za rok na 100 000 ročně jako před Covidem a všichni budou happy, jak jsme se vyrovnali s tou hroznou nemocí

apoho ( 10. ledna 2022 09:11 )

Pandemie skončí do dvou měsíců a pak svět přejde do stavu permanentní epidemie

fotrpjotr ( 10. ledna 2022 08:23 )

Moc se nesměj­te,"teč­ková­ní" bude pokračovat.

rodriges ( 9. ledna 2022 20:37 )

Ve světle historie propagátorů vakcíny, ať nás od ní ochrání Bůh!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa