Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Omikron není mírná varianta, varuje WHO. Stále se neví, jaké potíže způsobuje starším lidem

Autor: ČTK - 
6. ledna 2022
18:40

Nakažlivější koronavirová varianta omikron zřejmě způsobuje méně závažné onemocnění, než dosud globálně převažující delta, ale neměla by být klasifikována jako mírná. Upozornili na to ve čtvrtek podle agentury Reuters představitelé Světové zdravotnické organizace (WHO).

Janet Diazová, šéfka klinického managementu WHO, řekla, že první studie ukazovaly oproti deltě na snížené riziko hospitalizace při infikování variantou, která byla poprvé identifikována v Jihoafrické republice loni v listopadu. Také se zdá, že z omikronu vyplývá menší riziko závažného onemocnění jak u mladších, tak u starších lidí, uvedla ve čtvrtek Diazová v Ženevě. Reuters připomíná, že dopad omikronu na starší populaci je jednou z velkých nezodpovězených otázek kolem nové varianty. Většina dosud studovaných případů se přitom týkala mladších lidí.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na čtvrtečním brífinku řekl, že varianta omikron by neměla být považována za „mírnou“, neboť globální počty infekcí stoupají k rekordním úrovním, zdravotní systémy jsou zahlcené a vlády usilují o zkrocení viru, který už dohromady zabil více než 5,8 milionu lidí. Tedros ve čtvrtek rovněž zopakoval svou výzvu k větší rovnoměrnosti v distribuci vakcín a přístupu k nim.

36 zemí ještě nedosáhlo ani desetiprocentní proočkovanosti

Podle současného stavu distribuce vakcín 109 zemí nestihne splnit cíl WHO plně proočkovat 70 procent světové populace do července, dodal Tedros. Dosažení zmíněného cíle by podle WHO mělo ukončit akutní fázi pandemie.

Poradce WHO Bruce Aylward řekl, že 36 zemí ještě nedosáhlo ani desetiprocentní proočkovanosti. Celosvětově přitom nyní tvoří 80 procent pacientů s těžkým průběhem covidu-19 lidé neočkovaní.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 7. ledna 2022 10:22 )

A vakcína? Když výrobce neručí, ale ručí jen stát.
--Novinářka se zeptala Vojtěcha, proč výrobce vakcín nenese odpovědnost. Překvapivá odpověď(ac24)
Novinářka se zeptala bývalého ministra zdravotnictví Vojtěcha, proč výrobce vakcín nenese odpovědnost. Dočkala se překvapivé odpovědi. (Foto: Facebook)
Ručí stát a stát jsme my
www.fa­cebo­ok.co­m/1000­017811­82517/­vide­os/516­175291­051995­7/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa