Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hybridní mutace omikronu a delty zneklidnila i experty. Vědci už mají o „deltakronu“ jasno

Autor: tsv - 
11. ledna 2022
05:00

Vědci z Kypru během víkendu vyvolali horlivé diskuse na internetu poté, co ohlásili hybridní mutaci koronaviru vzniklou z údajné kombinace delty a omikronu. Tedy mutací, které si nyní v Česku vyměňují vládu. Uživatelé sociálních sítí mutaci přiřkli jméno deltakron a nespočet příspěvků na toto téma začal postupně vyvolávat paniku. Světoví odborníci se ale shodují na jednom: „Deltakron neexistuje.“ Podle nich jde o kontaminaci vzorků v laboratoři.

Chaos nastal v okamžiku, kdy profesor biologie z Univerzity v Kypru Leondios Kostrikis přišel s teorií o kombinaci delty a omikronu. Jeho tým v laboratoři odhalil 25 vzorků, které vykazovaly charakteristiky obou mutací. „V tuto chvíli se objevují dvoj-infekce variant omikron a delta a my jsme zjistili, že se jedná o kombinaci těchto dvou,“ prohlásil Kostrikis, proti kterému se během několika hodin spojila téměř celá vědecká komunita.

Virolog: Anomálie způsobená kontaminací

Podle britského virologa Toma Peacocka je anomálie „očividně způsobená kontaminací“ a nesplňuje kritéria pro obě mutace. Stejný názor zastává i expertka ze Světové zdravotnické organizace (WHO) Krutika Kuppalliová. „Deltakron neexistuje, pravděpodobně vznikl sekvenováním vzorků a laboratorní kontaminací fragmentů omikronu ve vzorcích delty,“ napsala na twitter a s úměvem dodala: „Nekombinujme jména nakažlivých nemocí a nechme si to pro slavné páry.“

Obavy nejsou na místě ani podle expertky Boghumy Kabisen Titanjiové. „Dostupné informace ukazují na kontaminaci vzorku a ne na opravdovou kombinaci mutací delta a omikron,“ zveřejnila na twitteru. „To nejlepší, co teď můžeme dělat místo strachování se a spojování názvů variant, které zní jako jméno padoucha ve filmu Transformers, je očkovat. Musíme zajistit, aby byla vakcína přístupná všem, a kombinovat očkování s dalšími strategiemi, které viru zabraňují v dalším šíření.“

Kombinace mutací není nemožná

Zatím ovšem není jisté, zda se jedná o vzorky opravdové mutace nebo o důsledek chybného sekvenování či kontaminace, řekl serveru Mirror profesor molekulární biologie Martin Michaelis. „Podle mě vědci z Kypru sekvenovali vzorky SARS-CoV- a získali genomické vzorky, které obsahují prvky omikronu i delty,“ vysvětlil.

„Když se různé viry z různých variant SARS-CoV-2 analyzují na stejných strojích, můžete dostat vzorky, které vypadají, jako by byly z nového viru, ale doopravdy jsou jen mixem jiných virů,“ pokračoval Michaelis.

„Musíme počkat, co ukáže další výzkum. V každém případě ale deltakron není oficiální název,“ dodal Michaelis. Varoval ale, že pokud dva viry napadnou stejnou buňku, může dojít ke kombinaci kmenů, čímž by vznikla nová hybridní mutace. „Koronaviry včetně SARS-CoV-2 mají v principu schopnost překombinovat svůj genetický materiál, když dva viry napadnou jednu buňku,“ připustil.

„Pokud se tedy někdo nakazí omikronem i deltou, je možné, že u něj vznikne hybridní mutace, která nese novou kombinaci charakteristik dvou původních virů,“ řekl expert, aby uzavřel: „S vysokou úrovní šíření omikronu i delty ve stejnou dobu může v určitou chvíli dojít ke vzniku hybridních virů.“

Video  Koronavirus: mutace Omikron  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa