Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Časté přeočkování u covidu nepřipadá v úvahu, tvrdí expert. Čtvrtou dávku rozporuje i Prymula

Autor: Tereza Sovová, Anna Marie Bukovanská - 
9. ledna 2022
05:00

Očkovat svět posilovacími dávkami každých šest měsíců je nesmysl, myslí si přední vědec a jeden z tvůrců vakcíny od společnosti AstraZeneca. Místo toho je podle něj třeba se zaměřit na rizikové skupiny a nerozdávat boostery zdravým mladým lidem, kteří nečelí tak vysoké hrozbě hospitalizace nebo smrti. Podobně se k věci staví i americký imunolog Anthony Fauci. Blesk Zprávy k tématu oslovily i české kapacity - epidemiology Rastislava Maďara a Romana Prymulu. Zejména Prymula se dívá na čtvrtou dávku stejné vakcíny skepticky, ale i pro Maďara jde nyní o předčasné téma.

Izrael již začal nabízet čtvrté dávky očkování a podobný krok v blízké budoucnosti plánuje i Velká Británie. Proti tomu se v úterním rozhovoru postavil přední britský expert, šéf výzkumné společnosti Oxford Vaccine Group a předseda místní Vakcinační a imunizační komise, profesor Andrew Pollard.

„Nemůžeme očkovat planetu každých šest měsíců. Není to udržitelné ani cenově dostupné,“ konstatoval. Upozornil také na to, že je třeba se do budoucna soustředit hlavně na rizikové skupiny a rozdávání vakcín všem nad 12 let není tou správnou cestou. Nutné je podle něj také upřesnit, „zda, kdy a jak často budou zranitelnější lidé dodatečné dávky potřebovat“.

Varoval, že vědci zatím ani nemají dostatek dat, aby určili, na jak dlouhou dobu zaručuje třetí dávka vysokou úroveň ochrany. Je zde podle něj možnost, že čtvrtá dávka ani nebude v blízké budoucnosti potřeba. „Prostě to z globální perspektivy není cenově dostupné, udržitelné ani proveditelné,“ shrnul.

Fauci i Maďar: Čtvrtá dávka je předčasné téma

Stejně jako Světová zdravotnická organizace (WHO) a další experti Pollard upozornil i na nesouměrnou proočkovanost jednotlivých států. „Pamatujte na to, že v nízkopříjmových zemích má dnes první dávku méně než deset procent lidí, takže představa pravidelných čtvrtých dávek jednoduše není racionální,“ řekl novinářům.

Na budoucnost se profesor dívá optimisticky. Během rozhovoru řekl, že to nejhorší je za námi a musíme jen přečkat zimu. „Někdy se společnost otevřít musí. A až se otevře, nastane období s větším počtem infekcí, což je důvod, proč zima na to není ta správná doba,“ varoval.

O tom, že na diskuse o čtvrté dávce je ještě moc brzy, je přesvědčený i slavný americký imunolog Anthony Fauci. „Myslím, že uvažovat o čtvrté dávce je předčasné,“ řekl v rozhovoru s místní rozhlasovou stanicí a dodal: „Jedna z věcí, kterou budeme zblízka monitorovat, je dlouhodobost ochrany po třetí dávce.“

„Pokud ochrana vydrží déle než po dvou dávkách, tak můžeme bez čtvrté posilovací dávky vydržet podstatně dlouhou dobu,“ řekl na závěr. Na rozhovory upozornil web televize CNN

S aplikací čtvrté dávky vakcíny proti koronaviru v zásadě nesouhlasí také epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Blesk Zprávám prozradil, proč je další vakcína zbytečná a jak dlouho imunita proti covidu-19 po posilující dávce ve skutečnosti vydrží. 

„Důležitější než čtvrtá dávka je teď to, aby se co největší část populace naočkovala posilující třetí. Dobu platnosti třetí dávky přesněji ukážou až studie z následujících měsíců, otázka k tomu, jestli máme dostatek dat k tomu, jak dlouho bude fungovat třetí dávka,“ uvedl pak pro Blesk Zprávy epidemiolog Rastislav Maďar. „Očkování je ze specifických opatření cílených přímo na koronavirus to nejlevnější řešení,“ dodal.

Roman Prymula v Epicentru Blesk Zpráv hovořil o současné epidemické situaci, omikronu i třetích dávkách vakcín Roman Prymula v Epicentru Blesk Zpráv hovořil o současné epidemické situaci, omikronu i třetích dávkách vakcín | Blesk:Karel Kopáč

Prymula odmítá „stále dokola aplikovat původní vakcínu“

V Izraeli a brzy i ve Velké Británii očkují už čtvrtou dávkou, mnoho expertů se ale staví proti tomu. Jaký je váš názor na čtvrté očkování proti koronaviru?

Fakt, že nemáme vakcínu, která by korespondovala s variantami, které tady cirkulují, bychom neměli suplovat tím, že budeme stále dokola aplikovat tu původní vakcínu. Proto jsem v podstatě také spíše proti čtvrté dávce očkování. Vidíme, že po opakovaných dávkách už ta imunita u člověka přetrvává jen krátkou dobu, zhruba dva a půl měsíce a pak zase prudce klesá dolů.

Dá se tedy říci, že přeočkování každých šest měsíců by nebylo efektivní?

Protože vidíme poměrně prudký pokles, tak přeočkovávání po šesti měsících není efektivní. I to je důvod, proč se v Izraeli očkuje už čtvrtou dávkou a nestačila ta třetí. To bychom museli přeočkovávat každé tři měsíce a imunita by se následně taktéž oslabila. Z tohoto důvodu bych uvítal, kdyby tady byly vakcíny, které odpovídají tomu, co tady máme za mutace.

Jak daleko jsme ve vývoji nových vakcín proti mutacím?

Na vývoji nových vakcín se samozřejmě velmi intenzivně pracuje, zatím ale nejsou k dispozici.

Souhlasíte s tvrzením, že bychom se měli zaměřit na očkování rizikových skupin místo zdravých a mladých lidí?

Určitě musíme očkovat rizikové skupiny, to je první priorita. Na druhou stranu tato strategie nemůže být úplně úspěšná vzhledem k tomu, že virus v populaci nadále cirkuluje. Právě tou cirkulací se na zbývající části populace mohou objevit nové mutující varianty, které mohou zase zpětně ohrozit ty, co už se očkovali. Proto je nutné postupovat poměrně plošně, je to začarovaný kruh.

Mnoho lidí doufá, že to nejhorší už je za námi. Můžeme s tím ale opravdu počítat?

Věřme, že to nejhorší už máme za sebou, ale může se stát, že se objeví mutace, která je více nepříjemná než ty předchozí, takže se to nedá stoprocentně určit.

Video  Spojení delty a omikronu budí obavy. Virolog zmínil nebezpečí u zvířat a špatné britské zprávy  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

frantacizek ( 5. února 2022 15:47 )

tedy přesně to, co jsem tady psal před 14 dny..hned 1. odstavec článku..

fido2 ( 9. ledna 2022 22:21 )

No, když chtějí zničit Evropu, tak budou očkovat jako vzteklí, ten odchod z unie si musejí angláni nějak vynahradit...vždyť je jasné, že tolik vakcín je nesmysl.

Jirik-ta ( 9. ledna 2022 21:18 )

krásně shrnuto. Na chřipku jsem se neočkoval nikdy, protože jsem nevěřil tomu že by někdo vyrobil tak rychle aktuální verzi vakcíny - že by byly shodné antigeny protilátek tak patogenu. Myslím si že u tak rychle mutujících patogenů bude vakcína vždy problém. Držet krok s antigenní výbavou patogenu.

janek490 ( 9. ledna 2022 14:49 )

Jak je mozne , ze jsou ve vakcinach nano castice? Jak se chovaji v tele pri ruznych frekvencich? Jak to se je znazite nacpat to do lidi na kterych nas stat stoji? Armada, lekari , hasici ,pozarnici? A jestli pri nejake frekvenci proste zabiji nositele? Dovezl nekdo z tajnych sluzeb vzorky z jinych zemi, treba z Izraele? Jestl;i to davaji do vsech vakcin nebo jen do vybranych zemi? To jste se uplne prodali? Takove hyeny jsou vseho schopne. Muze na to Prymula odpovedet?

Uživatel_5375963 ( 9. ledna 2022 14:30 )

Pan Prymula ale není vůbec očkován.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa