Nella je velmi mladá, ale za svůj život už si hodně zažila. Transplantovaná ledvina bohužel přestala fungovat a tak je odkázána na dialýzu a proto prakticky nevychází ven. Vzhledem k Nelliným specifickým potřebám ale není dostatek financí na rekonstrukci bytu a proto jsou tu designéři Martina a Honza, kteří promění byt k nepoznání za pouhých 5 dní!

Fotogalerie
16 fotografií

I přes nepřízeň osudu jsou Nella i její maminka Božena optimistky. Nella má ještě dvě starší sestry. Jedna pracuje jako psycholožka v Praze a druhá jako učitelka ve Znojmě. Obě jsou vdané, ale děti ještě nemají. Nella žije s maminkou v bytě 3+1 v panelovém domě. Jak designéři zvládnou rekonstrukci 4 místnosti?

Přání rodiny

Zásadní změnu by potřebovala zejména kuchyň a koupelna. Nella totiž zatím občasně využívá invalidní vozík, ale bohužel je tu možnost, že ho jednou bude potřebovat trvale. Proto je nutné vybudovat bezbariérový přístup. Koupelnu rodina potřebuje opravdu nutně. Když Nella omdlela ve sprchovém koutě (ten dostaly od souseda) a maminka ji jen obtížně vyndala, uvědomily si, že to takhle dál nejde. Dalším problémem jsou staré rozvody elektřiny. Přístroj na dialýzu je náročný na spotřebu a vyhazuje jistič.

Mamince Boženě by udělala radost nová klika k balkonovým dveřím. Líbí se světlý, vzdušný, moderní a praktický interiér.

Nella by si ráda vyměnila pokoj s maminkou, aby měla více místa na tvoření – vyrábí mýdla a šije. Navíc miluje barvy. Nejraději má tyrkysovou, růžovou, šedou, bílou, ale i černou. Podmínkou je ponechat polohovací postel – tu potřebuje Nella na dialýzu a k tomu je třeba určitý prostor. Ale hodně místa zaberou i další zdravotnické potřeby nutné k péči o Nellu.

Hodnocení designérů

Vcelku rychle jsme vymysleli budoucí dispozici koupelny, se kterou jsme spojili toaletu. Ložnice maminky byla také jasná. Nelly pokoj měl dvě varianty, mezi kterými jsme volili finální uspořádání. Na začátku jsme vůbec netušili, jak pojmout její pokojík v kontextu stylu a barev. Celkově nás tato proměna stála velkou část rozpočtu za stavební práce, takže jsme museli opravdu hodně zvažovat každou korunu investice. Také nám bylo od začátku jasné, že budeme zápasit s časem, abychom vše za těch pět dnů skutečně stihli. Každopádně tím, že šlo o dvě ženy, nás bavilo pracovat s růžovou barvou, ale více dospěle, než je třeba zvykem u dětských pokojíčků.

Dalším akcentem je béžová, šedá – a to vše v základní bílo-dřevěné kombinaci. Primárně jsme mamince chtěli dát čistou a elegantní ložnici a Nelle milý holčičí pokoj, který bude trendy na dnešní dobu, a bude zároveň daleko pozitivnější a čistší, než byla původní verze jejích bývalého pokoje.

U panelákových bytů jsou největším problémem stará elektroinstalace a také dveřní otvory a stropy. S tímto vším jsme se tu museli poprat ve velmi krátkém čase. Výzvou byla určitě koupelna, protože stihnout ji v pěti dnech je v běžné realitě nemyslitelné, ale tady musíme jednoznačně pochválit stavbu, která to zvládla skvěle,“ prozradila Martina s Honzou.

Premiérový díl Jak se staví sen uvidíte v pondělí 14. března ve 21:30 na Primě.