Pořad Jak se staví sen oslovila Martina Šmuková, zakladatelka Nadačního fondu Pink Bubble, který pomáhá mladým lidem, jimž onkologické onemocnění zkomplikovalo život.

Žanetě je 14 let a chodí do 8 třídy, bohužel je těžce nemocná. Oporou jí je sestra Eliška (28) s kterou žije v městském bytě v Jirkově. Každá z nich má svůj pokoj. V bytě je ještě malá kuchyň, chodba a koupelna. V kuchyni není dostatek úložných prostor a chybí v ní spotřebiče jako myčka, kterou by si sestry moc přály. Žanety pokoj je jediný hotový – byl to dárek od jiné nadace.

Fotogalerie
12 fotografií

V bytě chybí obývací pokoj, kde by mohly sestry trávit čas spolu – většinou si povídají v jedné z ložnic. Velká výzva pro Marka a Andreu, kterou musí zvládnout za pouhých 5 dní.

Přání sester

Kromě myčky by rády více úložných prostor. Chtělo by to i nové podlahy a novou kuchyň. Žaneta hraje na klávesy a maluje, Eliška ráda čte, kouká na filmy a také maluje. Ze sportu se věnuje plavání. Společně často chodí na procházky.

Hodnocení designérů

„Bylo jasné hned od začátku, že větší proměnou projde kuchyň a předsíň. V souvislosti s předsíní jsme ale od začátku zvažovali i rekonstrukci sousední koupelny a WC, které byly v totálně nevyhovujícím stavu. I když to byla hra o centimetry, byli jsme přesvědčeni, že i malá změna dispozice může znamenat velký funkční přínos.

Zásadní problém jsme viděli hlavně v prostoru předsíně a navazujícího WC a koupelny. Tam bylo prostoru hodně málo, a nebyl navíc úplně dobře využitý. V kuchyni to bylo podobné Zvažovali jsme původně větší využití stěrky, zejména na podlahu. To bychom ale v takto omezeném čase už zkrátka nezvládli kvůli nutným technologickým přestávkám.

Proměna je hodně moderní – troufáme si říct tak, jak si to holky přály. Od začátku hodně mluvily o uzavřených skříňkách, minimalismu, moderních vychytávkách. Tohle všechno jsme měli v hlavě. I proto zvítězilo velmi minimalistické neutrální schéma světlé stěrky a bílé,“ prozradili Andrea s Markem.

Premiérový díl Jak se staví sen uvidíte v pondělí 28. února ve 21:40 na Primě.