Markéta je maminkou Josefa a Lucky. Její tatínek Vlastimil je už v důchodu, ale vzhledem k tomu, že je vyučený zedník, je jasné, že celý dům postavil vlastníma rukama. Bohužel je nepraktický a není v něm dostatek světla ani prostoru.

Fotogalerie
14 fotografií

Přání rodiny

Markéta spí na gauči v obýváku, takže by ráda svou vlastní ložnici a kuchyně by také zasloužila modernizaci. Tatínek Markéty Vlastimil se obává, že pokud jeho synovi nevyjde vztah, vrátí se k němu do domu také, takže by rád i záložní místnost pro něj.

I dětské pokoje volají po proměně. Děti mají rády moderní lesklé materiály a studené barvy jako je bílá, černá a šedá…

Hodnocení designérů

Proměna byla náročná, protože jsme si ji náročnou udělali. Neuměli jsme si dát stopku před dveřmi dětských pokojů nebo dědy. Nedokázali jsme vytvořit jen kuchyň pro Markétu. Jinak stavebně jsme nic zásadně neměnili, dům je příliš starý na to, aby unesl dispoziční změny. O to víc jsme se snažili proměnit i dětské pokoje, byť zůstaly na svém místě. Měli jsme hned nápad na Markétin svět, tedy kuchyně a ložnice pojatá v něžných, lehce venkovských motivech. Ostatní pokoje reflektují osobnost každého z lidí, pro které jsou. Upřednostnili jsme komfort, potřeby a svět každého z nich oproti jednotnému konceptu celého interiéru. Problém žádný zásadní nenastal. U starého domu jsme počítali s nánosy barev, které se musely seškrábat, napenetrovat. Jen bylo zoufale málo času, pět dnů, pět pokojů. V rámci úspor finančních i časových jsme například nechali původní podlahu v pokojích, tím pádem se v nich mohlo hned začít tapetovat a následně montovat nábytek s tím, že postele a skříně jsme zanechali původní, šlo spíše o facelift, doplněný nějakým vtipem, originálním osobitým prvkem.

Pokoj pro dceru Lucku byl inspirovaný jí samou, tedy jejími kresbami, kterých jsme si všimli. Má obrovský talent. Jednu z kreseb jsme použili jako podklad pro fototapetu. Černobílé ladění, které je v současnosti mezi teenagery velmi v oblibě, jsme zjemnili pudrovou barvou na koberci, křesle… Pokoj pro Pepču dostal nádech a prvky rytířské komnaty. Stávající postel jsme doplnili řetězy, které mají připomínat padací most. Tapeta svými geometrickými motivy naznačuje středověkou heraldiku. Jako u Lucky vidíme krejčovskou panu, u Pepy je jako solitér použit rytíř, resp. celá jeho zbroj. Dědy ložnička byla celkově jen inovována, přidali jsme barvu do závěsů a postele, jinak zůstala dispozičně stejně, starší lidé si hůř zvykají na změny.“ shrnuli celou proměnu designéři.

Jako dopadly další místnosti v domě a jakou měla rodina z proměny radost? Premiérový díl Jak se staví sen uvidíte v pondělí 24. ledna ve 21:40 na Primě.