Paní Marta se stala v pouhých 49 letech vdovou. Ráda by proměnila dům ve kterém žije, v místo, kde bude mít své zázemí i její syn s rodinou. V domě jí navíc vše připomíná zesnulého manžela. Jak si s proměnou poradily designérky Hanka a Jaroslava?

Fotogalerie
18 fotografií

Jaké bylo přání?

Jak sama říká, vše co má je syn Michal, jeho žena a vnoučátka Tadeáš a Eliška. Byla by ráda, kdyby zůstali bydlet s ní a ona nebyla v domě sama. Marta pracuje ve fabrice, a aby rodině přilepšila, našla si brigádu – odstřihává nitky z ortéz. I přes to je Marta na dně jak psychicky tak i finančně a na pořádnou rekonstrukci nezbývají peníze.

Největším Martiným přáním by byl nový plynový kotel a ložnice pro mladé. Bonus by byl pokojíček pro vnoučátka. Ale i kuchyně je ve špatném stavu, stejně jako podlahy v celém domě. Aby toho nebylo málo, do místnosti kde je plynový kotel zatéká a tak je potřeba vyměnit střechu.

Co na to designérky?

Paní Marta si přála novou kuchyň, a to se nám jevilo jako celkem snadno realizovatelné. Když jsme potom procházely zbytek přízemí, na první pohled jsme si říkaly, že by stačilo ho trochu učesat a dát celému interiéru jednotný koncept. Nicméně, v podkroví nás humor přešel, jelikož se ukázalo, že hlavním přáním rodiny je vestavba nové ložnice do půdního prostoru, a to kompletní – jednalo se o provizorně a značně amatérsky zateplenou půdu, takže stavba se měla odehrávat hlavně zde, nicméně i tak jsme to nevnímaly jako nějaký zásadní technologický problém. Nepředpokládaly jsme žádné zásadní překážky v realizaci.“ uvedly jednotně.

To nikdo nečekal

Bohužel prvotní bezproblémový průběh se ukázal brzy jako mylný. „Pod stávající podlahou bylo nasypáno obrovské množství staré stavební suti a také trámů, které vlastně ohrožovaly obyvatele domu, protože zbytečně a nepřiměřeně zatěžovaly strop nad obývacím pokojem. Vyčistit celý prostor nakonec zabralo mnoho hodin práce, a celá stavba tak hned první den nabrala veliký skluz. Stejně tak výměna starého plynového kotle nakonec odhalila, že skutečný stav věcí je v mnohem horším stavu, než se zpočátku zdálo, a bylo třeba koordinovat v rekordním čase práce kotlařů, kominíků a plynařů. Pokud bychom na proměnu měly více času, určitě bychom ho věnovaly důkladnější úpravě přízemí, a to zejména opravám a výmalbám stěn a pravděpodobně také výměně původní podlahy, kterou jsme nakonec musely právě z časových důvodů zachovat.“ řekly Hanka s Jaroslavou.

Co se stihlo?

Designérkám se podařilo v podkroví vytvořit útulnou ložnici pro syna a jeho ženu, která je moderně zařízena ve světlých tónech. V přízemí pak použily béžové, krémové a hnědé barvy s kontrastem černé. Výjimkou je ložnice majitelky domu Marty, která miluje modrou a tak si designérky udělaly radost a místnost zařídily v tomto odstínu.

Tento premiérový díl Jak se staví sen uvidíte v pondělí 17. ledna ve 21:40 na Primě.