Paní  Pavla má údajně smůlu v genech. Na její mamince páchal v Osvětimi během 2. světové války pokusy doktor Mengele. Tatínek byl zavřený v Buchenwaldu.

Fotogalerie
17 fotografií

Ani jí se v dospělosti nevyhýbaly starosti. Během půlroku zemřel jak její tatínek, tak maminka i manžel. Pavla se tak o sebe stará sama, za pomoci právě vnučky Elišky a svého syna. Je po operaci páteře, a tak už některé věci nezvládá sama.

Přání rodiny

Paní Pavla by si přála novou koupelnu a obývací pokoj. Zejména koupelna je pro ni po operaci zad až nebezpečná, jelikož při vylézání z vany již několikrát upadla. Nábytek v obýváku je starý více než 25 let. Hlavní je tedy vybourání vany a vestavění sprchového koutu. Na stylu paní Pavle vůbec nezáleží, a designérky tak mají volné ruce. Vnučka Eliška prozradila, že má babička zálibu ve skandinávském stylu, ráda luští křížovky a kouká na televizi. Miluje vaření, pečení a orchideje.

Hodnocení designérů

Jelikož jde o poslední díl jubilejní 20. série, mají designérky Hanka a Jaroslava v plánu kromě proměny koupelny také vstupní chodbu, kuchyň a obývák!

Náš první dojem, když jsme vešly do Pavlina bytu, byl vlastně bez překvapení. Klasický panelákový byt, jakých jsou po celé republice tisíce. Co už se až tak často nevidí, je původní umakartové jádro, o kterém jsme věděly hned, že bude muset pryč. Novou koupelnu si navíc Pavla přála ze všeho nejvíc. A s tím samozřejmě souvisí úprava kuchyně, protože v panelákových jádrech je jedno navázáno na druhé. Nakonec jsme však zjistily, že vzhledem ke dvěma velkým oknům, která ve stávající kuchyni byla, nebude možná variabilita uspořádání až tak velká, jak jsme si původně myslely. A navíc jsme zjistily i to, že dělicí stěna mezi kuchyní a obývákem je nosná, a tedy její bourání a spojení těchto dvou místností také bohužel nepřipadá v úvahu. Nakonec jsme vymyslely poněkud netradiční přístup, abychom alespoň vizuálně propojily kuchyň s obývacím pokojem, což ale nakonec obnášelo rekonstrukci v podstatě celého bytu.

Naprosto zásadním problémem, který si vyžádal více než dva dny prací, byla původní elektroinstalace, která nejenže vůbec neodpovídala dnešním normám, ale pro moderní vybavení bytu a kuchyně byla navíc naprosto nedostačující. Musely jsme tedy řešit kompletní výměnu rozvodů v celém bytě, a to dokonce včetně místností, které jsme nerekonstruovaly! Stojí určitě za zmínku, že rekonstrukce panelákového bytu tohoto rozsahu je obvykle záležitostí na minimálně čtyři týdny a naše stavba si tentokrát sáhla opravdu na dno. Úprava dispozice bytu byla nakonec poměrně drastická. Zazdily jsme původní průchod mezi vstupem do bytu a obývacím pokojem a hlavní komunikační trasu jsme přesunuly na místo původní koupelny. Koupelna zase převzala místo původní kuchyně, která se tak nepatrně posunula a díky ostrůvku otevřela směrem k obýváku.

Na podlahu jsme zvolily dekor kamene, který jsme ale bohatě vyvážily použitím dekoru přírodního dřeva na veškerém nábytku, který jsme pro Pavlu navrhly a nechaly na míru vyrobit panem truhlářem. V malých bytech se tento přístup bohatě vyplácí, aby byl racionálně využit opravdu každý centimetr místa. Doplňkovou barvou je potom černá, která tvoří nejen ostrůvek kuchyně, ale i detaily nábytku, kování dveří nebo svítidel. Alfou a omegou celé proměny pro Pavlu byly zeleň a květiny, které jsou její velkou láskou,“ prozradily designérky.

Premiérový díl Jak se staví sen uvidíte v pondělí 21. března ve 21.30 na Primě.

Reprízy oblíbeného pořadu Jak se staví sen můžete sledovat každý den od pondělí do neděle v 19.25 na Prima STAR nebo v 9.00 na Prima LOVE.

Kolik se utratilo?

Celková částka za všechny proměny činí za tuto sérii 7 960 849 Kč. Nejdražší proměna (990 270 Kč) se uskutečnila v pátém dílu – ve Vyškově, kde designérky Hanka a Jarka udělaly téměř kompletní přestavbu. Nejčastěji se z místností upravovaly kuchyň (10x), obývací pokoj (7x), ložnice (7x) a dětský pokoj (5x).