Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Potřebujete doma vymalovat? Zvládnete to i bez malíře. Stačí znát tyhle triky

/
  • (istock.cz)
    21. ledna 2022 ● 06:00

    Nedaří se vám sehnat šikovného a spolehlivého řemeslníka na vymalování pokoje? Nezoufejte. Věřte, že při trošce šikovnosti to zvládnete klidně i sami. A ještě ušetříte za jeho práci, která nepatří k nejlevnějším. Máme pro vás důležité rady a tipy, které vám pomohou. Tak hurá do toho!

     

  • 1.

    Dopředu promyslete barvy

    Než se pustíte do práce, je třeba si dobře promyslet, jak chcete svůj byt proměnit. Velmi důležitý je výběr barvy. Samozřejmě můžete stěny a stropy jenom vybílit, ale to už se „nenosí“. Současný trend je ve znamení barevných stěn. Barvy totiž dokážou opticky měnit prostor, takže vhodným nátěrem můžete docílit zvětšení, ale i zmenšení či prosvětlení místnosti nebo bytu. Studené barevné odstíny, jako například světle modrá, prostory rozjasňují a opticky zvětšují. Teplé, světlé barvy jako např. žlutá mohou vyrovnávat chybějící sluneční světlo. Pro vyvolání dojmu útulnějšího a menšího prostoru se hodí teplé, tmavší barevné odstíny. Rozhodně tak nic nepokazíte s hnědou, bordó nebo oranžovou lehce smíchanou s červenou.

     

    Pokud si nevyberete z běžně nabízených hotových barev, není nic jednoduššího než zajít do některého hobbycentra, kde nabízí speciální službu míchání barev. Tady vám namíchají požadované odstíny podle vzorníku nebo vašeho přání – dodaného vzorku látky, tapety apod. Z nepřeberné nabídky odstínů si určitě vybere každý. Navíc máte jistotu namíchání stejného odstínu kdykoli v budoucnu. 

  • 2.

    Důkladná příprava a správné pomůcky usnadní práci

    Před samotným malováním je nutné dobře připravit místnost, kterou budete malovat. Je potřeba připravit povrch tak, že ho zbavíte nečistot, nejlépe je vysát nebo zamést. 

    Abyste ochránili nábytek před barvou, neobejdete se bez krycí malířské fólie, krepové malířské pásky, která vám pomůže při malování několika barvami, a smetáčku,“ radí odbornice Markéta Litomerická z Hornbachu. „Na samotné malování vám ve výbavě nesmí chybět dva válečky, stírací mřížka a teleskopická tyč pro snadné malování stropu. Nezapomeňte také na štětec zárohák nebo plochý štětec, který se podle velikosti hodí jak na základní nátěr, tak na malování hran a rohů,“ doplňuje odbornice.

    Ta nám také v několika krocích poradí, jak při malování postupovat...

  • 3.

    Vše dobře zakryjte

    Tato přípravná práce zabere relativně hodně času, ale vše to oceníte po skončení malování. Odpadne vám totiž nutnost čištění a vytírání špinavých ploch.

    Před malováním zakryjte veškerý nábytek malířskou fólií, lehčí kusy nábytku je lépe z místnosti odklidit, ty těžší pak odsuňte do středu místnosti. Všechny části stěny, které se nebudou natírat, např. podlahové lišty, okna a dveře, olepte malířskou páskou a celou podlahu pokryjte stejně jako nábytek fólií.

     

    Náš tip: Na podlahu je vhodnější použít vlnitou lepenku nebo savou zakrývací fólii (fólie s filcem). Pro lepší přídržnost pásky je vhodné použít přítlačný váleček.

  • 4.

    Pozor na zásuvky

    Po vypnutí proudu pak odšroubujte kryty zásuvek a vypínačů, ušetříte si tak jejich následné čištění po malování. Doporučujeme proud nechat vypnutý i při samotném malování v okolí zásuvek – barva je totiž vodivá! 

  • 5.

    Příprava stěny

    Ještě před samotným malováním případné nerovnosti či praskliny vyspravte s použitím špachtle šlehaným tmelem. Všechny stěny, které se budou malovat, je vhodné omést, protože na prach nechytí ani sebelepší barva. Pokud budete malovat na vápennou omítku či oškrábanou zeď, je dobré provést širokým štětcem základní nátěr penetrací. V ostatních případech stačí provést základní nátěr zředěnou nátěrovou barvou.

  • 6.

    Použijte stírací mřížku

    Abyste docílili pravidelné barevné vrstvy, nesmí se barva po ponoření válečku do vědra s barvou nanášet přímo na stěnu. Přejeďte před nátěrem válečkem přes stírací mřížku. Teprve pak se barva na válečku rovnoměrně rozprostře a lze ji rovnoměrně nanášet na stěnu. Navíc zabráníte stékání a okapávání barvy.

  • 7.

    Začněte od stropu

    Malířské práce začínejte vždy od stropu. Strop natírejte v pruzích o šířce cca 1 m a postupujte od okna ke dveřím. Všechny hrany a přechody nejprve natřete plochým štětcem tak, že nejprve nedotáhnete až do kraje, a pak naneste barvu přímo na okraj. Tak docílíte přesných hran, protože štětec lépe přilne k povrchu. Předběžný nátěr štětcem nesmí před zahájením práce s válečkem zaschnout.

  • 8.

    Křížem krážem

    Při nátěru stěn nanášejte barvu válečkem nejprve mírně křížem krážem. Nepravidelný nátěr se pak při dalším pracovním kroku vyrovná rovnými svislými tahy válečku. Při rozdílných odstínech na stropě a stěnách před nátěrem olepte již zaschlé hrany natřených ploch malířskou páskou.

  • 9.

    Úklid a je hotovo!

    I závěrečná práce je důležitá. Po dokončení práce malířské náčiní důkladně opláchněte pod tekoucí vodou a do zbylé barvy nalijte trochu vody, zabráníte tím vytvoření škraloupu. Tento postup aplikujte ale jen v případě, že se barva během několika hodin – nebo maximálně dní – zpracuje. V opačném případě totiž hrozí její zplesnivění. Po odstranění malířské fólie a přesunutí nábytku na původní místo se můžete těšit z nově vymalovaného bytu.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy