Bydlíš pár měsíců v pražských Nuslích. Ten byt by sis chtěl koupit?  

Jojo, pracuju na tom. Já to tady mám moc rád, jsou tu parky, kam můžu chodit s tou svojí smečkou, všude je to kousek, doufám, že to klapne. 

Máš dva psy, dvě kočky, dvě agamy, nespočet rybiček, jak se tu všechna ta zvířata ocitla?  

Já jsem měl vždycky sen dělat se zvířaty nebo hudbu. Měl jsem doma i malou lišku, kterou jsem odkrmil lahvičkou. Měl jsem doma nosály, netopýry, dokonce i sovu se zlomeným křídlem. Musel jsem jí kupovat myši, což bylo hrozný, ty bych nejraději zachránil taky.  

Fotogalerie
41 fotografií

Cesta zvířat se se mnou tak nějak propojuje. Myslím si, že zvířata občas potřebují lidskou pomoc, bylo by fajn, kdyby se o ně lidi trošičku víc starali. Všechna moje zvířata, kromě Tracy, byla ve špatných podmínkách, já jsem se tak nějak k nim dostal a slíbil jsem jim, že se u mě budou mít dobře. 

Tak nám představ svoje spolubydlící. 

Bydlí tu se mnou grifonek Tracy, ta je jediná, kterou jsem si prostě koupil, protože jsem chtěl psa. Anglický buldok Bobo, když jsem se k němu dostal, měl kýlu a rozseklou hlavu. Izzi, to je kočička naháč, byla v množírně, v garáži, bylo jich tam spousta, koťata naříkala a plakala, byl tam smrad, prostě hrůza. Agama Pepa, když se u mě objevil, tak byl v dost šíleným stavu, vůbec se nehýbal a byl strašně hubenej, jen se koukal z okna. Pak se tu objevila agama Kačenka a on úplně ožil. Taky přibyla bílá kočka Eila, kterou jsem našel jako malou pod autem. No a mám tu akvárko s rybičkama, ale to nepočítám.

Akvárko v jednom rohu obýváku, v druhém starodávná kamna, to se jen tak nevidí. 

No, ta tu byla a jsou chráněná, ale já si sem třeba chtěl dát televizi. Přijde mi trošku nepraktické tu mít historická kamna, ale jsou tu. Navíc jsem jim jednou nechtěně kousíček uštípnul činkou a jen to opravit stálo skoro padesát tisíc, takže teď se jim vyhýbám obloukem. 

Co od svého bydlení očekáváš, jaké by mělo být? 

Líbí se mi vysoké stropy, ta vzdušnost, to je pro mě základ. Mám rád atypy, bydlel jsem v mezonetu, to taky bylo moc fajn. 

Až ten byt bude tvůj, tak asi vyhodíš ten starý nábytek. 

Určitě, já už se změnami začal, už jsem udělal novou podlahu a budu pokračovat. Udělal bych to rád minimalisticky, i když teď to tak nevypadá. Já jsem rád, když je věcí míň. 

Pořídil sis kvalitní, drahou postel, ale spíš skoro pořád na gauči. Proč? 

Já nevím. Na té posteli spím, když nejsem sám, a na gauči, když jsem sám. No a navíc se zvířata naučila, že spí se mnou. Je to vždycky stejné, na začátku jim vysvětluju, že se mnou spát nemůžou, pak si řeknu: no dobře, jsi malej, jsi tady první noc, tak jo… No a ve finále se mnou spí celá ta smečka.   

V předsíni je velký obraz –  ty v rámu. Zatím je na zemi, půjde na zeď? 

To ještě nevím. Obraz vznikl pro Klokánek. Já jsem tam tři roky učil coby dobrovolník hudební výchovu. Děti potřebovaly nástroje a další věci, tak nás napadlo udělat ten obraz a on byl vydražen za spoustu peněz obchodníkem z Moravy, takže děti dostaly, co potřebovaly, a mně bylo dovoleno si ten obraz nechat. Já se do té práce zamiloval. Sehnal jsem několika dětem stipendia i v zahraničí. Strašný ale bylo, že se mi děti měnily, vždycky jsem k nim přilnul a ony odešly. Já na to emočně neměl, ale hrozně rád bych se k tomu někdy vrátil. 

Prý moc rád vaříš. 

Jojo, proto jsem rád, že tady je kuchyně spojená s obývákem. Nerad chodím do restaurací, já se tam nikdy v klidu nenajím. Pro mě je hrozně důležité přijít domů a uvařit si nějaké super jídlo, třeba arabské nebo i české, ale ne klasiku. My třeba nikdy doma nejedli vepřové a ani v Praze jsem se to nenaučil. Miluju magdus – to jsou lilky plněné směsí ořechů a paprik, které se nakládají v soli a olivovém oleji. Tři týdny je to naložené a za tři minuty snědené.  

Kde skládáš? V obýváku máš klávesy a v ložnici ministudio. 

Mě tady hrozně baví ten minibar, je to skvělé komunikační místo a má dobrou energii. Já si k těm klávesám dám mikrofon a tvořím celou noc i tři noci za sebou. Jsem rád, že tu jsou silné zdi a že snad neruším sousedy.  

Sámer nám kousíček z připravované novinky zazpíval. Můžete si poslechnout v úvodním videu. Více o jeho bydlení se také dočtete v lednovém vydání časopisu Blesk Bydlení. Zakoupíte ho ve všech trafikách nebo on-line z pohodlí vašeho domova v našem iKiosku.