Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tohle vás překvapí! 6 způsobů, jak netradičně využít mikrovlnku!

/
  • 1. března 2019 ● 05:00

    Mikrovlnka dnes nechybí v žádné domácnosti. Nemusí ale sloužit jen k ohřátí hotového jídla. Může být i praktickým pomocníkem, který vám usnadní každodenní činnosti. Dokáže třeba oloupat česnek nebo jinou zeleninu.

  • 1.

    První vážily 350 kilo

    Letos oslaví mikrovlnka už 74 let své existence. První prodejné kusy vážily skoro 350 kilogramů a byly 1,8 metru vysoké. Jako první popsal princip, na kterém mikrovlnka funguje, profesor Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze August Žáček v roce 1924. S využitím tohoto principu k ohřevu potravin přišel americký inženýr Percy Spencer v roce 1945. Prodávat se začala až o dva roky později.

    Autor: archiv Blesku

  • 2.

    Odstraní bakterie

    Houbička na nádobí se sice pořád máčí v mycím prostředku, ale to bakteriím v množení nezabrání. Naopak se stává jejich hnízdem, a i když se ji snažíte odmočit ve vodě, v citronové šťávě nebo v čisticím prostředku, nepomůže to. Spolehlivě ji ale vyčistíte pomocí mikrovlnky. Mikrovlnnou troubu nastavte na maximální výkon, houbičku ponořenou do mističky s vodou (a případně se saponátem) do ní dejte zhruba na minutu. Zničíte v ní 99,9 % bakterií. Podobně můžete postupovat i u houbiček na make-up.

    Autor: iStock

  • 3.

    Oloupe česnek i rajčata

    Loupání česneku nebo rajčat bývá pro hospodyňky a kuchtíky otravná práce. Slupky nejdou odtrhnout a všude se lepí. Loupání vám usnadní mikrovlnka. Hlavičku česneku (malinko odkrojte vršek stroužků) dejte do mikrovlnky, nastavte na maximální výkon a ohřejte na 10 – 20 vteřin. Loupání půjde snadno. Podobně to jde i s rajčaty. Čerstvé rajče nařízněte ve spodní části do kříže. Dejte na 30 vteřin do mikrovlnky a oloupejte.

    Autor: iStock

  • 4.

    Vyždímá šťávu

    Vymačkat dostatek šťávy z citronu či limetky může být dost namáhavý úkol. Jak docílit toho, abyste z citrusů měli šťávy co nejvíce? Prohřejte je v mikrovlnce! Citrusy rozpulte a dejte na nejvyšší výkon na 15 – 20 vteřin. Dužina ovoce změkne a vy tak z něj dostanete nejvíc šťávy.

    Autor: iStock

  • 5.

    Pečivo zase jako čerstvé

    Těšili jste se ráno na měkké pečivo, ale přes noc vám ztvrdlo? Dejte pečivo do misky, položte na něj navlhčenou utěrku a dejte na střední výkon na 20 – 30 vteřin do mikrovlnky.

    Autor: iStock

  • 6.

    Když vás honí mlsná

    Určitě to znáte, po dobrém jídle si uděláte kávu a dostanete chuť na sladkou tečku, jenže doma zrovna nic nemáte. Vyzkoušejte rychlý zákusek z mikrovlnky!

     

    Do hrnečku dejte lžíci rozehřátého másla, lžíci hořkého kakaa, lžíci cukru, 2 lžíce hladké mouky, lžičku kypřícího prášku a 1 vejce. Pořádně promíchejte a dejte na maximální výkon na 2 minuty do mikrovlnky. 

    Autor: Shutterstock.com

  • 7.

    Vyrobí teplý obklad

    Na bolest hlavy, břicha nebo kloubů je nejlepší teplý obklad. Ten se dá vyrobit z ponožky, do které nasypete neuvařenou rýži, zauzlujete a dáte nahřát na zhruba minutu do mikrovlnné trouby nastavené na plný výkon.

    Autor: iStock

Dnešní horoskopy