Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vakcíny pro tygry i opice: Chilská ZOO očkuje proti covidu, zaměřila se na ohrožené druhy

Autor: ČTK - 
4. ledna 2022
12:50

V zoologické zahradě nedaleko chilského hlavního města Santiaga de Chile začali s očkováním zvířat proti covidu-19. Obě dávky dostala desítka zvířecích svěřenců, z nichž někteří patří k ohroženým druhům, uvedla dnes agentura AFP. Jedná se o první organizované očkování zvířat v Latinské Americe.

Obě dávky vakcíny dostal šestadvacetiletý orangutan bornejský Sandai. Podle ředitele zoologické zahrady Ignacia Idalsoagy má tento exemplář „významný reprodukční potenciál“, což vedení instituce přimělo k tomu, aby se zaměřilo na jeho ochranu před nákazou koronavirem. Očkování dostala i další zvířata z ohrožených druhů, například tříletý tygr indický Charly.

Vakcíny v zoologické zahradě podávají v rámci zkušebního provozu. „Naším záměrem je ochránit zvířata, jež jsou vůči koronaviru nejzranitelnější, a současně chceme zjistit, zda vakcíny vytvářejí imunitu a jak dlouho tato imunita trvá,“ uvedl šéf veterinárního oddělení zoologické zahrady Sebastián Celis. Vakcíny poskytl výrobce veterinárních přípravků Zoetis. Přípravek je určen pouze pro zvířata, byť se podobá vakcínám pro lidi.

V chilské zoologické zahradě se mezi zvířaty zatím žádná nákaza koronavirem nepotvrdila. Nakažená zvířata ale zaznamenala řada zoologických zahrad ve Spojených státech a loni na jaře se nákaza potvrdila i mezi gorilami, lvy a kočkami krátkouchými v pražské zoo. Některá americká zařízení také začala očkovat své zvířecí svěřence. Průběh nemoci je u zvířat většinou mírný. V listopadu ale zoologická zahrada v americkém státě Nebraska oznámila úmrtí tří nakažených levhartů sněžných.

Video  Gorilí samec Richard z pražské zoo oslavil 9. listopadu 2021 30. narozeniny. O pár dní později dostal dárky.  - Zoo Praha
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa