Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Covid-19 poškozuje ledviny, ukázala studie. Způsobuje zjizvení tkání, zhoršuje jejich funkci

Autor: ula - 
4. ledna 2022
05:00

Koronavirus může závažně poškodit i ledviny. Došla k tomu nová studie německých a nizozemských vědců. Podle té covid-19 zřejmě poškozuje buňky přímo v ledvinách, což způsobuje zjizvení tkání. Zhoršenou funkci ledvin už dříve potvrdila i studie z USA.

Pro studium vlivu SARS-CoV-2 na ledviny odebrali vědci z RWTH Uniklinik Aachen v Německu a Radboud University Medical Center v Nizozemsku ledvinovou tkáň 62 pacientů, kteří byli přijati s covidem-19 na jednotku intenzivní péče. Poté tkáně porovnávali s pacienty, kteří byli na JIP hospitalizováni s plicní infekcí a nebyli nakaženi novým typem koronaviru. 

Vědci tak zjistili, že ti, co prodělávali či prodělali covid-19, mají výrazné zjizvení ledvinové tkáně. Závěry studie byly publikovány v časopise Cell Stem Cell. 

Pokus na mini ledvinách

Odborníci si dále kladli otázku, co přesně poškození ledvin způsobuje. Jedná se o přímý účinek viru, nezávislý na systémovém zánětu?

Vědci tak v laboratoři kultivovali organoidy - jakési mini ledviny vyvinuté z kmenových buněk, obsahující mnoho ledvinových buněk, včetně těch imunitních. Organoidy pak cíleně infikovali virem SARS-CoV-2 a sledovali přímé účinky viru nezávisle na potenciálních sekundárních účincích způsobených imunitními buňkami nebo jinými systémovými účinky.

Experiment podle studie jasně ukázal, že právě samotný virus způsobuje zjizvení ledvin. Vědci také zaznamenali „přidružené signály, které přispívají k procesu zjizvení ledvinových tkání“.

Virus ledviny přímo poškozuje

Výsledky této studie podporují jinou studii z USA, která zkoumala 90 tisíc pacientů po prodělaném covidu-19. U nich se prokázalo, že mají  po nákaze zhoršenou funkci ledvin.

 „V naší studii jsme důkladně prozkoumali kauzální škodlivé účinky koronaviru v ledvinách. Infikované organoidy ledvin ukazují, že virus přímo způsobuje poškození buněk, nezávisle na imunitním systému. Díky této práci jsme našli kousek skládačky ukazující škodlivé účinky, které může v těle virus způsobit, uvádí vědci v závěrech výzkumu.

 „Fibróza ledvin neboli zjizvení je vážný dlouhodobý následek, který se může objevit prakticky po jakémkoli poškození ledvin a koreluje s jejich funkcí. Naše práce ukazuje zjizvení ledvin u pacientů s covidem-19, což nám poskytlo vysvětlení, proč může virus způsobit zhoršení funkce ledvin, jak bylo prokázáno v jiných studiích. Následné studie nám osvětlí další poznatky o patologických stavech ledvin způsobené virem SARS-CoV-2“, uzavírá jedna z autorek výzkumu  Katharina Reimerová.

Video  Viděl jsem umírat seniory, které od očkování odradily jejich děti, říká primář Straka  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

slafa ( 4. ledna 2022 16:03 )

Kolik politiku zemrelo po virusu? nezaznamenal jsem jedinneho politika, asi jsou IMUNNI.

slafa ( 4. ledna 2022 15:46 )

Mas v tom zmatek,ockovani potlacuje naturalni immunitu a napada organy v tele.

slafa ( 4. ledna 2022 15:38 )

Politici a sportovci v USA pouzivaji Regeneron a Ivermectin, a TAJI je pred lidmi ze jsou k leceni prospesne.Aaron Rodgers nahazovac v NFL s tim prisel jako fakt a you tube to uz ani nemaze protoze dukazu je mnoho a vie jednou skoneci. http­s://y­outu­.be/Vv­K82ZL2­80Q

fido2 ( 4. ledna 2022 13:02 )

Já ne, jdu aý koncem ledna, psa také neočkují proti vzteklině dřív než za rok. Za chvíli budou pištět, jak to amíkovi neúčinkuje a jak se nemáme očkovat.

zada ( 4. ledna 2022 11:25 )

běž a´t nezmeškáš
http­s://bez­pres­su.new­s/vi­dea/f­enome­nalni-projev-v-evropskem-parlamentu/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa