Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Posun v rozluštění dlouhého covidu? Podle nové studie může covid přežívat v orgánech měsíce

Autor: Darina Jíchová - 
2. ledna 2022
05:00

Americký Národní institut pro zdraví (NIH) předložil novou studii zaměřující se na fenomén pandemie covidu-19 tzv. dlouhý covid, který se vžil také pod svou anglickou podobou long covid. Někteří pacienti se s příznaky nákazy potýkají ještě týdny, někdy dokonce měsíce poté, co se u nich nemoc potvrdí. Nový výzkum Američanů ukázal, že koronavirus je v řádu dní schopen napadnout srdce a mozek a v orgánech přežije až několik měsíců, uvedl list Daily Mail.

Experti měli k dispozici tkáň 44 pacientů odebranou při pitvě, která potvrdila, že zemřeli na covid-19. Vzorky ukázaly, že se koronavirus v těle rozšíří i mimo respirační soustavu. Jeho stopy našli i v dalších orgánech včetně srdce a mozku. V některých případech byl v orgánech virus přítomen ještě 230 dní od původní nákazy.

Následky dlouhého covidu jsou různé od únavy po tzv. mozkovou mlhu, důvody, proč někteří pacienty ještě měsíce po nákaze trpí symptomy, jsou nejasné. Nově předložená studie by do problematiky měla přinést nový vhled. Výzkum nyní recenzují další odborníci a měl by být publikován v odborném časopise Nature.

Každý člověk zvládá covid jinak

„Naše závěry ukazují, že i když se větší zátěž SARS-CoV-2 objevuje v dýchacích cestách a na plicích, virus se v rané fázi infekce může rozšířit a napadnout buňky v celém těle a to včetně nervové soustavy,“ uvedl lídr výzkumu Danile Chertow. Vědci z celého světa se shodují, že covid-19 se liší případ od případu a i rekonvalescence probíhá u každého pacienta jinak.

„U některých lidí se stav zlepší během několika dní, u jiných do několika týdnů. Většina lidí se z covidu zotaví do 12 týdnů od nákazy. Je tu ale skupinka lidí, u kterých symptomy přetrvávají,“ komentovali světoví odborníci. „Dlouhý covid nemá vazby na to, jak vážný průběh nemoc měla. I lidé s mírným průběhem a téměř žádnými příznaky mohou trpět dlouhým covidem,“ vysvětlili.

Předešlé výzkumy uvedly, že dlouhý covid se objevují u jednoho z 20 nakažených. Studie, kterou předložil NIH, patří mezi první, jež se zaměřily na šíření covidu-19 mimo respirační ústrojí. „Koronavirus byl rozšířen i v tělech pacientů, kteří byli asymptomatičtí, případně měli velmi mírný průběh,“ dodali vědci z NIH.

Studie přinesla pozoruhodné závěry

Američtí experti se domnívají, že nerespirační orgány nemají tak efektivní obrannou reakci proti viru. Tuto hypotézu musí případně potvrdit či vyvrátit další výzkum. Předložená studie sice proběhla na malém vzorku respondentů, už nyní jsou však její závěry považovány za „pozoruhodné a důležité“. Klinický epidemiolog Ziyad al-Aly, který se na výzkumu nepodílel, považuje výsledky za nesmírně zajímavé.

„Dlouho jsme si nad dlouhým covidem a jeho příčinami lámali hlavu a nevěděli jsme, proč ovlivňuje tolik orgánů. Tato studie do toho vnáší porozumění a může pomoct vysvětlit, proč mají dlouhý covid i asymptomatičtí pacienti,“ řekl al-Aly pro agenturu Bloomberg.

Video  Viděl jsem umírat seniory, které od očkování odradily jejich děti, říká primář Straka  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zdenek ( 2. ledna 2022 08:41 )

Nejlepší podmínky pro přenos nákazy mezi lidmi má virus při teplotě 5 až 11 stupňů Celsia a při nízké vlhkosti.


Velmi snadno se tak dá omezit šíření koronaviru v uzavřených prostorách. Lidé doma udržovali teplotu mezi 20 a 22 stupni Celsia. Důležité je, aby nenechávali lide vzduch v y s c h n o u t !!

Během zimy, když je nutné doma topit, se vlhkost vzduchu v domácnostech často drží kolem 20 %. Nutne vlhkost zvýšit až na 40 % až 60 %. V těchto podmínkách virus nepřežije tak dlouho.

Zdenek ( 2. ledna 2022 08:35 )

++ covidu - se ukázalo, že se mu nejlépe dařilo při průměrné teplotě 8 stupňů Celsia......

++ Virus zaútočí, když klesá vzdušná vlhkost.....„S poklesem teploty taky klesla absolutní vzdušná vlhkost, snížila se na polovinu.... Vzduch vstupující do plic by měl obsahovat 35 gramů vody na kilogram vzduchu. Pokles venkovní teploty však znamenal, že se do plic lidí dostával vzduch, který měl o pětinu méně vody na kilogram. .... Hlen pokrývající sliznice v dýchacích cestách však slouží nejen ke zvlhčení vzduchu přicházejícího do plic, ale slouží i jako ochrana epitelu (kryje vnější nebo vnitřní povrchy organismu) před bakteriemi a viry.

.... vzdušná vlhkost na 2,5 gramu na kilogram, což vedlo k nárůstu počtu nakažených.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa