Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Covid jako nemoc z povolání: Kdy je možné ho uznat? A kdo se nejčastěji nakazí?

Autor: ČTK - 
2. srpna 2021
22:28

Až třetina Čechů, kteří měli loni covid-19, se mohla podle přednosty Ústavu hygieny a epidemiologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Milana Tučka nakazit v zaměstnání. Nejčastěji to byli zdravotníci a učitelé, informovala dnes fakulta v tiskové zprávě. Loni se do konce roku novým typem koronaviru infikovalo přes 730.000 lidí, do současnosti téměř 1,7 milionu. Asi 150 lidem, většinou zdravotníkům, byl loni covid-19 uznán jako nemoc z povolání. Letos jsou žádostí už stovky.

Mezi profese, u nichž docházelo k nákaze v zaměstnání nejčastěji, patří kromě lékařů, zdravotních sester, učitelů a sociálních pracovníků třeba také strojníci, úředníci či horníci. Ze 732.000 loňských případů nákazy evidovaných v Informačním systému infekčních nemocí (ISIN), jenž spravuje Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), bylo na základě prokázaného výskytu viru na pracovišti zařazeno jako „pravděpodobná pracovní nákaza“ asi devět procent (64.587).

Dalších více než 184.000 lidí, tedy čtvrtina všech případů, je zařazeno jako „pracovní kontakt“, kdy byla nakažená osoba v kontaktu s koronavirem na pracovišti, ale přímou nákazu nelze předpokládat s jistotou.

„S tím, jak na podzim rostl počet případů, přibývalo také nákaz mimo pracoviště. Mimopracovní nákazy převážily, ale celkově se zhruba třetina nakažených osob mohla covidem-19 nakazit v zaměstnání. Riziko, že se v práci nakazíte, bylo tedy značné. A dodržovat protiepidemická opatření na pracovištích má velký smysl,“ uvedl přednosta Tuček.

„Trasovat, a tedy i určovat místa přenosu koronavirové nákazy, lze s rostoucím počtem případů obtížně. Z informací v registru ISIN můžeme nicméně vyčíst, jak často mohlo docházet k infekcím na pracovišti, respektive při výkonu povolání,“ dodal. Svá zjištění publikoval ve vědeckém časopise Central European Journal of Public Health.

Covid jako nemoc z povolání

Za přesně stanovených podmínek je možné uznat covid-19 jako nemoc z povolání, nakažení si to ale podle Tučka často neuvědomili nebo o možnosti, která by jim umožnila nárokovat i odškodnění, nevěděli. „Pro uznání zvýšeného rizika nákazy nepostačuje samotný fakt, že pracujete v nemocnici,“ dodal.

Je nutné doložit ze zdravotní dokumentace klinický obraz onemocnění, laboratorní průkaz nákazy formou antigenního nebo PCR testu a k tomu musí epidemiolog hygienické stanice uznat, že na daném pracovišti existuje zvýšené riziko přenosu nákazy oproti běžnému riziku v populaci. Nejčastěji tak byl covid-19 jako nemoc z povolání uznán u zdravotníků, kteří ošetřovali covidové pacienty nebo pracovali s inkriminovaným biologickým materiálem.

Letos ale podle Tučka žádostí přibývá. V jednotlivých krajích už ministerstvem pověřená zdravotnická pracoviště, většinou ve fakultních nemocnicích, registrují stovky žádostí.

Video  „Bude to chtít chladné nervy,“ Středula o chaosu v testování. Za Babišovy útoky děkuje.  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa