Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mládí jako záruka mírného průběhu covidu? Omyl! Nechte se očkovat, vzkazují medici

  • Autor: ula - 
    3. 6. 2021
    05:00

    Lidé ve věku od 16 do 29 let se budou moci k očkování proti covidu-19 hlásit od dnešní půlnoci. Jak uvedl premiér Andrej Babiš (ANO), jde o 1,485 milionu lidí s tím, že věří, že mladí projeví velký zájem. Statistiky ovšem ukazují, že čím nižší věk, tím menší zájem o vakcíny. Mladí se navíc příliš do očkovacích center nehodlají hnát, protože spoléhají na mírnější průběh případné nákazy. Projekt  studentů 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Medici PRO Očkování upozorňuje, že naočkování i mladších generací je naprosto klíčové ke zvládnutí pandemie. Zároveň lékaři představili argumenty, proč by se mladší ročníky měly očkovat.

  • 1.Mládí se nerovná mírný průběh covidu-19

    Těžší průběhy onemocnění se týkají spíše starších generací, podle mladých mediků se ale komplikace nevyhýbají ani mladším, včetně dlouhodobých následků. Nikdo totiž neví, jak jeho tělo na infekci zareaguje.

    Ani mírnější průběh nemusí ale znamenat výhru. „Postcovidový syndrom je relativně častou realitou i u mladších ročníků. Dlouhodobá únava, neschopnost se soustředit, nízká výkonnost, zadýchávání se, bolesti kloubů a hlavy nebo ztráta chuti a čichu mohou následovat prodělané onemocnění i několik měsíců. Proč to riskovat?“ ptají se Medici PRO Očkování.

    Očkování proti koronaviru (ilustrační foto) Očkování proti koronaviru (ilustrační foto) | Reuters

  • 2.Chraňte své blízké

    Starší generace už vakcínu má, proč by se měli očkovat mladší lidé? Cílem viru je množit se a nakazit co nejvíce lidí. K tomu ovšem potřebují nás jako hostitele.

    „Tím, že se naočkujeme a zabráníme viru množit se v nás dle libosti, obrovským způsobem snižujeme šanci nakazit další lidi, a především ty nejzranitelnější z nás. Čím více lidí bude očkovaných, tím méně se bude moci virus v populaci množit a šířit a jednoduše bude mít smůlu,“ vzkazují mladí lékaři.

    Očkování proti koronaviru (ilustrační foto) Očkování proti koronaviru (ilustrační foto) | Reuters

  • 3.Očkováním proti vytváření mutací

    Tím, že viru zabráníme nekontrolovaně se množit, také výrazně snižujeme možnost vytvářet mutace, které by mohly znamenat horší průběh, nebo třeba odolnost proti předchozí imunitě nebo očkování. Když se virus v našem těle množí, vznikají při kopírování jeho genetické informace chyby, které mu mohou propůjčovat výhodné vlastnosti, například větší nakažlivost, závažnější projevy, nebo třeba odolnosti proti očkovacím látkám.

    „Čím více dovolíme viru množit se, tím větší šanci má vznik mutací. Když necháme virus cirkulovat v populaci bez jakékoliv kontroly, může se stát, že prorazí mnohem horší varianta. Proto je důležité naočkovat i mladé a výrazně tím omezit možnost viru množit se, mutovat a vracet se v horších podobách,“ uvádí Medici PRO Očkování.

    Očkování proti koronaviru (ilustrační foto) Očkování proti koronaviru (ilustrační foto) | Blesk:David Malík

  • 4.Už žádné lockdowny

    Během lockdownu  jsou zavřené školy, pandemie se citelně dotkla vzdělání všech studentů a žáků. Podle mediků může mít uzavření škol do budoucna nedozírné důsledky. „Když bude populace odolná díky očkování, budeme se moci vrátit k normálu bez strachu a velkých ztrát na životech. Jedinou spolehlivou cestou k normálu je očkování,“ vzkazují lékaři.

    Očkování proti koronaviru (ilustrační foto) Očkování proti koronaviru (ilustrační foto) | Reuters

  • 5.Zpátky na party a do divadla

    Chybí vám vaše koníčky? A co party, plesy, kina a divadla?

    „Dokud nebude proočkované dostatečné procento populace, budou tyto aktivity vždy vnímány jako rizikové a budou mezi prvními, které se budou zavírat v případě růstu počtu nemocných,“ zní argument od mediků.

    Očkování proti koronaviru (ilustrační foto) Očkování proti koronaviru (ilustrační foto) | Blesk:David Malík

  • 6.Konečně možnost cestovat

    Neustálé testy a karantény jsou nyní součástí cestování. Postupně se ale očkovaným bude otvírat stále více možností, jak cestovat jednodušeji.  Cestovní očkování bylo, je, a bude naprosto běžnou součástí cest do zahraničí. Očkování proti žloutence typu A nebo třeba tyfu nikoho nepřekvapí. Vakcína proti covid-19 v tomto není žádnou výjimkou.

    Očkování proti koronaviru (ilustrační foto) Očkování proti koronaviru (ilustrační foto) | Reuters

  • 7.Pomoc všem v první linii

    Největší nápor zažívali a zažívají během pandemie zdravotníci. Potřebují nabrat druhý dech a také se věnovat i jiným onemocněním, která byla kvůli koronaviru upozaděna. Lékaři navíc očekávají, že nás čeká nárůst záchytu pokročilých nádorových a dalších onemocnění. Dovolíme-li viru vracet se, bude se tento nárůst jen a jen zvyšovat.

    „V první linii ovšem nejsou pouze zdravotníci. Prodavačky a prodavači, příslušníci záchranných sborů, pracovníci dopravních společností a mnoho dalších odvětví si zaslouží také pracovat bez rizika a stresu, že nakazí sebe nebo své blízké. Když budeme jako společnost držet spolu a necháme se očkovat, toto riziko snížíme na naprosté minimum. Pamatujme na to,“ apelují na mladé lidi medici.

    Očkování proti koronaviru (ilustrační foto) Očkování proti koronaviru (ilustrační foto) | Reuters

  • 8.Příprava na zimu

    Loňský rok bohužel ukázal, že pokud se virus podcení, může to mít bolestivé následky. Jeden čas naše země dominovala celému světu v počtu nakažených a v žebříčcích úmrtnosti jsme bohužel lámali smutné rekordy. Je třeba se poučit. Počty případů nákazy klesají, léto zřejmě prožijeme v poklidu, ale je třeba se připravit na podzim a zimu. Tou jedinou cestou je očkování. Pokud bude očkována většina populace, nemusí umírat další lidé.

    Video  Pediatr: 5 důvodů proč očkovat děti proti covidu. A od jakého věku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

     

Video se připravuje ...
Další videa