Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lockdownové peklo pokračuje: Miliony obyvatel doma, armáda dohlíží na karanténu v Sydney

Autor: ČTK - 
2. srpna 2021
09:39

Uzávěra v třetím největším australském městě Brisbane a některých okolních regionech byla prodloužena do neděle. Původně měla trvat jen tři dny, místní činitelé ale požádali o víc času na boj s nakažlivější mutací delta. V největším australském městě Sydney mezitím na dodržování protikoronavirových restrikcí začínají dohlížet stovky vojáků.

V Sydney platí lockdown již šestým týdnem. Současné propuknutí epidemie ve městě odstartovala nákaza řidiče limuzíny, který vozil posádky zahraničních letů. Od té doby se tam koronavirus podle Reuters potvrdil u 3600 lidí. Za poslední den australský stát Nový Jižní Wales, jehož hlavním městem je Sydney, zaznamenal 207 nových případů lokálního přenosu koronaviru, což je méně než o den dříve, kdy jich hlásil 239.

Problémy s mutací delta

Několik australských měst v poslední době opakovaně zavedlo uzávěry poté, co se tam objevily případy vysoce nakažlivé mutace delta.

Zhruba 300 neozbrojených příslušníků australské armády bude pod vedením policie v Sydney dohlížet na to, že lidé s potvrzenou nákazou koronavirem dodržují karanténu. Děje se tak poté, co řada lidí povinnou karanténu porušila. Úřady v Sydney zároveň vyzvaly obyvatele, aby pomohli zabránit dalšímu šíření infekci tím, že zůstanou doma.

Australský stát Queensland, jehož centrem je Brisbane, mezitím za poslední den zaznamenal 13 nových případů lokálního přenosu koronavirové infekce. O den dříve jich hlásil devět. Původně tam měl lockdown skončit v úterý večer, nyní byl však prodloužen do 8. srpna.

Milionům obyvatel Queenslandu je tak nařízeno zůstávat hlavně doma, nové případy jsou přitom spojovány se školami - sedm z posledních infikovaných je ve věku 9 let a méně.

Lidé mohou jít ven pouze na nákup nezbytného zboží, do práce, k lékaři, případně mohou venku cvičit. Jde o dosud nejpřísnější restrikce v tomto australském státě.

Očkování vázne

Premiér Scott Morrison slíbil, že po proočkování 70 procent populace starší 16 let bude pravděpodobnost dalších lockdownů nižší. Doufá přitom, že země této hranice dosáhne do konce roku. Dosud však podle Reuters v Austrálii bylo proti covidu-19 naočkováno jen 19 procent obyvatel starších 16 let. Od začátku pandemie 25milionová země zaznamenala zhruba 34 400 případů koronavirové nákazy a 924 lidí tam po nemoci covid-19 zemřelo.

Video  Děsivé požáry v Austrálii  - Hasiči Nový Jižní Wales/Fire and Rescue NSW
Video se připravuje ...

russoo ( 2. srpna 2021 12:48 )

No když u nás byla zima a covid řádil tak u protinožců bylo léto a ti se chechtali, že můžou do barů a hospod a je vše v pohodě...

jajas ( 2. srpna 2021 10:10 )

Neměl bys požádát o odbornou lékařskou péči? Už ti z těch článků "j"e"b"e"

Jirik-ta ( 2. srpna 2021 09:58 )

dovezte něco pořádného. Takhle lockdown nebude

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa