Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Očkování zvířat proti covidu? Vakcína se pro ně chystá, prozradil virolog Černý

Autor: Markéta Mikešová - 
15. února 2021
05:30

Mezi všemi hlášeními o koronaviru se sem tam objeví zpráva, že se nakazilo nějaké zvíře. Tuhle je to tygr v zoo, jindy celá skupina norků na kožešinové farmě, ale třeba i pes chovaný jako mazlíček. Případy jsou ojedinělé, ovšem dochází k nim. Nabízí se proto otázka, zda i pro zvířata nebude potřeba vytvořit vakcínu proti covidu. Podle virologa Jiřího Černého z České zemědělské univerzity v Praze (ČZU) se na ní již pracuje, není to však priorita. Stejně tak není prioritou rozšiřovat pro zvířata testovací kapacity – stát nestíhá pořádně testovat ani občany.

O otázce, jak nemoc covid-19 ovlivňuje zvířata, se diskutuje od počátku pandemie. Nejdříve nebylo jisté, jestli se mohou nakazit, posléze se začalo řešit, jestli mohou přispívat k šíření viru. Stále je spoustu neznámého, nicméně už můžeme říct – ano, některá zvířata se mohou nakazit. A ne, s největší pravděpodobností na vás nemoc nepřenesou. Když se půjdete do parku projít se svým psem, mnohem spíše hrozí, se nakazíte vy než váš mazlíček.

Zpozornět by však měli majitelé trochu netradičnějších druhů. „Onemocnění u zvířat (psů a koček) není příliš závažné. Nicméně existují i různé druhy zvířat, které jsou infekcí SARS-CoV-2 velmi ohroženy.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa