„Navzdory covidu pokračovaly v Zoo Praha všechny významné investiční akce, především výstavba nového pavilonu goril. Ten je ke konci roku 2021 již stavebně téměř dokončen a po otevření 28. září 2022 provede návštěvníky na ploše 7700 metrů čtverečních po pomyslné cestě Kamerunem, počínaje tamním venkovem přes sekundární a primární deštný les až po pralesní mýtiny s gorilami,“ uvedla v tiskové zprávě zahrada.

Během letošního roku se v Zoo Praha vylíhlo či narodilo 1037 mláďat 200 druhů plazů, ptáků a savců. „Řada je z různých důvodů významná. Například mládě trichy orlího, které se vylíhlo začátkem října, je prvním přirozeně odchovávaným mládětem tohoto papouška v evropských zoologických zahradách. Poprvé po dvaceti letech se v rámci Evropy také podařilo rozmnožit kachnu pižmovku konžskou,“ sdělila zoologická zahrada.

Z mláďat savců je podle ní velmi cenný odchov samičky tapíra jihoamerického, která je prvním potomkem samice Taluen dovezené z Francouzské Guyany, a překvapivou výjimkou jsou čtyřčata kunovité šelmy tayry. „Patrně největší pozornost veřejnosti pak vzbudilo narození třetího mláděte gibona stříbrného v Zoo Praha,“ uvedla zahrada.

Z letošních významných příchodů zvířat zmínila pražská zoologická zahrada například kakadu havraního nebo hoko červenolaločnatého. „Ve středu 8. prosince 2021 byl pak do Zoo Praha přivezen samec vombata obecného a umístěn do Darwinova kráteru, jehož část byla vybudována právě pro vombaty. Návštěvníci ho ovšem uvidí až po uplynutí karantény na začátku ledna 2022. Samec pojmenovaný Cooper patří k tasmánskému poddruhu a narodil se v Erlebnis-Zoo v Hannoveru. Z Tasmánie k němu má přicestovat ještě samice,“ dodala zoo.

Video
Video se připravuje ...

Do Zoo Praha přicestoval ze zoologické zahrady v Hannoveru samec vombata obecného jménem Cooper. Návštěvníci ho budou moci vidět v Darwinově kráteru. Erlebnis-Zoo Hannover, Zoo Praha

Fotogalerie
57 fotografií