Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Covid jako dovolenkový „suvenýr“: Češi přivezli už stovky nákaz. Léčba za hranicemi stojí i 500 tisíc

Autor: Nikola Forejtová - 
12. srpna 2021
05:00

Češi si přivezli z letošních dovolených už stovky nákaz koronavirem. Jen za letní sezonu jich třeba v Ústeckém kraji bylo už 44. Číslo může být mírně zkreslené, neboť některé infekce mohou být neprokázané a některé z prokázaných nemusí nutně pocházet ze zahraničí. Vedle několika stovek Čechů, kteří si přivezli tento nepříjemný suvenýr, jsou i tací, kteří kvůli pandemii zůstali uvězněni v cizině. Léčba a karanténa těchto lidí může vyjít i na statisíce korun. 

Cestování v době pandemie covid-19 svazuje řada omezení. Většina zemí požaduje pro vstup doklad o bezinfekčnosti, místy dokonce za bezinfekčnost považuje jen dokončené očkování. Jak ale od začátku upozorňují odborníci z řad epidemiologů, hygieniků i lékařů, očkování nás zcela neuchrání před infekcí a je tak možné, že se nadále můžeme nakazit - ať už cestou na nákup nebo během dovolené u moře. 

Kvůli pandemii sestavily jednotlivé státy žebříček zemí podle toho, jak moc velké riziko nákazy v nich hrozí. Česká republika takto rozděluje státy světa na zelené, oranžové, červené, tmavě červené a černé. Při návratu z těchto zemí musíme splnit několik věcí, tou hlavní je ale vyplnění příjezdového formuláře. 

Vyplněním příjezdového formuláře se vlastně nahlásíme krajské hygienické stanici (KHS). Díky tomu nejenže hygiena obdrží případně výsledky testů, které musí cestovatelé podstoupit při návratu, ale může nás snadno kontaktovat v případě, když se zjistí, že jsme při cestě přišli do kontaktu s nakaženým, či jsme případně právě my mohli roznášet nákazu. 

Češi si vozili nákazu z ciziny především v červenci

Hygienické stanice mají tím pádem i přesné statistiky k tomu, kolik nákaz covidem-19 si Češi ze zahraničí přivezli. Blesk Zprávy se ptaly na jednotlivých úřadech, jak jsme nyní na tom. Data naznačují, že v posledním čtvrtletí se nejvíce pozitivních dovolenkářů objevovalo v červenci - tedy během vrcholu dovolenkové sezóny. 

„V období od 1. 6. 2021 jsme v Královéhradeckém kraji zjistili 24 případů (z celkem 255), kdy nakažená osoba v inkubační době pobývala v zahraničí. Jedná se tak o vysokou pravděpodobnost, že se v zahraničí i nakazila. K nákaze však mohlo dojít i během cesty, či bezprostředně po návratu,“ uvádí pro Blesk Zprávy Ivan Kučera z krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje.

Ještě více nakažených dovolenkářů od začátku června hlásí Ústecký kraj. Zde se přišlo na 44 případů, které byly s vysokou pravděpodobností importovány právě ze zahraničí. Podle tabulky, kterou nám dala k dispozici Olga Štorkánová z KHS Ústeckého kraje, přišlo nejvíce nových nákaz v červenci, z toho 6 bylo ze Španělska a po 3 z Egypta, Tuniska a Turecka, Další nákazy souvisely s cestou do Chorvatska, Rakouska, Německa, Kypru a Portugalska. Všechny výše zmíněné státy jsou oblíbenými dovolenkovými destinacemi Čechů. Státy jsou navíc různě barevné, přičemž nejvíce nakažených sem míří z červených a tmavě červených destinací. 

Zlínský kraj také hlásí pravděpodobně importované případy. V červenci jich bylo 23, celkově za sezónu červen-srpen 33. Vedoucí oddělení kanceláře ředitele KHS Zlínského kraje Vendula Ševčíková ale dodává i údaj za květen. Během tohoto měsíce bylo nahlášeno na 18 nových případů covid-19, které by mohly souviset s cestou do ciziny. 

Video  „Karanténa nutí lidi ke lhaní.“ Zástupce cestovek kritizuje opatření pro dovolenkáře „bez logiky“  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Liberecký kraj pak podle Zuzany Balašové z tamní KHS eviduje od začátku června 30 případů importované nákazy. 

Blesk Zprávám se ozvala i ředitelka pražské hygienické stanice. „Od 1. 1. 2021 bylo na území hlavního města Prahy evidováno 1 502 zavlečených případů onemocnění ze zahraničí. Je to údaj získaný z rozhovoru s nakaženou osobou, ne ve všech případech byl tento údaj nahlášen,“ uvádí Zdeňka Jágrová.

„Aktuálně v týdnu 30. 7. - 5. 8. 2021 měla Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje se sídlem v Olomouci (dle evidence Covid Forms Application) hlášeno u 7 pozitivních osob import ze zahraničí,“ dodává informace také KHS Olomouc. 

Největší číslo Blesk Zprávám poskytl Jihomoravský kraj. Podle ředitelky protiepidemického odboru Renaty Ciupek se za období prázdnin s nákazou vrátilo 116 lidí. „Z Chorvatska 17, ze Španělska 13 a z Itálie 11. Z dalších různých zemí v jednotkách,“ dodala.

Den na JIP v cizině? Místy i za 90 tisíc 

Za zmínku kromě importovaných nákaz stojí i ty, které byly u Čechů zjištěny už během pobytu v cizině. Pozitivní test během dovolené totiž znamená, že musí cestovatel v cizině zůstat a buď se uchýlit do karantény, nebo v případě vážnějšího průběhu do nemocnice. Informace o tom, kolik Čechů takto uvízlo v zahraničí, hygienické stanice nemají. Nákazu v cizině totiž řeší cestovní kanceláře nebo pojišťovny. 

„ERV Evropská pojišťovna v letošním roce řešila již vyšší stovky případů, kdy klienti v zahraničí onemocněli COVID-19 nebo byli umístěni do karantény. Řadě z nich vyšel pozitivní test, přestože měli dokončenou vakcinaci nebo COVID-19 prodělali. U některých byla dokonce nutná hospitalizace na JIP, jelikož se jednalo o závažný průběh nemoci. V TZ naleznete konkrétní případy,“ informuje Blesk Zprávy Michal Štefl z ERV. Přesněji se jedná o více než 400 lidí. 

Štefl dodává, že nejčastěji se to týká cestovatelů v Egyptě, v SAE, ve Španělsku a na Maledivách. Pojišťovna v těchto případech zajišťuje náhradní ubytování, opakované PCR testy a letenku zpátky do vlasti. Případně i hradí pobyt v nemocnici, který se může vyšplhat na desítky tisíc korun. 

Koronavirus v Británii: Cestující z rizikových oblastí musí od 15. února do desetidenní karantény ve vyhrazených hotelech, Koronavirus v Británii: Cestující z rizikových oblastí musí od 15. února do desetidenní karantény ve vyhrazených hotelech, | Reuters

Podle tabulky, kterou Blesk Zprávám dodala ERV, se například v Spojených arabských emirátech platí za 3denní pobyt na JIP s covidem 61 tisíc korun. V USA se i jednodenní pobyt vyšplhá na 92 tisíc korun. Taková sedmidenní karanténa v Egyptě pak přijde i na 16 500 korun. 

Jeden z případů nákazy v Egyptě stál ERV téměř půl milionu korun. „Jednalo se o komplikovaný oboustranný zápal plic, klientka strávila 10 dní na JIP. Propuštěna z nemocnice byla až po jednom měsíci. Následně jsme zajistili novou letenku, transfer na letiště a návrat do vlasti s lékařským doprovodem. Uhradili jsme celkové náklady ve výši 496 320 Kč,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV.

santikxauz ( 13. srpna 2021 03:17 )

To se dalo čekat,že to tak dopadne,proto by si měli ze svého platit léčbu v plné výši.

marmat ( 12. srpna 2021 23:38 )

ferryx : Nedělají machry.....
JEN se dokolečka testují,co vydrží!🙊

marmat ( 12. srpna 2021 23:35 )

User: Zkusil jste se někdy chovat normálně?Nebo je Vaše deviace a frustrace běžná... každodenní???🙉

marmat ( 12. srpna 2021 23:31 )

jameson:Když vyplodite tuhle hovězinu,jste uspokojen?

marmat ( 12. srpna 2021 23:29 )

cukřenka:Píšete z Východu?,nebo Horní/Dolní?Tak zoufalé Hoaxy Vám nikdo neproplati

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa