Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Očkování u praktiků: Máme strach z distribuce a velkých balení vakcín, shodují se

Autor: ula, ČTK - 
10. srpna 2021
05:00

Už od začátku roku praktičtí lékaři usilovali o dodání vakcín proti covidu-19 do svých ordinací. Dočkali se ve chvíli, kdy už většina jejich pacientů ztratila trpělivost a nechala se očkovat ve velkých centrech. Praktici tak měli přebytek vakcín, které museli udat ještě před datem spotřeby. Vláda již oznámila, že po zavření velkých center se bude očkování přesouvat právě k praktikům. Ti, jak řekli Blesk Zprávám, se obávají problemů s distribucí a také by uvítali vytvoření balení vakcíny po jedné dávce.

Praktičtí už od počátku, kdy se začalo hovořit o očkování proti covidu-19, nabízeli pomocnou ruku. Cesta k očkování v jejich ordinacích byla ovšem velmi trnitá.

Několik prvních týdnů bojovali s nedostatkem vakcín, komplikovanou distribucí i povinnými registracemi do systému ISIN, který často nefungoval. Podle předsedy Sdružení praktických lékařů ČR Petra Šonky byly někdy rozvozy vakcín tak zpomalené, že si praktici pořídili chladicí boxy a jezdili si pro ně sami. 

Vakcín navíc měli praktici tak málo, že své pacienty raději posílali do velkých očkovacích center.

Vakcíny dorazily pozdě

Praktici se větší zásoby vakcín dočkali na konci května. „Vakcíny jsme sice dostali, ale pozdě, navíc v situaci, kdy očkování už není tak jednoduché,“ řekl  v červnu Blesk Zprávám MUDr. Bohumil Seifert, Ph.D. ze Společnosti všeobecného lékařství (SVL) ČLS JEP.

Už v červenci padl ze strany vlády návrh, že po uzavření velkých očkovacích center na konci prázdnin se očkování přesune právě k praktikům. „Bude nicméně záležet na tom, kolik jich bude ochotných ve vakcinaci pokračovat i v klidnějším období,“ řekl k tomu pražský očkovací koordinátor Martin Ježek a dodal, že nyní jich je zapojeno 450 a po prázdninách se dá očekávat, že zpočátku dostane více lidí vakcínu v očkovacích místech, ale poměr se bude postupně přesouvat ve prospěch ordinací praktiků.

Že s praktickými lékaři ministerstvo zdravotnictví stále počítá, potvrdilo Blesk Zprávám i tiskové oddělení resortu. „Od konce prázdnin se postupně očkování bude přesouvat z velkých očkovacích center k praktickým lékařům a do páteřních očkovacích míst u velkých nemocnic,“ sdělil Blesk Zprávám Kryštof Berka.

Praktik: Snad nebudeme za hlupáky

Jenže co na to samotní praktici? Většina z nich je podle jejich zástupců vývojem očkování v ordinacích zklamaná.

„Očkování do ordinací praktiků samozřejmě patří, nicméně smutné je, že si to vedení státu uvědomilo až nyní, kdy mu začíná „téci do bot“. Když praktičtí lékaři nabízeli na jaře s očkováním pomoc, premiér sliboval, že si to - jako nejlepší manažer na světě – zařídí sám a preferoval očkovací centra. Ta mu sice zajistila vysoká čísla, ale ne vysokou proočkovanost,“ řekl Blesk Zprávám, MUDr. Cyril Mucha, člen výboru Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP s tím, že samozřejmě praktici jsou připraveni očkovat jak proti chřipce, tak proti covidu-19.

„Po zkušenosti z jara máme trochu strach z problémů s distribucí – máme sice z ministerstva slíbené, že nebudou, ale opravdu nechceme opakovat tu jarní zkušenost: nejprve jsme museli oslovit jednotlivé pacienty, ve chvíli, kdy souhlasili, tak jsme je museli ručně zadat do systému. A ve chvíli, kdy jsme tím strávili obrovské množství času, tak se v mnoha ordinacích tři měsíce nic nedělo a nedostali jedinou vakcínu. Pevně věříme, že to teď bude lepší – já rád mluvím o tom hlupákovi, co se dvakrát spálí o stejná kamna, tak doufám, že tím hlupákem nyní nebudou praktici,“ doufá Mucha.

Na konci června zdravotní pojišťovny začaly s připravou výběrového řízení na distributora vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNTech. Výběrové řízení stále probíhá.

Příliš velká balení vakcín a zoufalá distribuce

Problémem je ale také to, že látka je dodávána v tzv. platech po 1170 dávkách, což je pro praktiky moc.

„Optimální by bylo, pokud by firmy byly schopné vytvořit balení vakcíny po jedné dávce, protože není jednoduché sehnat 5 pacientů najednou, kteří se chtějí nechat očkovat. To je samozřejmě spíše otázka firemní produkce, nicméně pokud by to nešlo zajistit, tak musí perfektně fungovat distribuce. Nechceme se rozhodně dostat do podobné situace jako v zimě a na jaře, kdy byla distribuce naprosto zoufalá,“ řekl Blesk Zprávám MUDr. Václav Šmatlák, místopředseda Sdružení praktických lékařů ČR.

Praktici byli znechucení

Podle Šmatláka by bylo dobré zachovat v rámci nemocnic nějaký počet očkovacích center, které by očkovaly i nadále, protože nemocnice mají lepší možnosti skladování.

„Musíme udělat všechno pro to, aby se zájem o očkování nenarušil podobně, jako na jaře. Praktičtí lékaři byli tehdy naprosto znechucení tou situací, protože vyvinuli opravdu enormní úsilí, aby sehnali pacienty. Poté, co jim museli opakovaně říkat, že vakcína není, tak pacienti ztratili v systém důvěru a praktici koneckonců také. Tak doufám, že se státu a sdružení vše podaří dobře vysvětlit a k důvěře to znova povede. Záleží to ale ani ne tak na prakticích, jako spíše na tom, že pokud se něco domluví, tak by to od samého začátku fungovalo dle domluvy,“ dodává Šmatlák.

Video  Praktici: „Máme pacienty, vakcíny ne. Očkovacích center je nadbytek.“ Kde se dostanete na řadu dřív?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

vinke ( 10. srpna 2021 15:35 )

Nejdřív očkovat nechtěli, protože je to moc práce a pojišťovny špatně platí. Když začali pojišťovny lépe platit, neměli mrazáky a distribuce vakcíny po vlastní ose nepřicházela v úvahu, moc práce. Když je vakcína, která mrazák nepotřebuje, mají obavy z velkých balení. Až dostanou malá balení, zase to z nějakého důvodu nepůjde .Tak se necháme překvapit, co vymyslí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa