Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Málo dávek, šílená distribuce a „zbytečná“ centra: Praktici o trnitém startu očkování

Autor: Markéta Mikešová - 
13. dubna 2021
14:29

Rozjezd očkování proti nemoci covid-19 u praktických lékařů byl při nejmenším trnitý. Lékaři měli zájem zapojit se do vakcinování občanů, ale několik prvních týdnů bojovali s nedostatkem vakcín, komplikovanou distribucí i povinnými registracemi do systému ISIN, který často nefungoval. Podle předsedy Sdružení praktických lékařů ČR Petra Šonky byly někdy rozvozy vakcín tak zpomalené, že si praktici pořídili chladicí boxy a jezdili si pro ně sami. Situace se ale lepší, říká lékař a odhalil, že některé ordinace už mají objednané jednodávkové vakcíny Johnson & Johnson. Ukázal také na kraje, které praktikům vycházejí nejvíce vstříc.

Praktičtí lékaři od začátku covidového očkování upozorňovali, že využít existující sítě ordinací je nejjednodušší a nejpřirozenější způsob, jak občany naočkovat. Česko se nakonec vydalo kombinací očkovacích center a očkování u praktických lékařů, přičemž druhý způsob byl spuštěn až 1. března.

Šonka zmínil, že tato kombinace je mnohdy komplikovaná. „Očkovacích center vzniká mnoho a mnohdy to nedává smysl,“ upozornil šéf praktiků a popsal, jak některá mají velmi kreativní přístup k očkovací strategii, kdy očkují i mladé osoby nebo nezaregistrované lidi.

Problémem také je, že vakcín chodí do očkovacích center mnohem více než k praktikům, distribuce není rovnoměrná. „Očkovací centra by měla být něco, co doplňuje praktickému lékaři, ne že praktičtí lékaři doplňují očkovací centra,“ je přesvědčen Šonka.

Že by praktičtí lékaři měli být primárním očkovacím kanálem, tvrdí i místopředseda sdružení Mladí praktici Vojtěch Mucha. Podle něj česká varianta center a zároveň praktiků je nejsložitější možná a efektivní jen zdánlivě. „S pacienty umíme komunikovat a ta komunikace je efektivní… pokud člověk chce naočkovat i seniory, tak stát musí využívat praktické lékaře,“ popisuje výhody praktiků Mucha. A podotýká, že tato cesta je také mnohem levnější.

Radši sedli do auta a pro vakcíny jeli sami

Když praktici na začátku března dostali možnost očkovat, bylo to spíš kosmetické – spousta jich neměla možnost se k vakcínám dostat, dávek bylo málo a rozvoz fungoval tak napůl. „Zpočátku ten systém velmi drhnul. Důvodů je několik, ale přetrvávající je nedostatek vakcín,“ říká Šonka a dodává: „Svoji roli v tom pomalém rozjezdu hrál složitý systém distribuce.“

Navíc vysoutěžený distributor měl z počátku problémy. Vakcíny tak někdy zůstaly ležet na úrovni krajů, což některé praktiky popudilo natolik, že si pro ně začali jezdit desítky kilometrů daleko sami. Dokonce si k tomu pořídili chladicí boxy a speciální teploměry, jen aby mohli své pacienty naočkovat.

Jiní praktici zase řešili, že do jedné ordinace najednou přišlo 100 dávek a do jiné nic. Důvodem podle Muchy bylo, že distributor nemůže rozdělit balení o 10 lahvičkách (které obsahuje zmíněných 100 dávek).

Situace se nicméně lišila od kraje. Jako příklad vhodného přístupu dává Šonka Jihomoravský kraj, který „se zapojil do spolupráce s praktickými lékaři vzorně“. Chválí také Zlínský kraj, naopak nejméně spolupracuje Ústecký kraj a Vysočina.

Bude líp, i díky novým vakcínám

Popsaný stav se odehrál během března. Nyní, v dubnu, se podle šéfa praktiků stav věcí posunul, i spolupráce na úrovni krajů. „V posledních dvou týdnech se situace zlepšila (…) už jsme v situaci, kdy všechny vakcíny AstraZeneca jdou praktickým lékařům,“ popisuje Šonka s tím, že i vakcíny už jsou dodávány přímo do ordinací, není nutné sedat do auta s chladicím boxem a někam daleko si pro ně jet.

Jen do konce dubna by mělo dorazit praktikům cca 300 tisíc dávek AstraZeneca a 38 tisíc dávek jednodávkové vakcíny Johnson & Johnson. Tu si od tohoto týdne lékaři mohou objednávat, přihlásilo se o ni zatím 2800 praktiků. Připravuje se také na příchod vakcíny CureVac, u ní už se vybírá distributor. Šonka proto zmiňuje optimistické výhledy, zároveň je ale opatrný: „Musím říct, že se na to musíme dívat střízlivě.“

Stále totiž existuje několik aspektů, kde je prostor na zlepšení. „Že se otevírá registrace 65 let plus jsme se dozvěděli z médií,“ sdělil šéf praktiků, podle něj lékaře nikdo oficiálně nekontaktoval. „Musí padnout to omezení, že praktický lékař může očkovat jen pacienty registrované v ISIN,“ pokračoval, v čem vidí přetrvávající problém.

Pokud ovšem vše půjde dobře, praktici jsou schopni naočkovat milion dávek měsíčně. „To číslo je naprosto reálné a není nadhodnocené,“ říká šéf praktiků. Zatím naočkovali kolem 218 tisíc lidí. A případné použití ruského Sputniku? „Měli bychom počkat na EMA (Evropská lékové agentura, pozn. red.) (…) myslím si, že důvěra ve vakcínu, která není řádně schválena, je malá a mezi pacienty by to mohlo vyvolat nepokoj.“

Video  Praktici: „Máme pacienty, vakcíny ne. Očkovacích center je nadbytek.“ Kde se dostanete na řadu dřív?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jaronovaku ( 13. dubna 2021 14:41 )

Pokud by očkovali všichni praktici, tak ok. Pokud ale očkují jen někteří, tak kam půjdou ti lidé kteří mají lékaře co neočkuje? Navíc ne všichni doktoři jsou tak nestranní, že odolají možnosti upřednostnistnit kamarády a známé.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa