Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Očkování u praktiků začalo. Šonka: Je to levnější i pohodlnější. A experti o prvních problémech

Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
3. března 2021
05:30

Od pondělí je možné se na vakcinaci přihlásit do ordinace svého praktického lékaře. Podle šéfa praktiků Petra Šonky by mohli první dávku dostat pacienti už tento týden. Některé ordinace ale dodávky dostanou nejspíše až na konci března. Na vině je přerozdělování vakcín AstraZeneca po krajích, ale i množství pacientů, kteří se u svého praktika registrovali. Lékaři promluvili o prvních problémech s registrací i o tom, co je podle nich velkou výhodou při očkování v ordinacích. Podle Šonky rozhoduje i detail, jakože člověk ví, kam si pověsit kabát a kdo na něj za dveřmi čeká. 

Přes 4 tisíce praktických lékařů se od pondělí zapojilo do očkování Čechů. Zatím je jejich úkolem především zanášet pacienty, kteří mají o vakcínu zájem, do registru. Jak ale poznamenává předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka pro Blesk Zprávy, očkovat už by se mělo začít v tomto týdnu. „Další ordinace se přidají v týdnech následujících,“ konstatoval. Praktici mají výhodu, že mohou do registru zanést i takového pacienta, kterému není nad 70 let, ale vakcínu kvůli zdravotnímu stavu přednostně potřebuje. 

Šonka: Za hodinu dám do systému 20 lidí

Problémem ale je, že v prvním dnu registrace se praktikům mnohdy nedařilo  pacienty do systému zanést. Systém totiž neuměl komunikovat se všemi softwary a nedokázal tak ztotožnit pacienty. „Sám jsem to zažil, kdy mi systém pacienta vyhodil ze seznamu,“ podotkl Šonka. 

Ačkoli tento problém mohl praktikům zabrnkat na nervy, Šonka dokáže pochopit, že systém nechce pouštět neidentifikovatelné pacienty. Je totiž nastaven tak, aby praktický lékař nemohl zanést jiného pacienta, než toho svého. „UZIS dělá maximum a snaží se. Jsou tam ale tyto umělé překážky, které jsou tam kvůli obavě z toho, že bychom se nechovali korektně. Mají obavu, že bychom si tam cpali různé pacienty, a proto to natvrdo zablokovali,“ vysvětluje Šonka Blesk Zprávám. Sdružení dodává, že bude tento vyřešen ještě v úterý odpoledne. 

15 tisíc lidí už na vakcínu čeká, další mají zájem

Šéf praktiků poznamenal, že v pondělí se povedlo zaregistrovat z ordinací 15 tisíc pacientů, kteří buď zažádali o vakcínu, nebo se jim praktik sám ozval s nabídkou. Zdůrazňuje, že to ale není obraz poptávky, ale obraz toho, jak dlouho trvá praktikovi zanést pacienta do systému. „Včera mi trvalo hodinu dostat do registru 20 pacientů,“ dodal. Podle dat z Chytré karantény se ale povedlo zanést 25 tisíc pacientů, jak tvrdí na twitteru. 

Až se tak v systému vychytá tato nepříjemná překážka, bude nejspíše pacientů přihlášených na očkování u praktika přibývat. Podle Šonky se počet zvýší i ve chvíli, kdy nebude nutné pacienta registrovat ručně. „Někteří praktici se nepřihlásili i proto, že tato povinnosti trvá, a tak čekají, až to pomine,“ podotýká pro Blesk Zprávy.

Video  Pomoc plným nemocnicím: Domácí péče? Chybí společná řeč a zájem ministerstva, říká šéfka sester  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

V současnosti nejsou přihlášení všichni lékaři. Podle propočtů se zatím neočkuje v ordinacích asi 1500 praktiků. Vedle čekání na zjednodušení registrace je zatím podle Šonky i to, že se o této možnosti lékaři buď nedozvěděli, nebo ordinují ve větších poliklinikách, které mají vlastní očkovací středisko. „Pacienti těchto lékařů tak dojdou do střediska, kde se se svými praktiky tak jako tak potkají,“ vysvětluje Šonka.

Levnější i pohodlnější?

Podle praktiků se za očkováním v ordinacích skrývá mnoho pozitiv. „Když očkování proběhne u PL, je to pro pacienta přátelštější prostředí. Nechává se se očkovat na místě, které nezná, a na místě, kde je plno lidí,“ konstatoval během tiskové konference lékař Cyril Mucha s tím, že je to tak psychicky méně náročné. A souhlasí s ním i Šonka.

„Zásadní výhodu vidím i v tom, že lidi z ohrožených skupin vidíme i dvakrát až třikrát za rok, takže k nám snadno trefí. Roli hrají i takové maličkosti, že pacienti vědí, kdo je v ordinaci čeká, kde se dává kabát na věšák a kde je záchod,“ vysvětluje Blesk Zprávám. 

Podotýká, že navíc v době, kdy se uzavírají okresy, není zcela logické hnát lidi do očkovacích center, kde může být plno lidí a která jsou navíc mimo dosah jejich bydliště. 

Podle Muchy je navíc zajištění očkování u praktiků levnější variantou. „Není třeba dělat anamnézy na místě a další složité procedury,“ uvedl na tiskové konferenci Sdružení praktických lékařů. Doplňuje, že jsou navíc lékaři zvyklí na očkování ve svých ordinacích, například během chřipkové epidemie. 

„Deset pacientů denně zvládne každá ordinace, což při počtu 4000 zapojených lékařů činí 40.000 očkovaných denně, 200.000 týdně a téměř milion za měsíc, to vše bez jakýchkoliv vícenákladů,“ řekl Mucha

Šonka: Nemůžeme být sekretářky

Jak již bylo zmíněno, některé ordinace začnou očkovat už v tomto týdnu, jiné ale možná začnou až koncem měsíce. Důvod? Podle praktiků se totiž budou dodávky vakcín prvně dovážet do těch ordinací, kde je nejvíce registrovaných pacientů. Jedno balení totiž obsahuje 100 dávek a to se nemůže při distribuci rozbalovat a dělit. Praktici nicméně požadují, aby alespoň toto minimální množství - tedy 100 kusů AstraZenecy, bylo odesláno do všech přihlášených ordinací. 

Podle Muchy se totiž málokdy najde ordinace, kde by se přihlásilo méně jak 100 lidí. Spíše vnímá jako problém již zmíněné zanášení pacientů ručně. „Kdybych nemusel fungovat jako sekretářka a byla by nám poskytnuta pomoc, dokázalo by se odbavit o polovinu více lidí,“ poznamenal Šonka. 

Nutné je zmínit i to, aby se lidé nehlásili do registru sami, pokud chtějí očkovací látku dostat v ordinacích. V případě, že se totiž sami zaregistrujete, musíte jít do očkovacího centra. Je pak nutné se z registru odhlásit a až poté se do něj znovu dostat přes počítač praktického lékaře. 

Ministerstvo má seznam doporučených pacientů

Jak již bylo zmíněno, lékaři mají tu výhodu, že mohou do systému přihlásit i takové pacienty, kteří ještě nedosáhli věkového limitu 70 let. Šonka zmínil, že k tomuto vydává ministerstvo seznam, kde doporučuje, jaké pacienty tím má stát na mysli. Seznam se pro vás Blesk Zprávy pokouší získat. 

Šonka nicméně dodává, že jak již bylo avizováno, bude se nejspíše myslet na pacienty s těžkým chronickým, či nádorovým onemocněním. „Je to špatně definovatelné, aby to nevyznělo vyhýbavě a bylo to jasné. Například, pokud mám pacienta, kterému je  „jen“ 69 let, ale měl oboustranné srdeční selhání, má plicní nemoc a ještě k tomu cukrovku, tak to je člověk, který je podstatně rizikovější, než jeho vrstevník, kterému je 72, ale je zdravý jako rybička a uběhne maraton,“ komentuje. 

Registrace seniorů 70+ na očkování je tu: Jak postupovat? Registrace seniorů 70+ na očkování je tu: Jak postupovat? | Twitter - Chytrá karanténa

Co se týče samotného procestu očkování v ordinacích, ten si musí podle Šonky každý praktik vytvořit sám. „Nemáme tendence říkat, jak to musí být. Jsou tu ale samozřejmě standardizovaná pravidla, jakože se nemá setkávat nemocný se zdravým, či že se nesmí zaplňovat čekárny,“ vysvětluje Blesk Zprávám. 

Podotýká rovněž, že je na stole i to, že budou na vakcínu čekat doma náhradníci, kdyby pacient nepřišel v domluvený den pro svou dávku. 

„Na nedostatek materiálu upozorňujeme od září“ 

Ačkoliv tedy vychází, že je očkování v ordinacích praktické a levné řešení, lékaři se ozývají, že v prvních týdnech bude jejich zapojení do vakcinace spíše symbolické. Upozorňují totiž na to, že nemají dostatek zdravotnického vybavení, například jehly. 

To ale některé lidi pobouřilo, podle nich totiž lékaři měli dostatek času se na to připravit. Hejtmanka středočeského kraje Petra Pecková na to konto na twitteru zmínila, že požádá zprávu státních hmotních rezerv, aby stříkačky pro praktiky uvolnila. 

„Od Sdružení praktických lékařů dlouho slyšíme, že jsou praktici připraveni. Jsem moc ráda, že budou pomáhat. Ale teď řešíme, že nemají jehly, stříkačky. Požádáme zprávu státních hmotních rezerv o to, aby nějaké uvolnila. Krajské nemocnice a očkovací centra se připravily,“ napsala Pecková na twitteru. 

To praktiky mírně pobouřilo. Podle nich totiž na nedostatek materiálu upozorňují dlouhodobě, uvádí dokonce září, kdy tento problém nastínili poprvé. Šonka k tomu podotýká, že je problémem i to, že praktici stojí ve frontě s velkými špitály. „Když si někdo objedná milion stříkaček a někdo 500, koho si distributor vybere?“ komentoval Šonka. 

Video  „Nevíme, jak dlouho musí praktikům vystačit pomůcky,“ které mají. Ordinování na dálku nyní považuje Šonka za nejbezpečnější  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Stano1963 ( 3. března 2021 13:01 )

Rusové dluží miliony dávek Sputniku, který je prodaný nebo slíbený, dávají rychle první dodávku, zbytek je potom moc nezajímá a slibují dalším zemím

panda82 ( 3. března 2021 12:50 )

jasně, stále nejsou vidět výsledky, že to má smysl, ba má to samé negativa, je to všechno v režii EU, známi odletěli do Dubaje, tam se naočkovat nechali Sputnikem, jsou v klidu, no bohužel je to i o penězích

villon ( 3. března 2021 12:27 )

Bureš je skvělěj manažer, ale jenom dokud jde o jeho vlastní chrapounský, z větší části nakradený love.
Spousta jednodušších ovčanů mu to ale žere, ty jeho kecy, jako že se "stará" o lidi a tak. Prostě čaulidi, no. Bohužel kvůli nim umírá spousta normálních lidí, který s nastolením tohohle svi nstva nemaj nic společnýho.

Covid_19 ( 3. března 2021 12:08 )

když Babiš vymyslel, že v lahvičce je 6 dávek, tak zapomněl objednat speciální jehly a stříkačky. Pfizer nám zkrátil počet lahviček a povolil čerpat 6 dávek z lahvičky, ale speciální materiál jsme si museli zajistit sami, to se nám zase nepovedlo, protože nám letecky poslali z Číny nevyhovující jednorázové stříkačky s pevnou jehlou

Covid_19 ( 3. března 2021 12:06 )

lidé ZTP/P musejí být očkování praktickým lékařem, pokud nejsou 70+, ti zase nemají vakcíny, to je pěkný Kocourkov

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa