Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přehled očkování v krajích: Málo vakcín, složitá administrativa. Vydržte, vzkazují praktici

  • Autor: ČTK,ula - 
    16. 3. 2021
    05:01

    Praktičtí lékaři již několikrát avizovali, že jsou připraveni očkovat svoje pacienty proti covidu-19. Jak uvedl předseda Sdružení praktických lékařů MUDr. Petr Šonka, očkování se sice rozbíhá, ale velmi pomalu. Blesk Zprávy oslovily koordinátory očkování z řad praktiků v krajích, aby řekli, jak to u nich vypadá. Ne všude panuje stejná situace, ale všichni se shodují na jednom: Vakcín je málo a administrativa náročná. Někde se navíc netrpěliví zájemci o očkování zlobí právě na lékaře, že jim nejsou schopni vakcíny zajistit. Jak to vypadá v jednotlivých krajích s očkováním a co lékaři vzkazují svým pacientům?

  • 1.Hlavní město Praha

    „Vakcín je celkově nedostatek, a i když naprostá většina přídělu vakcín AstraZeneca pro Prahu je díky krajskému koordinátorovi distribuována praktickým lékařům, vakcínu obdržela v Praze méně než třetina praktických lékařů, kteří by rádi své pacienty očkovali,“ řekla Blesk Zprávám MUDr. Dagmar Škrhová, krajská koordinátorka praktických lékařů Praha a krajská předsedkyně Sdružení praktických lékařů ČR - Praha.

    „Systém přidělování očkovací látky je daný metodikou Ministerstva zdravotnictví, je transparentní, ale bohužel pro praktiky administrativně náročný, s technickými problémy. Ve spolupráci s krajským koordinátorem se podařilo zajistit i vhodné injekční stříkačky a jehly, nyní řešíme ve spolupráci s dobrovolníky jejich distribuci,“ dodala lékařka.

    Pacienti podle ní o očkování zájem mají a preferují očkování u svého praktického lékaře.

    „Ale protože nevědí, zda bude dřívější termín u praktika nebo v očkovacím centru, a musí se rozhodnout, tato nutnost volby jim komplikuje život,“ uvedla Škrhová a pacientům vzkazuje: „Pokud váš praktik dosud nemá vakcínu, buďte trpěliví, dodržujte protiepidemiologická opatření, noste roušky, dodržujte odstupy, myjte si ruce, větrejte!“

    Očkování proti covidu-19 Očkování proti covidu-19 | Reuters

  • 2.Jihomoravský kraj

    „Přes významnou administrativní náročnost pro lékaře a sestry se do systému podařilo zaregistrovat velké množství pacientů, které ale násobně převyšuje možnosti zásobování očkovací látkou. Do dnešního dne (do soboty, 13. 3. pozn. red.) bylo do ambulancí praktiků zavezeno nebo je na cestě cca 17,5 tisíc dávek vakcíny. Vezmeme-li v úvahu, že do očkování je v kraji zaregistrováno  přes 500 praxí, pak průměr něco málo přes 30 dávek na ambulanci, s tím, že naprostá většina na toto číslo nedosáhla, je smutně nízký,“ přiblížil situaci Blesk Zprávám MUDr. Ivo Procházka.

    Vedení kraje podle Procházky vychází praktikům maximálně vstříc.

    „Pacienti se na praktické lékaře obracejí jako na první  autoritu při řešení svých zdravotních problémů a těžce nesou, že pro ně očkovací látku nemáme . Mnohdy z toho neprávem viní i svého lékaře. Podle ohlasu z terénu jsem přesvědčen, že bychom obratem zvládli vyočkovat desetinásobek dosavadní distribuce,“ myslí si lékař.

    Podle Procházky je kromě nedostatku vakcín také obtížně pochopitelná povinnost registrace pacientů do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN), který má často omezenou funkčnost. „V neposlední řadě mi vadí zvolený systém distribuce vakcín, když tu existuje zavedený, bezpečný a hlavně  stoprocentně funkční,“ pokračuje lékař.

     „Na Jižní Moravě děláme všichni skutečně maximum možného. Není vinou lékaře, obecního zastupitele ani vedení kraje, že nemohou být všichni zájemci uspokojení. To nám věřte!“ prosí o trpělivost MUDr. Procházka.

    Očkování proti covidu-19 Očkování proti covidu-19 | Reuters

  • 3.Karlovarský kraj

    „Díky vakcínám ze Saska a možná většímu přísunu vakcín do postiženého Karlovarského kraje obdrželi praktici, kteří projevili zájem očkovat ve svých ordinacích, 100 dávek vakcín do každé ordinace. Většina praktiků se díky tomu již do očkování zapojila a během týdne proočkuje svých 100 pacientů,“ řekla Blesk Zprávám MUDr. Jaroslava Švandrlíková, koordinátorka Karlovarského kraje, který byl jeden čas jedním z nejpostiženějších, proto dostal vakcín více i od německých sousedů.

    „Další přísun vakcín se bude odvíjet od zásobování cestou distribuční firmy a od počtu svých pacientů v ISINu. Dle pořadí pak budou ordinace zásobování, a tudíž jejich přísun nebude plynulý,“ obává se nicméně lékařka. Kraj podle ní spolupracuje dobře, řada ordinací obdrží i materiální pomoc v podobě stříkaček a jehel.

    I v Karlovarském kraji je zájem o očkování velký. Podle Švandrlíkové většina z lidí preferuje očkování právě u svého praktika.

    „Dle celostátně dostupných číslech je vidět, že zapojení praktických lékařů významně zvýšilo počty očkovaných. Bylo by vhodné, aby všechny kraje umožnily očkování v ordinacích praktiků, ale ne všude tomu tak je,“ uzavírá MUDr. Švandrlíková.

    Očkování proti covidu-19 Očkování proti covidu-19 | Reuters

  • 4.Královéhradecký kraj

    Ani v tomto kraji není vakcín dostatek. „Musíme vysvětlovat pacientům, proč je ještě nemůžeme očkovat, přestože média koncem února vedla intenzívní informační masáž o tom, že praktici budou od 1. 3. očkovat. Ve skutečnosti se jednalo o zahájení potupné soutěže mezi praktiky, jejímž cílem bylo zaregistrovat maximum svých pacientů do rezervačního systému, a to ručně jednoho po druhém, jen proto, aby se vytvořilo „pořadí vítězů“, z nichž někteří dostali 1 balení = 100 dávek vakcíny bez ohledu na to, zda měli zaregistrovaných 101 nebo 2000 pacientů. Rozhoduje samotné pořadí lékařů,“ řekl Blesk Zprávám MUDr. Petr Šubrt.

    „Vakcín v kraji máme tolik, kolik nám jich přidělí národní koordinátorka očkování, pokud je distribuční firma vůbec dodá. Pro 233 praktiků, připravených očkovat, to bude v tomto týdnu (snad) 29 balení -  tedy pro 29 lékařů z 233, co dodat?“ kroutí lékař hlavou.

    Vedení kraje se podle Šubrta snaží, aby se u praktiků očkovalo co nejvíce. „Jejich snaha je ale bezzubá, protože vždy narazí na nedostatek vakcín. Optimističtěji vypadají předpoklady dodávek na duben, kdy je kraj připraven vytvořit vstřícné podmínky pro akceleraci očkování, zejména eliminovat nesmyslné administrativní bariéry. To se ale může podařit jen tehdy, budou-li předpoklady splněny. Při dosavadních zkušenostech na to nelze slepě spoléhat,“ vysvětluje praktický lékař.

    Stejně jako jeho kolegové považuje za nesmyslné administrativní povinnosti, které se s očkováním pojí, zejména zapisování pacientů do rezervačního systému. „Ačkoliv je to nyní výrazně usnadněno funkcí ambulantních programů, přesto je to agenda pro nás zcela zbytná a časově zatěžující. Bez ohledu na ni si musí lékař vytvořit vlastní logistiku zvaní pacientů,“  řekl Šubrt s tím, že všechny  těžkosti mají za následek frustraci lékařů, pokles jejich odhodlání zúčastnit se očkování populace a ztrátu důvěry v celý špatně fungující systém.

    „Ve svém důsledku vráží klíny mezi lékaře samotné, kdy někteří špatně chápou, proč kolega vakcíny dostal a oni ne,“ stěžuje si praktický lékař.

    Podle něj by všem prospělo, kdyby na nejvyšším místech byli schopní manažeři na očkování, kteří zajistí, aby systém fungoval pružně a rychle a „aby lékaře nešikanovali zbytnými administrativními povinnostmi“.

    „Vaši praktičtí lékaři jsou dávno připraveni vás očkovat! Namísto využití efektivního systému, který by to umožnil a usnadnil, opakovaně musí čelit zoufalým informacím o tom, proč to není možné,“ vzkazuje MUDr. Šubrt pacientům.

    Očkování proti covidu-19 Očkování proti covidu-19 | Reuters

  • 5.Liberecký kraj

    „Vakcín pro praktiky málo. Kraj nyní dává veškerou vakcínu AstraZeneca praktikům, ale týdně jde o 1500 až 1900 dávek pro celý kraj. Spolupráce s krajem funguje, snaží se vyjít vstříc navzdory nedostatku vakcín,“ řekla Blesk Zprávám MUDr. Zuzana Kofferová. Stejně jako jinde i v Libereckém kraji převyšuje zájem o očkování samotné dodávky.

    „Jednoznačně drhne administrativní zpracování, je uživatelsky nepřívětivé, složité, data nesouhlasí. V pátek dorazí vakcíny do nemocnice, ale kraj dostane až v pondělí večer data z UZISu o počtu objednaných pacientů k vakcinaci u praktiků. Pak teprve přerozdělení jednotlivým lékařům. Kdo má technické obtíže nebo jiné důvody, proč pacienty po jednom nezaregistruje do systému, nedostane dávky. Jsou tím diskriminováni jeho pacienti,“ popisuje MUDr. Kofferová hlavní potíže v Libereckém kraji.

    Stát nedělá vůbec nic pro zjednodušení očkování u praktiků, respektive dělá maximum pro centralizaci očkování do očkovacích center.  Nebere ohled na přání pacientů, že chtějí být očkováni u svého praktického lékaře,“ zlobí se lékařka s tím, že by lékaři v této chvíli uvítali úlevu od některé pravidelné agendy, jako jsou pracovně lékařské prohlídky, posudky  pro soudy a další instituce. 

    Přesto lékařka pacientům vzkazuje: „Vydržte, pereme se za vás. Chceme, abyste svoji vakcínu dostali co nejdříve. Nepodléhejte panice, choďte do přírody, udržujte se v dobré náladě a v kontaktu se svými blízkými.“

    Vakcína AstraZeneca proti nemoci covid-19. Vakcína AstraZeneca proti nemoci covid-19. | Reuters

  • 6.Olomoucký kraj

    „Je všeobecně známo, že vakcín je nedostatek. V Olomouckém kraji je přihlášeno k vakcinaci 255 praktických lékařů, z toho bylo přiděleno 1 balení vakcíny zatím 67 lékařům s tím, že 24 z nich ji obdrží teprve tento týden,“ řekla MUDr. Jarmila Ševčíková, Ph.D.

    „Jednání Krizového štábu nemocnic Olomouckého kraje se za praktiky účastním od října loňského roku. O zapojení praktiků do procesu vakcinace v ordinacích  jsem usilovala již v lednu, Krizový štáb se ale striktně držel vakcinační strategie, která počítala se zapojením praktiků až od března,“ uvedla ke spolupráci s krajem lékařka s tím, že zájem o očkování je obrovský, ale kromě nedostatku vakcín je problém i s distribucí.

    Dodržujte doporučená opatření k zabránění šíření infekce a naočkovat se nechte hned, jak to bude možné,“ apeluje lékařka na pacienty.

    Očkování proti covidu-19 ve slovenské Nitře (11. 1. 2021) Očkování proti covidu-19 ve slovenské Nitře (11. 1. 2021) | Reuters

  • 7.Moravskoslezský kraj

    „Vakcín je žalostně málo; lékaři by potřebovali mnohem mnohem více, v kraji nemají vakcíny k očkování více jak dvě třetiny lékařů,“ odhaluje stav v kraji MUDr. Zdeněk Hromek. I zde spolupráce se zastupitelstvím kraje funguje, pokud kraj dostane vakcíny, jsou okamžitě rozdělovány mezi praktiky.

    „Momentálně by byl ideální závoz vakcíny přímo do ordinace praktika bez velmi složité registrace a dalších administrativních překážek, zkrátka dodat do každé ordinace praktického lékaře 100 dávek vakcín,“ přibližuje praktický lékař svoje největší přaní.

    „Praktičtí lékaři vás chtějí očkovat ve svých ordinacích, mají vaše seznamy, jen čekají na dodávku vakcín. Doufám, že se co nejdříve podaří uskutečnit závoz do ordinací praktiků a vy budete očkovaní právě u nás,“ uklidňuje MUDr. Hromek.

    Video  Hasiči přivezli vakcínu proti nemoci covid-19 do velkého očkovacího centra v Ostravě  - HZS Moravskoslezského kraje
    Video se připravuje ...

  • 8.Pardubický kraj

    MUDr. Kateřina Nechvátalová Blesk Zprávám zaslala celé znění dopisu od jedné praktické lékařky, na které ilustruje celou situaci v kraji.

    Toto jsou jeho části:

    „Naštěstí moje ambulance je ta, která dostala v prvním kole 3 lahvičky a nyní 10 lahviček vakcíny Astra Zeneca - zaregistrovaných jsme měli cca 280 lidí 80+ a 70+, registrací celkem včetně i mladších a rizikových pacientů mám přes 550,“ uvádí lékařka z Pardubického kraje v dopise.

    „Takže vybírat mezi 250 lidmi komu ano, komu ne je opravdu zajímavé, protože jak naočkuji něčí sousedku, tak hned volá, že to chce taky. Celé večery a noci jsem spolu s manželem zadávala do ISINu kontaktní údaje, telefony, aby se mi podařilo ty lidi tam zaregistrovat a dostat aspoň něco málo na očkování svých lidí a  všichni říkají, paní doktorko, chceme být očkovaní, u Vás, Vy nás znáte, víte, s čím se léčíme, máme k Vám důvěru, nikam nechceme. A já stále opakuji, ano, budeme očkovat, chceme očkovat, ale nemáme čím očkovat, protože vakcíny my fyzicky nemáme,“ stojí dále v textu.

    Pisatelka dále uvádí:(...) stejně nedostanu vakcíny pro ty, kteří to chtějí, očkovací centrum, které nemá ani 100 zaregistrovaných, dostane 400? Proč se toto děje? (...) Proč vakcíny rozdělují hejtmani, proč ne distributoři vakcín tak, jako všechny vakcíny?“

    „Přesně takhle vypadá spolupráce kraje s námi praktiky a navíc nás ještě chtějí zaměstnat v očkovacích centrech, což je další práce, energie a čas navíc. Přitom už není kde brát, a kdyby nám bylo dodáváno dostatek vakcín, tak bychom stihli v klidu očkovat v našich ordinacích v našich ordinačních hodinách, v podstatě s nulovou režií,“  uvedla k tomu MUDr. Nechvátalová.

    Očkování proti covidu-19 Očkování proti covidu-19 | Reuters

  • 9.Středočeský kraj

    „Je nedostatek vakcín, takže se vakcína dostala pouze ke zlomku praktických lékařů,“ říká MUDr. Martin Dudek s tím, že o očkování je zájem a kromě problémů s nedostatkem vakcín také distribuční firma nefunguje tak, jak by měla.

    Podle něj by lékaři momentálně potřebovali kromě vakcín také zjednodušení administrativy, která byla ze strany státu nastavena zbytečně složitě.

    Svým pacientům vzkázal stručné a výstižné: „Vydržte!“

    Video  Jourová o nedostatku vakcín: Nechci vidět u Sputniku leták, že to nezvládáme  - Jakub Tomek, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 10.Kraj Vysočina

    „Vakcín pro praktické lékaře není dostatek, zdaleka ne všechny ordinace na Vysočině byly uspokojeny.  Po 100 dávkách bylo dodáno k dnešnímu dni (k 13. 3. pozn. redakce) 18 ordinacím a mnohé z nich již  všechny vakcíny aplikovaly. Ordinací, které splnily všechny materiální, technické a administrativní předpoklady k očkování a očekávají dodávku, je ale něco přes 90,“ uvedl za kraj MUDr. Tomáš Nosek.

    Spolupráci s krajem na úrovni krajského koordinátora pro očkování označil lékař jistě “v rámci možností za velmi dobrou ". „Obecně ale podpora praktických lékařů a očkování v jejich ordinacích ze strany kraje na Vysočině má ve srovnání s některými jinými kraji znatelné rezervy,“ připustil Nosek.

    „Problematická je díky množství vakcín rovnoměrná distribuce pro všechny zájemce o očkování z řad praktických lékařů. Balení distribuované vakcíny AstraZeneca jsou po 100 kusech a nejde je snadno dělit. Bez spolupráce lékárny a další relativně komplikované redistribuce je to nemožné. Dělení balení vakcíny na menší části tak na Vysočině neprobíhá, kraj na něj bohužel nemá kapacity. V praxi je proto někdy velmi složité vysvětlit, že jeden kolega již očkuje a druhý těsně vedle ještě čeká na vakcíny,“ vysvětluje praktický lékař. 

    Sám by navíc ocenil zrušení současného systému distribuce přes krajské koordinátory s nutností předchozí registrace pacientů do systému. Podle Noska je to pro lékaře velmi administrativně náročné.

    Své pacienty by rád poprosil o trpělivost a pochopení pro situaci. „Značné množství ordinací praktických lékařů pracuje již za hranicemi svých reálných kapacit, dlouhodobě jsou přetížené a personál tráví v práci mnoho hodin po běžné pracovní době a v posledních týdnech i nemalou část víkendů, aby se systém zcela nezhroutil, “ vzkazuje Nosek.

    Očkování proti covidu-19 Očkování proti covidu-19 | Reuters

  • 11.Zlínský kraj

    „Ve Zlínském kraji očkují praktičtí lékaři již 5 týdnů. Očkovalo již 250 praktických lékařů z 290,“ přiblížil stav v kraji MUDr. Lubomír Nečas.

    Dosud praktici vyočkovali více než 9000 dávek převážně vakcíny AstraZeneca. Vakcíny se rozdělovali do jednotlivých ordinací od 20 do 50 dávek, týdně dostávali praktici cca 2000 dávek. Distribuci do ordinací zatím stále zajišťují krajské nemocnice přes své lékárny.    

    Stříkačky a jehly zajistil pro pacienty právě Zlínský kraj, se kterým je podle Nečase spolupráce velmi dobrá.

    „Jako krajský zástupce praktických lékařů se týdně zúčastňuji krizového štábu kraje  i webexů se starosty pověřených obcí,“  řekl Blesk Zprávám Nečas. Přesto je zájem o očkování tak velký, že dodávky vakcín nestačí.

    Praktici by vás rádi co nejdříve naočkovali. Počty vakcín v tuto chvíli nemohou ovlivnit. Buďte trpěliví,“  vzkazuje pacientům MUDr. Nečas.

    Očkování proti covidu-19 Očkování proti covidu-19 | Reuters

  • 12.Jihočeský kraj

    Jihočeský kraj bude mít tento týden k dispozici téměř 13.000 dávek vakcín na očkování proti koronaviru. Z toho zhruba třetinu zdravotníci použijí na druhé očkování. Více než 8000 lidí podstoupí očkování poprvé. Novináře o tom informoval jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

    Vakcíny, které kraj obdrží, jsou od společností Pfizer, Astra Zeneca a Moderna. „Druhou dávku dostanou senioři nad 80 let, kteří byli očkováni před třemi týdny. Ve všech očkovacích centrech pokračujeme s očkováním seniorů nad 70 let, budeme na něj alokovat 2637 dávek Pfizeru," uvedl Kuba.

    Dodal, že 700 dávek směřuje mezi učitele. Pořadí určuje věk, přednost mezi pedagogy mají ti starší. Dalších 1700 dávek obdrží praktičtí lékaři, kde mohou podstoupit očkování senioři.

    Děkuji všem zdravotníkům, kteří pracují v našich očkovacích centrech. Fungují opravdu super. A díky všem Jihočechům za trpělivost,“  uvedl Kuba.

    Video  „Je to na krajích. Když bude vakcína, můžeme i v jižních Čechách očkovat jak v Izraeli,“ říká Kuba  - Markéta Volfová, Jan Jedlička
    Video se připravuje ...

  • 13.Ústecký kraj

    „V regionu mělo v pondělí 26 praktiků začít očkovat, slíbených 2700 dávek vakcíny AstraZeneca ale zatím nedorazilo,“ řekl ČTK krajský předseda praktických lékařů Roman Houska.

    „Mám informace od hlavního vedení z kraje od paní Mučicové, která to má na starosti, protože to je hlavní lékárnice Krajské zdravotní, když jsme si ráno psali, tak říkala, že to nepřišlo,“ uvedl Houska. Dodal, že jakmile vakcíny dorazí, zamíří k praktikům.

    Praktičtí lékaři, kteří budou očkovat mezi prvními, byli podle Housky vybráni podle počtu zaregistrovaných pacientů k vakcinaci. „Ti lidé jsou vybráni tak, jak je nařízena státem určená strategie. Každý praktický lékař si lidi musí dopředu zadávat do systému, kdo jich má 100, může poté doufat, že dostane vakcíny,“ uvedl Houska. Dodal, že v regionu mělo minulé pondělí přes 100 pacientů k očkování zhruba 75 lékařů, z nich bylo vybráno prvních 26.

    Minulý týden Houska ČTK řekl, že by mělo 100 dávek vakcíny dostat 27 lékařů, jeden box se 100 dávkami si ale nechá pro své potřeby společnost Krajská zdravotní.

    Zdravotníci v kraji podle ministerstva aplikovali zatím 61.886 dávek vakcín proti covidu-19. Obě potřebné dávky dostalo 13.189 lidí, kraj má zhruba 820.000 obyvatel.

    Očkování proti covidu-1 Očkování proti covidu-1 | Reuters

  • 14.Plzeňský kraj

    Měli jsme jako praktici dva závozy, dva týdny po sobě, ten minulý a předminulý. Každý praktik by měl dostat sto dávek. A ten první dostalo vakcíny 11 praktiků a ten druhý týden byly dávky pro 19 praktiků, z čehož 8 dávek byl dar z Francie. A v Plzeňském kraji je 220 ordinací, které chtějí očkovat,“ řekl Blesk Zprávám MUDr. Michael Dimitrov.

    O očkování je v kraji velký zájem, lidé podle lékaře, stejně jako v jiných krajích, chtějí raději na očkování ke svému praktikovi. Jenže i zde je stejný problém, jako kdekoliv jinde - nedostatek vakcín.

    „Stále mně volají praktici, že jsou připraveni očkovat, že pacienti se očkovat chtějí, ale když máte rozdělit 1100 dávek (jedno balení je pro sto pacientů), tak je to problém. Obrovský problém jsou registrace, které jsou nadbytečné. Systém ÚZISu chvíli funguje, pak zase ne, neustále jsou s ním potíže a velmi špatně se obsluhuje,“ svěřuje se Dimitrov.

    „Chceme mít naočkované pacienty a to vše, co se se k tomu váže, je zdržující, nepřináší to nic pozitivního ani pro pacienta, ani lékaře. Snahou lékaře je mít naočkované pacienty a už jen číslo lékařů, kteří se přihlásili, že budou očkovat ve svých ordinacích, vypovídá o tom, jak velké je odhodlání. Jenže je to smutné - lidé se stále vyptávají, chtějí očkovat, ale my nemáme v podstatě čím,“ pokračuje praktický lékař.

    K očkování v Plzeňském kraji se podle Dimitrova přihlásilo 370 praktiků a jejich sester. „Posledních 40 jich bylo očkováno teprve první dávkou minulý týden,“ upozornil praktický lékař.

    „Všem bych přál, abychom vakcíny konečně měli, je to alfa omega všeho,“ uzavřel MUDr. Dimitrov.

Andrejko Bures ( 16. března 2021 08:10 )

ac24
Tomu webu nemuze verit ani pologramotny orangutan.

kedris ( 16. března 2021 05:07 )

http­s://ww­w.ac­24.cz­/zpra­vy-z-domova/parazite-uvnitr-antigennich-testu-lide-prinaseji-dukazy/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa