Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hejtmani se obuli do Zemana: „Z Hradu jsem SMUTNIK.“ Kuba Sputnik na jihu Čech odmítá

Autor: ČTK, for - 
10. března 2021
21:47

Někteří hejtmani dnes dali veřejně najevo, že ve svých krajích nehodlají připustit očkování vakcínou, která nebude mít souhlas Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Reagovali tak na prohlášení prezidenta Miloše Zemana ohledně očkování ruskou vakcínou Sputnik V. Zeman chce, aby ruskou a čínskou vakcínu schválil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) a Česko jimi začalo očkovat ještě před rozhodnutím evropských orgánů. Kraje zajišťují distribuci vakcín ve svých regionech.

Prezident v rozhovoru pro Parlamentní listy vyzval také premiéra Andreje Babiše (ANO) k odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného (za AO) i ředitelky SÚKL Ireny Storové kvůli odmítání ruské očkovací látky. Oba obvinil z odpovědnosti za úmrtí lidí v Česku na covid-19.

Jihočeský hejtman a šéf Asociace krajů Martin Kuba (ODS) na twitteru napsal, že Zeman chce, aby se očkovalo vakcínou Sputnik bez standardního schválení evropské lékové agentury a navrhne odvolat každého, kdo to odmítá.

„Pokud chce, aby se očkovalo Sputnikem bez registrace v jižních Čechách, tak hlásím, že na to musí najít někoho, kdo odvolá hejtmana,“ uvedl Kuba.

Podpořil ho i karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN). „V našem kraji se vakcínami bez registrace EMA očkovat nebude,“ zdůraznil. Očkování bez předchozího schválení v evropské i české lékové agentuře odmítla také hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN). „Vakcína Sputnik bez EMA a SÚKLu? Ve Středočeském kraji ani náhodou,“ napsala.

Grolich: Jsem z toho SMUTNIK

„Pokud chce pan prezident někoho odvolat za to, že nechce umožnit očkování vakcínou Sputnik, ať si mě přidá na seznam a začne hledat většinu v krajském zastupitelstvu. V našem kraji se vakcínami bez registrace EMA očkovat nebude, a to bez ohledu na to, odkud jsou,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj)

Kriticky komentoval Zemanova slova jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). „Odborné věci mají rozhodovat odborníci. Z toho, co se ozývá z Hradu, jsem SMUTNIK,“ reagoval na prezidentovo vyjádření o ruské vakcíně.

Blatný trvá na tom, že ruská vakcína musí mít před využitím v Česku souhlas Evropské agentury pro léčivé přípravky. Průběžné hodnocení ruské vakcíny zahájila EMA 4. března, posouzení může trvat i několik měsíců.

„Já nemám nic proti Sputniku, protože je z Ruska. Já jenom chci, aby byl hodnocen stejně jako všechno ostatní, a úplně stejný návrh bych podal k jakékoliv jiné vakcíně, kdyby byla třeba z Francie, Německa, ze Spojených států,“ uvedl v ČT Blatný.

Babiš v reakci na Zemanova slova řekl, že prezidentovy názory na některé ministry zná a bere na vědomí, personální změny ve vládě ale nejsou na stole. Kabinet má teď jiné úkoly, především co nejrychleji očkovat občany proti covidu-19, prohlásil premiér.

Babiš odmítl změnu ministra a chystá se do Izraele

„Není to nic nového, já myslím, že pan prezident v tomhle směru má stále stejný názor. Já samozřejmě to beru na vědomí a to je všechno, co k tomu můžu říct,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO) na improvizované tiskovce před Strakovou akademií. „My určitě máme velice důležitý úkol a to je naočkovat naše občany co nejdřív (…) Soustředíme se na očkování a žádné personální změny v tuto chvíli nejsou na stole,“ vzkázal Babiš, který se ve čtvrtek chystá na dvoudenní návštěvu Izraele, kde rovněž bude řešit téma očkování.

Sputnikem se ze zemí Evropské unie očkuje zatím v Maďarsku, na základě výjimky ministerstva zdravotnictví má začít i na Slovensku.

Video  Epicentrum - Karel Havlíček  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 11. března 2021 09:43 )

postavit očkování na vakcíně, která nebude vyrobena a dodána v prvním pololetí, to by udělal jen blázen, v Itálii je plán vyrábět Sputnik v druhém pololetí, ale stejně jen pro 5 milionů obyvatel z 60 milionů Italů

al.bunda ( 11. března 2021 05:08 )

Co odmítá Kuba a potažmo i ostatní hejtmani,nikoho nezajímá,podstatné je co chce lid a já si sputnika klidně zaplatím za svoje a odpovědnost beru taky na sebe. Tak Kubo drž raději tu svoji nevymáchanou hubu😝

hurryd ( 11. března 2021 04:52 )

Kubo ty odeesesácké pr....radši necháš lidi umírat.Jak může někdo takovou stranu volit!!!

petr366 ( 11. března 2021 04:26 )

Asociál Kuba z ODS se řídí heslem ,,Na životech voličů nezáleží"

e.lesanova ( 10. března 2021 22:01 )

Hlavně hejtmani opozice si dopředu leští kliky...pár švestiček by nebylo, "Hujerovci" ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa