Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Klikací“ rozdělování dotací pro nemocnice Dostálová nezrušila. Další etapu ale odsune

Aktualizováno -
14. května 2021
11:50
Autor: ČTK - 
14. května 2021
11:07

Ministerstvo pro místní rozvoj nezruší kritizovanou výzvu pro dotace do zdravotnictví, kde byl jedním z hlavních kritérií čas podání žádosti. Odsune ale o dva týdny další výzvu, která se měla pro zájemce otevřít dnes. Novinářům to po dnešním jednání se zástupci krajů a ministerstvem zdravotnictví řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). Kraje budou hledat další kritéria, která by se při hodnocení projektů mohla použít. V úvahu připadá například míra spolufinancování. Česko může získat z programu REACT-EU 18,4 miliardy korun. Peníze mají být využity podle předchozích informací MMR na rozvoj a modernizaci nemocnic, hygienických stanic nebo péče o pacienty s rakovinou a seniory.

Dostálová i zástupci krajů se dohodli na tom, že projekty přihlášené do uskutečněné výzvy budou nyní vyhodnoceny. Podle ministryně je už nyní jasné, že některé budou vyřazeny, protože jejich předkladatelé například nedodali stanovisko přístrojové komise. Ministerstvo následně odešle přehled žádostí krajům a ministerstvu zdravotnictví, z kterého bude jasné, na které projekty peníze budou. Kraje a ministerstvo zdravotnictví posoudí, zda se nebudou podílet na spolufinancování projektů. Zvýšením jejich spoluúčasti by tak mohly zbýt peníze na více projektů.

Způsob výběru projektů kritizovala tento týden ve Sněmovně část opozice. Liberecký kraj kvůli němu podal na ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) předžalobní výzvu. Podle kritiků rozhodovala při podávání žádosti o dotace rychlost podání projektu, tedy kliknutí počítačovou myší. Výzva pro nemocnice byla podle libereckého hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) vyčerpána za necelé dvě sekundy.

Půta uvedl, že rušit výzvu z minulého týdne by zřejmě nešlo. „Jsem spokojen, že další výzvy budou zatím odloženy. Jsem rád, že jsme našli dohodu,“ řekl novinářům. Cílem podle něj bude hledat především kvalitativní kritéria hodnocení projektů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi