Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Hamáček: Nemáme vyhráno, nejhorší je to v Praze. O testech ve školách bude jasno v srpnu

Autor: ČTK - 
21. července 2021
13:25

Aktuální opatření proti covidu-19 v Česku považují odborníci za dostatečná, vyplynulo podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) ze středečního jednání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ). S ohledem na vývoj v zahraničí však zdůraznil, že je nadále namístě opatrnost. Štáb by podle něj měl fungovat nejméně po dobu, kdy bude v Česku platit pandemický stav. Zatímco dříve se scházel k plenárním jednáním každý týden, nyní jedná jednou měsíčně.

Šéf ÚKŠ Hamáček po dnešním zasedání na tiskové konferenci uvedl, že situace je podstatně lepší než ještě nedávno. „Nemáme ale vyhráno jako Česká republika, ani jako svět,“ řekl. Vývoj epidemie ve Velké Británii, Francii a dalších zemích podle něj ukazuje, že koronavirus nikam nezmizel. „Podle hodnocení ministerstva zdravotnictví epidemie v ČR stagnuje,“ doplnil. Podotkl však, že především v Praze, na Plzeňsku a ve středních Čechách je situace horší než ve zbytku země.

„Ta čísla zásadně nerostou, incidence se pohybuje okolo 14-15 případů na 100 tisíc obyvatel. Nejhorší situace je v Praze, kde je incidence okolo 40,“ dodal ministr. 

Štáb se podle Hamáčka věnoval tomu, zda jsou opatření proti covidu v Česku přiměřená a zda je například kvůli šíření varianty delta nezměnit. „Podle hodnocení odborníků jsou aktuální opatření v této fázi dostatečná,“ řekl. Je tomu tak podle něj i díky tomu, že Česko nerozvolnilo dosavadní opatření tak výrazně, jako tak učinily některé jiné státy.

Ústřední krizový štáb se v zimě a na jaře scházel k plenárním zasedáním každý týden, později přešel na čtrnáctidenní režim. „Dnes jsme v režimu jednou za měsíc, v tom bych to nechal, pokud zůstaneme ve fázi stagnace,“ řekl. ÚKŠ podle něj ukončí činnost ve chvíli, kdy o tom rozhodne vláda. „Předpokládám, že minimálně po dobu, kdy bude platit pandemický stav, bychom fungování ÚKŠ zachovali,“ dodal.

Jak s testováním ve školách? 

Vláda musí do půlky srpna kvůli nákupům rozhodnout, zda budou školy testovat žáky a studenty na covid-19 na podzim. Po dnešním jednání krizového štábu to řekl jeho šéf ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Dodal, že dnes má být vybrán dodavatel pro testování, kterým stát plánuje zkontrolovat školáky v prvních dnech září po poprázdninovém nástupu do škol. Ministerstvo školství počítá s třemi koly testování antigenními testy, jejichž kvalita je prověřena.

„Připravujeme se na testování ve školách, dnes má výběrová komise vybrat dodavatele testovacích sad,“ popsal proces příprav Hamáček.

Testy pro školy nakupuje Správa státních hmotných rezerv, nákladnější, ale přesnější PCR testy, pokud se pro ně školy rozhodly, ministerstvo školství proplácelo zpětně. Na tři termíny testování by měla Správa státních hmotných rezerv nakoupit 4,2 milionu antigenních testů, náklady ministerstvo zdravotnictví odhadlo na asi 210 milionů korun. Podle dřívějšího vyjádření mluvčí ministerstva školství Anety Lednové by peníze měly jít z Fondu solidarity EU.

Povinné preventivní testování žáků antigenními testy na začátku září budou moci školy nahradit i testováním přesnější metodou PCR, pokud si ji podobně jako dosud zajistí samy. Kolik peněz od státu by za PCR testy mohly dostat, zatím není jasné.

Podle zpráv, které ministerstvo poslalo do škol koncem června, žáci, kteří se na začátku září preventivně neotestují na covid-19, budou muset po celou dobu ve škole nosit roušku či respirátor. Pokud odmítnou i to, nebudou se moci účastnit prezenčního vzdělávání. Výjimka bude platit pro děti s očkováním nebo dokladem o prodělané nemoci. Preventivní testování začne 1. září a děti nastupující do prvních tříd základních škol se budou moci testovat 2. září. Další termíny pak budou pro všechny 6. a 9. září.

Volby budou možné i v karanténě

V polovině září bude podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové velmi pravděpodobně stále nutný pandemický stav kvůli covidu-19. Znamená to, že u říjnových sněmovních voleb se tak pravděpodobně uplatní speciální předpis, který umožňuje lidem hlasovat z karantény.

Vládní úpravu, která má podobně jako při loňských krajských a senátních volbách umožnit hlasovat například do přenosné schránky nebo z auta na volebních stanovištích, podpořila Sněmovna před dvěma týdny. Hamáček ocenil, že senátní ústavně-právní výbor předpis v úterý doporučil schválit ve znění postoupeném Sněmovnou.

„Já jsem se dnes ptal hlavní hygieničky na názor, zda podle jejího odborného názoru bude v platnosti pandemický stav i 15. září. Bylo mi řečeno, že je to vysoce pravděpodobné. Dá se tedy očekávat, že podzimní volby proběhnou s využitím covidových opatření,“ řekl po jednání krizového štábu Hamáček. Zákon se využije jen v případě, když v polovině září bude pandemický stav stále platit, nebo pokud bude vyhlášen nouzový stav.

Vládní předloha počítá stejně jako o loňských podzimních volbách se třemi variantami hlasování lidí v karanténě či izolaci. Vedle tzv. drive-in hlasování nebo hlasování do přenosných schránek, s nimiž za lidmi v individuální karanténě přijdou speciálně vybavení volební komisaři, je další možností hlasování v uzavřeném pobytovém zařízení.

Sněmovní volby se uskuteční 8. a 9. října.

Video Volby v karanténě - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 21. července 2021 23:28 )

no jo, no a protože to vyhrají, tak to bude pokračovat v nastolené linii

Zdenek ( 21. července 2021 23:06 )

Výkonný výbor ČOV má nejvýše dvacet pět členů. Výkonný výbor ČOV je složen z předsedy ČOV, který je zároveň předsedou Výkonného výboru ČOV; z pěti místopředsedů; ze člena MOV, občana České republiky; ze sedmi zástupců složek ČOV, kteří se stávají členy Výkonného výboru ČOV dle čl. 4 stanov ČOV; ze zástupce Komise sportovců ČOV, který se stává členem Výkonného výboru ČOV dle čl. 4 odst. 5 stanov; a z jedenácti členů. Do Výkonného výboru ČOV mohou být navrhováni a voleni kandidáti z řad členů ČOV.

Složení VV ČOV pro období 2021-2025
Předseda
Jiří KEJVAL
Místopředsedové
Zdeněk Haník (olympismus a vzdělávání)
Milan Hnilička
Roman Kumpošt (mezinárodní vztahy)
Filip Šuman (neolympijské sporty)

Libor Varhaník (ekonomika)
Členové VV ČOV
Jan Bloudek, Český horolezecký svaz
Martin Bohman, Český svaz bobistů a skeletonistů
Alena Erlebachová, Český klub paralympioniků
Petr Fousek, Fotbalová asociace České republiky
Petr Hulinský, Český svaz taekwondo WTF

Michal Ježdík, Česká basketbalová federace
Alexandr Kliment, Česká olympijská akademie
Hana Moučková, Český klub sportovních svazů, organizací a institucí
Kateřina Neumannová, Český klub sportovních svazů, organizací a institucí
Marek Pakosta, Český volejbalový svaz
Olga Plachá, Česká jezdecká federace
Jaroslav Pollert, Český svaz kanoistů
Petr Ryška, Český svaz plaveckých sportů
Šárka Strachová, Český klub fair play

Petr Ryška, Český svaz plaveckých sportů
Šárka Strachová, Český klub fair play
David Svoboda, Komise sportovců
Oldřich Svojanovský, Český klub olympioniků
Gabriel Waage, Česká softballová asociace
Generální sekretář ČOV
Petr Graclík
Ombudsman ČOV - Alexander Károlyi

takze se zase SASCCI jako omluvi a pojedde se vesele dal ??? zase kaslat na p r a v i d l a - obycejna - jednoducha pravidla kolem KOVIDU

Zdenek ( 21. července 2021 22:50 )

je to stajne VYVOLENI soudruzi-SttBaci ANO2011 a soudruzi-pratele z CSSD a jejich pratele KECAJI - OBLBUJI - hlavne spodine - dolnim obcanum CR stale vyhrozuji - vytvareji dusno a pakkkkkk - posila Ceska republika na LOH sportovce a ancambl kolem nich a zase se ZVYSOKA K A L I na sttandartni pravidla ...... Při letu do Tokia se porušovala epidemická pravidla, přiznal ČOV - Český olympijský výbor poslal na hry do Tokia nenaočkovaného lékaře. ČOV navíc potvrdil, že cestující ve vládním speciálu, kterým letěli pozitivně testovaní olympionici, vesměs nedodržovali epidemická opatření.

ČOV vzal do Tokia na hry letní olympiády lékaře Vlastimila Voráčka, který nebyl očkován proti covidu-19. Lékař fedcupového týmu českých tenistek, u něhož se nákaza koronavirem potvrdila hned po příletu do japonské metropole, cestoval vládním speciálem společně s dalšími členy české výpravy, kterým později v Tokiu vyšel pozitivní test na koronavirus – tedy stolním tenistou Širučkem, plážovým volejbalistou Perušičem a trenérem beachvolejbalistek Nauschem. V letadle navíc všichni cestující nedodržovali epidemická opatření. Hodně lidí nemělo po celou dobu letu nasazené roušky nebo respirátory „Drtivá většina je po nástupu do letadla sundala,“ řekl pod podmínkou anonymity jeden z účastníků letu.......

Jirik-ta ( 21. července 2021 20:45 )

myslím že odpírači jsou v menšině. Zatímco pravověrní se očkují a určitě u voleb potvrdí že patří k vyvoleným.

Jirik-ta ( 21. července 2021 20:40 )

no přesně a když má obavy tak stačí zajít do očkovacího centra nechat si naboostovat protilátky na s-protein. To je dneska brnkačka.(vakcíny je dostatek)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa