Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Praktici konečně dostali vakcíny. Jenže brzy projdou a pacienti o ně už nestojí

Autor: ula - 
9. června 2021
05:00

Praktičtí lékaři měsíce bojovali o vakcíny pro své pacienty, kteří se nechtěli očkovat ve velkých centrech. Nyní už mají někteří praktici vakcín dostatek - jenže je nemají komu dát. Pacienti čekání vzdali a odebrali se do očkovacích center, další si očkování rozmysleli. Jak řekl Blesk Zprávám MUDr. Bohumil Seifert ze Společnosti všeobecného lékařství (SVL) ČLS JEP, praktici navíc dostali vakcíny Moderna, ta má ale expiraci na konci června.

„Mám vakcín tolik, že nevím, co s nimi,“ svěřila se Blesk Zprávám praktická lékařka z jižních Čech, která si nepřála být jmenována. Na vakcíny čekala od zimy. Momentálně dostala 100 dávek vakcín Johnson & Johnson a 100 dávek vakcín Moderna. Ale radost z nich již nemá.

„Podařilo se mi vyočkovat asi 45 dávek Moderny a 15 dávek Johnson & Johnson. Navíc Moderna má expiraci 24. června. Obvolala jsem už několik set lidí. Ti, co chtěli očkovat, se nechali očkovat v centru, ti další mezitím onemocněli, takže mají protilátky a ti další si to rozmysleli,“ pokračuje lékařka.

Praktici: Očkování už není tak jednoduché

Někteří praktici vakcíny konečně dostali. Další jich ale mají stále málo. „Vakcíny jsme sice dostali, ale pozdě, navíc v situaci, kdy očkování už není tak jednoduché,“ řekl  doc. MUDr. Bohumil Seifert, Ph.D. ze Společnosti všeobecného lékařství (SVL) ČLS JEP.

„Uplatnění vakcín AstraZeneca a Johnson & Johnson je složitější, vzhledem k doporučení našich vakcinologů a Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), neočkovat osoby mladší šedesáti let. Přitom starším pacientům jsme z důvodu nedostatku vakcín radili, ať raději zamíří do očkovacích center,“ dodává Seifert.

Potvrdil, že většina praktiků dostala vakcínu Moderna, které skončí použitelnost za necelý měsíc.  „Nezbývá nám než věnovat spoustu času obvolávání pacientů a skládání je do skupin po pěti (v případě vakcíny Johnson & Johnson) nebo deseti (v případě ostatních vakcín), abychom vakcíny hospodárně využili. Pokud mají praktičtí lékaři sehrát svoji očekávanou roli v očkování, musí se mnoho věcí, včetně komunikace s nimi, zlepšit,“ upřesnil Seifert.

Předání si vakcín mezi lékaři není tak jednoduché. Při převozu musí být dodržena celá řada opatření nařízená Státním ústavem pro kontrolu léčiv. (SÚKL).

Problém mají spíše malé ordinace

Ne všichni praktici ale mají problém. „V Jihomoravském kraji máme vakcín dostatek, praktičtí lékaři vyočkovali 111 tisíc vakcín,“ řekl Blesk Zprávám MUDr. Ivo Procházka, krajský předseda a koordinátor očkování v JMK za Sdružení praktických lékařů (SVL).

Procházka nicméně připustil, že někteří lékaři mohou mít problém vakcíny spotřebovat. „Osobně jsem se setkal s jednotkami případů. Děje se to zpravidla ze dvou důvodů, pacienti buď očkování odmítají, nebo jsou zaregistrovaní v očkovacích centrech. Vakcíny obdrží lékař po 10 dávkách a musí je spotřebovat do 6 hodin. Často v tak krátkém horizontu není schopen sehnat jiné zájemce a dávky nemůže předat jinému lékaři, jelikož to neumožňuje zákon. Přebytek vakcín se týká především malých praxí,“ uvedl Procházka.

Video  Praktici: „Máme pacienty, vakcíny ne. Očkovacích center je nadbytek.“ Kde se dostanete na řadu dřív?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Hana Mareckova ( 9. června 2021 18:24 )

Je to venku!
Magnety byly umyslne pridany do vakcin, aby umoznily mRNA se dostat do celeho tela.
Viz video dole:
http­s://ww­w.br­ighte­on.co­m/f79d­198f-c99a-406f-9967-20890acc7898

kecamaprotiviru ( 9. června 2021 14:56 )

Klasický chaos v našem zemanobabišizmu.

zirioges ( 9. června 2021 14:29 )

Likvidační etnocida důchodců vám papaláši a miliardáři neprojde.
Důchodci nejsou tak hloupí, jaké je chcete mít!
Očkování, které bude každoročně propagované a nebude zadarmo, vede do hrobu

Tara-Tara ( 9. června 2021 10:08 )

strčte si ty vakciny, co jen tak tak projdou akorát kamsi....a nedivte se pořád jako pitomci, že není zájem

lucie13 ( 9. června 2021 09:12 )

Chudáci praktici nemají takový kšeft…
Třeba lidé již slyšeli o spike proteinech či jiných vedlejších účincích a zájem není. Na dovolenou se dá letět i s testem

Video s lékařkou na téma očkování a spike

http­s://vi­meo.co­m/5603­55694

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa