České hospody pořád nejedou na plný plyn a vyhlíží cizince. A proč se bojí podzimní vlny?

Autor: Dagmar Machotová - 
17. června 2021
05:00

Podnikatelé v gastronomickém segmentu by po rozvolnění rádi šlápli na plyn, ale stát jim pořád trochu blokuje nohu. Podle restauratéra Luboše Kastnera jsou tržby v gastru minimálně o 20 procent nižší, než by byly v běžném roce. Největší bolestí je podle něj nejistota, co přijde na podzim. Řešení současné personální krize vidí v profesionálním dialogu s ministerstvem zdravotnictví a využití všech dostupných nástrojů, aby se ekonomika opět zavírat nemusela. 

Jak hodnotíte situaci v restauracích po jejich otevření?

Minulý týden vypadal optimisticky, bylo lepší počasí, možná se zvedla i nálada ve společnosti. Nicméně to není návrat k normálu. Pořád je hodně lidí doma na home office a restauracím chybí firemní klientela. Druhá věc, která nám chybí, jsou ty větší rezervace. Kvůli omezení maximálního počtu čtyř lidí v restauraci nelze dělat firemní večírky ani oslavy. A to se pochopitelně odráží na tržbách, které jsou o nějakých 20 procent nižší, než by to bylo v normální době.

Očekávali jste to, nebo vás to překvapilo?

Mě osobně to nepřekvapilo, když máte takováto omezení, tak prostě nelze jet na plný výkon. To je, jako byste jela v autě a nemohla úplně sešlápnout plyn. Další věc je, že restauracím chybí zaměstnanci. Samozřejmě ty restaurace, které si zaměstnance podržely, tak ty to zvládají, ale ty, které je musely propustit, teď mají problém s náborem zaměstnanců.

Video  Punčochář otevírá hospodu počtvrté za dva roky. Co jeho podnik zachránilo, a proč odmítá zdražovat?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Je ta personální otázka ta největší bolest tohoto segmentu, nebo je to ještě něco jiného?

Největší bolest našeho segmentu je ta nejistota, že nezavřeme na podzim. To je aktuálně ten největší problém. V momentě, kdy bychom měli nějakou jistotu, že na podzim opět nezavřeme, i za cenu nějakých režimových opatření, tak ti lidé, kteří v gastronomii chtějí, ten krok udělají. Ta nejistota je ta největší brzda toho návratu.

Proto tlačíme na vládu a epidemiology, aby se rychle domluvili na nějakých podmínkách, které budou platit na podzim. My potřebujeme tu jistotu, ať už po volbách bude vládnout kdokoliv. Tohle teď tlačíme, mám částečné pochopení a jednáme. V momentě, kdy budou podmínky zveřejněny formou memorand, tak to do celé situace vnese větší klid.

Mají restaurace ještě nějaký prostor jak motivovat lidi, aby se vrátili do gastronomie?

V covidu si mnoho restauratérů uvědomilo dost věcí. Jedna z věcí je to, že zaměstnanci jsou konkurenční výhodou, a začali se dívat na to, jaké benefity poskytují zaměstnancům. A teď nemám na mysli to, že jim umožní se zadarmo najíst. Jde o formu vzdělávání nebo profesního růstu. Ti zaměstnavatelé, kteří svoje lidi nevedli dobře před covidem, ti teď budou mít fatální problém. Tam se ti lidé opravdu nebudou vracet. Gastronomie poskytuje pro zaměstnance relativně dost peněz, ale lidé se teď budou dívat i na to, jak je ten restauratér vede, jak se k nim chová a jak je motivuje.

Váš odhad ohledně podzimu?

Já trávím s epidemiology poměrně hodně času, podle mě čísla na podzim opět porostou. Ale na druhou stranu máme slušnou proočkovanost a bohužel i promořenost. Navíc máme nástroje na trasování a myslím, že i stát se poučil v tom smyslu, že reformuje krajské hygienické stanice, aby byly v tomto ohledu výkonné. Navíc máme spoustu nástrojů na to, aby se zavírat nemuselo.

Co sledujeme s respektem, jsou samozřejmě nové mutace. Já osobně odhaduji, že se zavírat nebude, ale k tomu potřebujeme funkční ministerstvo zdravotnictví a profesionální dialog. My umíme nabídnout řešení, navíc restaurace nebyly nikdy tím masivním zdrojem nákazy a my musíme gastro zbavit té nálepky toxicity.

Můžete být konkrétnější, s kým jednáte a jak jste daleko?

Jednáme hodně s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (za ANO), který nás chápe a podporuje. Do jednání jsou pochopitelně zapojení epidemiologové a také zástupci oborů, včetně Hospodářské komory. Nicméně ta klíčová jednání probíhají s ministerstvem zdravotnictví, které se nám, doufám, po tom roce a půl podařilo přesvědčit, že umíme být konstruktivní a umíme nabídnout řešení. K těm konkrétnějším jednáním bychom se měli dostat někdy na začátku července, kdybychom si měli stanovit ty základní parametry pro neuzavírání ekonomiky v případě zhoršení epidemie. Máme projekt Bezpečná restaurace, existují nejrůznější aplikace a musíme využít všech dostupných mechanismů. V zásadě nechceme vymýšlet nic nového, jenom musíme stávající možnosti nastavit do nějakých systémových opatření.

Očekáváte se zavedením covid pasů 1. července příliv cizinců?

Určitě ano, ono se to už děje. Ale co vidíme, tak zatím nejvíce turistů do hotelů míří auty, pořád se nám plně neobnovil letecký provoz. Letos určitě neočekávám obnovení cestovního ruchu na plnou úroveň. Na druhou stranu to vypadá, že Češi budou letos trávit dovolenou víc doma. To už naznačují hotely a turistické destinace, které jsou dost často vybukované.

Máte nějaký výhled, kdy se zruší omezení na 4 osob u stolu?

Myslím, že to bude brzy. Teď se musí ukázat stát v tom smyslu, jak umí trasovat a komunikovat. Když se podíváte na to, jak se vyvíjela spotřeba alkoholu v ČR v loňském roce, tak ta rostla. Takže já si nemyslím, že omezovat a zavírat je ta správná cesta. Já si myslím, že když omezíte gastronomii, tak lidé budou o to více popíjet doma v garážích a to je to zhoršení. Cesta je v té důvěře hostovi, restauracím a v lepším trasování.

Zdenek ( 17. června 2021 08:09 )

fakt zae neco nesedi ?? ..... České hospody pořád nejedou na plný plyn a v
y h l í ž í cizince - Podle restauratéra Luboše Kastnera jsou tržby v gastru minimálně o 20 % nižší, než by byly v běžném roce ....

to TI cizinci delaji jen 20 % ??!!??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa