Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zaorálek zuří kvůli „podrazu“ s rozvolňováním. Amatérismus, tepe hlavní hygieničku

Aktualizováno -
28. května 2021
14:30
Autor: ČTK - 
28. května 2021
13:03

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) porušila dohody o rozvolňování. Ministerstvo zdravotnictví podle něj na dnešním jednání vlády prosadilo změny v rozvolňování pravidel, která kulturu diskriminují. Zaorálek v tiskové zprávě uvedl, že návštěvníci kulturních představení jsou diskriminováni třeba ve srovnání s návštěvníky restaurací. Na pondělním jednání vlády bude chtít pro kulturu změnu. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) novinářům ve Sněmovně řekl, že se Zaorálkem bude o věci příští týden jednat.

„Opět byl porušen jednotný systém pravidel pro rozvolňování, který od začátku požaduji po hlavní hygieničce, často a rychle se střídajících ministrech zdravotnictví, ale i po vládě,“ uvedl Zaorálek. Podobné porušení podle něj bylo před několika týdny s výjimkami pro fotbalové zápasy, zatímco děti nemohly chodit do školy.

Zaorálek nesouhlasí s tím, že v restauracích bez omezení jejich kapacity se „bude do rána popíjet s jakkoliv provedeným testem“, zatímco do divadel a na koncerty budou muset lidé v té samé době chodit jen s respirátorem, testem provedeným profesionálním zdravotníkem nebo se složitě testovat na místě před akcí. „A ještě si nebudou moci na místě dát ani kafe, natož pivo nebo skleničku,“ nesouhlasí ministr.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dnes oznámil, že restaurace budou moci od pondělí otevřít své vnitřní prostory. Nebudou ale moci fungovat zcela bez omezení. Hostů bude moci být tolik, kolik je míst k sezení. U stolu budou moci sedět nejvýše čtyři hosté, nutné bude dodržování rozestupů nebo nošení ochrany úst a nosu mimo konzumaci. Povinné budou nadále negativní testy na koronavirus, očkování nebo potvrzení o prodělání nemoci covid-19.

Vojtěch dnes oznámil, že restaurace budou moci od pondělí otevřít své vnitřní prostory. Nebudou moci fungovat zcela bez omezení. Hostů bude moci být tolik, kolik je míst k sezení. U stolu budou moci sedět nejvýše čtyři hosté, nutné bude dodržování rozestupů nebo nošení ochrany úst a nosu mimo konzumaci. Povinné budou nadále negativní testy na koronavirus, očkování nebo potvrzení o prodělání nemoci covid-19.

„Jsme domluveni s panem ministrem, že se potkáme. Teď jsme museli zkrátka opatření přijmout co nejdříve ve vztahu k rozsudku Nejvyššího správního soudu. Jsme domluveni, že v příštím týdnu bychom si sedli a udělali výhled pro kulturu,“ reagoval Vojtěch.

V návrhu rozvolňování kultury, který vláda před dvěma týdny schválila, se počítalo s tím, že občerstvení bude možné v divadlech a kinech prodávat a konzumovat tehdy, až budou otevřené i vnitřní prostory restaurací. V dnešním usnesení vlády to ale není.

„Považuji to za naprosto absurdní, neobhajitelný a především nepřijatelný důsledek legislativního amatérismu ministerstva zdravotnictví a těch, kteří tam mají na starosti pravidla rozvolňování,“ uvedl dnes Zaorálek.

Video  Tisková konference k mimořádnému rozvolnění v Česku. (28.5.2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

UFO1 ( 28. května 2021 15:45 )

Stav pozitivně testovaných v provedených testech mluví za vše

frantacizek ( 28. května 2021 13:19 )

Luboš nepřestává udivovat. Proto nám ho asi včera chtěli sejmout Bulhaři na dálnici. Ještě se Lubošu zeptej na to, proč bych měl s Pfizerem nosit roušku kdekoliv, když nová OFICIÁLNÍ studie hovoří o účinnosti 99% u této vakcíny. Jestli to jedno procento je pro vládu tak zásadní, tak jestli ji aspoń nemusím mít na nose - jako za těch 99% v můj prospěch. Fakt se přes to blbě dýchá a přijde mi to hloupoučký, když už jsem teda ve všem vyhověl systému a jsem naočkován..Odmítám to ale nosit v hospě a na bazénu, to rovnou oznamuji a vysvětlím i hygieničce jako pětileté na místě, pokud mě bude interpelovat, abych si nasadil.
Stejně tak bych to zle vysvětloval kolegům z petičního výboru, kteří se jdou nyní taky očkovat na můj popud, pač jsem šel příkladem. Musel jsem ale přísahat, že si budou moci dát pivo i mezi očkováním, řekl jsem jim, že jen v den očkování by neměli. Tak doufám, že mě sestřička neshodí a neřekne jim, že budou mít měsíc žízeň

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa