Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Delta řádí v zemích, kde pandemii dosud zvládali: Odborníci radí, jak z nejhoršího ven

Autor: ula - 
10. srpna 2021
05:00

Více než rok a půl od odhalení prvních případů covidu-19 se některé země ocitají na začátku boje. Jakkoli předtím s virem velmi úspěšně bojovaly a měly nízký počet nakažených i mrtvých. Zatímco Britové žijí úplným rozvolněním, Austrálie a Čína zavádějí tvrdé lockdowny. Zdravotnictví v Malajsii, Thajsku a Indonésii jsou na pokraji kolapsu. Stát Fidži, který vloni zaznamenal jen pár desítek případů, nyní bojuje s velkými ohnisky nákazy. Jsou to země, které zvolily strategii „nulového počtu případů“. Tu však zhatila varianta delta, která momentálně dominuje i v Česku. Experti pro portál CNN si pokládájí otázku, zda by země neměly v boji s mutací delta přehodnotit a naznačují, že dřív nebo později se budeme muset naučit s virem žít. 

Asijské země při boji proti covidu-19 uzavřely hranice, zaváděly tvrdé karantény, lockdowny a masivní testování populace. Tvrdá pravidla zafungovala, počet nakažených klesal na nulu. Jenže pak se objevila varianta delta.

Strategie „nulového počtu případů“ náhle dostala závažné trhliny a odborníci začínají debatovat o tom, zda je právě tento přístup do budoucna vůbec udržitelný.

„Je očividné, že za posledních 18 měsíců byla strategie nulového výskytu případů covidu-19 v některých částech světa úspěšná. Nemyslím si ale, že by někdo chtěl, aby takto vypadala i budoucnost,“ komentovala specialistka na otázky veřejného zdraví Karen A. Grépinová z Univerzity v Hongkongu. „Máme teď možnost volby: Kdy chceme nechat lidi umírat? Nebude to dokonalý přechod, část populace se nakazí a zemře,“ dodala.

Přijala Čína a Austrálie správnou strategii?

Zatímco covid-19 řádil v Evropě a USA, Čína a Austrálie zvolily postup, na jehož konci chtěly dosáhnout nulového počtu nákaz. Jenže všechno má svou cenu. Například Nový Zéland, který je závislý na příjmech z cestovního ruchu, utrpěl těžké finanční ztráty. Kvůli uzavřených hranicím se mnoho Australanů nemohlo ani vrátit domů ze zahraničí, případně nemohli bez povolení vycestovat ze země. 

Mělo to i své výhody. Austrálie a Čína nikdy nezažily katastrofální nárůst nakažených a přeplněné nemocnice, jako například Británie nebo USA. A ještě před několika týdny se v  Austrálii vracel život k normálu - konaly se hudební festivaly a lidé mohli do divadel a na sportovní utkání. „Asijsko-pacifické země mají za sebou velmi úspěšný boj s covidem-19, proto je velmi obtížné si přiznat, že jejich strategie zřejmě nebyla tou nejlepší,“ dodává Grépinová.

Profesor Dale Fisher, expert na infekční nemoci z fakultní nemocnice v Singapuru, uvedl, že Čína a Austrálie se soustředily hlavně na uzavření hranic a rychlé trasování případů, které unikly masivnímu testování. 

Malá proočkovanost populace

Jenže tento postup zpochybnila právě mutace delta, která je nakažlivější než původní kmen koronaviru, identifikovaná ve Wu-Chanu. Delta totiž odhalila v Austrálii velký nedostatek - a to nízkou proočkovanost. Zatímco jiné země se snažily co nejvíce očkovat, Austrálie nikam nespěchala. „Austálie má podle posledních údajů naočkováno pouze 17 procent z 25 milionové poupulace, což je obrovská chyba, uvízli jsme totiž v situaci, kdy je velmi málo očkovaných lidí a všude se šíří velmi nakažlivá a nebezpečná delta,“ uvedla Alexandra Martiniuková, profesorka z univerzity v Sydney.

Čínské úřady si došláply na vnitrostátní dopravu a zahájily masové testování poté, co bylo zaznamenáno na 300 případů ve zhruba dvou desítkách měst v zemi. To jsou v Číně známé strategie a pravděpodobně zase zafungují, reagoval expert na infekční nemoci Ben Cowling při Univerzitě v Hongkongu. „Co se týče těchto ohnisek, myslím, že je brzy stlačí na nulu, ale ilustruje to nebezpečí, které covid-19 představuje i v zemích se strategií nulového výskytu případů,“ dodal Cowling. „Tohle nebude poslední miniepidemie, poslední ohnisko, v následujících měsících jich bude víc,“ odhaduje expert.

Strategie nulového výskytu případů funguje dobře, Čína hlásila „pouze“ přes čtyři tisíce úmrtí a Austrálie 939. To jim umožnilo se vrátit do normálu, rozvolnit a jejich ekonomika nebyla tak zasažená, jako u jiných států.

Neudržitelná strategie?

Mnoho odborníků si ale myslí, že strategie, kterou razí Čína i Austrálie, není dlouhodobě udržitelná. „Nakonec se budou muset všechny země otevřít světu, a až to udělají, budou muset přijmout fakt, že někteří lidé onemocní nebo zemřou. Pokud nejste připraveni se navždy odříznout od okolního světa, musíte přijmout to, že covid se ve vaší zemi objeví. Nabízí se otázky, kdy se objeví a jak se s ním naučíte žít,“ vzkazuje zemím profesor Fisher.

Tyto změny by mohly být politicky náročné. V Číně, například, úřady a státní média vychvalovaly přijatou strategii a její úspěch. Stavily ji do role ukázky čínské nadřazenosti, uvedl Chuang z Rady pro mezinárodní vztahy. Vláda by musela ospravedlnit svoje vlastní rozhodnutí odvrátit se od strategie nulového přenosu k přístupu zmírnění nákazy, vysvětlil.

Plán založení na zamezení šíření viru je mezi Číňany stále populární. Hlavně způsobem, jakým se to ztotožnilo s lidmi. Strategii přijali jako jediný efektivní přístup, jak zvládnout pandemii,“ objasnil Chuang. „Takže při přechodu k novému přístupu nemluvíme jen o změně hlavní struktury vlády, ale o změně myšlení populace,“ dodal.

Podle Grépinové ale zatím Austrálie ani Čína nemusí o zrušení strategie nulového počtu případů přemýšlet. Pokud bude naočkováno více jak 80 % obyvatel, hranice se mohou otevřít. Čína se spoléhá na své vlastní vakcíny, které mají asi 50 % účinnost proti příznakovému onemocnění a 100 % účinnost proti závažnému průběhu - aspoň to tvrdí studie, které země předložila Světové zdravotnické organizaci. Nicméně podle Grépinové bude muset Čína zřejmě přistoupit k přeočkování další dávkou. „A otevření hranic bude znamenat, že přijde „smrt, které se Čína snažila tak usilovně vyhnout,“ dodává Grépinová.

Ještě není konec

Zkušenosti z Číny a Austrálie upozorňují také na to, že ani země se zavřenými hranicemi nejsou schopny bránit se variantě delta nebo i jiným variantám donekonečna. Fisher se domnívá, že delta se objeví i v zemích, které dosud neměly zkušenosti s velkými ohnisky nákazy - jako například Nový Zéland. Tam je proočkovanost kolem 39 %.

Fisher doporučil zachovat některé restrikce jako nošení roušek ve vnitřních prostorách, a to i když má země uzavřené hranice a nejsou hlášeny žádné lokální případy. „Každá země by měla předstírat, že má nějaké případy a mít alespoň opatření nošení roušek uvnitř a omezit shromažďování lidí,“ řekl. „Jistě, lidem to bude vadit, ale už teď můžu říct, že když se pak nějaký ten případ objeví, bude to jednoduší,“ dodal. Země se podle Fishera od sebe navzájem musí učit, jak zvládat pandemii. „Pokud si někdo myslí, že je po všem, plete se. Všichni se tomu musíme postavit a žít s tím. Pro žádnou zemi ještě není konec,“ uzavířel Fisher.

Video  Hrozba „černé mutace“: Profesor Hořejší o variantě covidu, která by nás vrátila na počátek pandemie  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa