Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Epidemiolog: Čeká nás masivní změna životního stylu. Uzávěry komplikují Australanům život

Autor: sova, ČTK - 
6. srpna 2021
17:45

Expert na infekční choroby, který předpověděl, že v australském Sydney dojde k uzávěře, nyní přišel se zdrcujícím tvrzením. Podle něj město nikdy nedosáhne stavu, kdy by přírůstek covidových pacientů byl za den nulový. Podle epidemiologa Tonyho Blakelyho čeká obyvatele Nového Jižního Walesu masivní změna životního stylu. Novinářům řekl, že tento stát bude první v Austrálii, který se naučí „žít s virem“. Odborníka citoval web Daily Mail. V pátek bylo v Novém Jižním Walesu zjištěno rekordních 291 nových denních případů.

V největším australském městě Sydney trvá uzávěra již téměř sedm týdnů a nejméně do 28. srpna bude pokračovat. Druhé největší australské město Melbourne ve čtvrtek zahájilo šestou přísnou uzávěru, která potrvá sedm dní.

Australské úřady se podle agentur snaží zabránit šíření koronaviru za každou cenu a vyhlašují lockdowny hned při výskytu prvních případů. Stát Viktorie, jehož je Melbourne metropolí, ve stejný den ohlásil osm nových případů nákazy.

Čtyři z pěti lidí, kteří zemřeli, nebyli očkovaní

Premiér státu Viktorie Daniel Andrews uvedl, že jeho vláda nemá jinou šanci než další uzávěru, protože plně očkováno je zatím jen 20 procent dospělých Australanů.

Podle profesora Blakelyho z University of Melbourne nakažlivější kmen delta znamená, že eliminační strategie je nyní prakticky nemožná, a to zejména v Novém Jižním Walesu. Od loňského začátku pandemie zemřelo v tomto státě na covid-19 zatím 79 lidí.

V Austrálii bylo dosud jen 35 200 případů

Čtyři z pěti lidí, kteří zemřeli, nebyli očkovaní, pátý měl jednu dávku vakcíny. Lockdown, který znamená zákaz opouštět domovy s výjimkou cesty do zaměstnání, k lékaři či na nákup potravin, platí do neděle také ve třetím největším australském městě Brisbane.

V boji s koronavirem byla Austrálie doposud úspěšnější než mnoho jiných států s vyspělými ekonomikami. Podařilo se jí to díky rychlému uzavření hranic, důslednému trasování kontaktů a krátkým přísným uzávěrám. Od začátku pandemie země zaznamenala asi 35 200 případů koronavirové nákazy a 932 lidí tam v důsledku nemoci covid-19 zemřelo.

Jirik-ta ( 6. srpna 2021 19:19 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa