Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Děti, zvířata i celebrity: Politici sahají v letní kampani po „těžkých“ kalibrech

  • Autor: Jakub Veinlich - 
    27. 7. 2021
    05:20

    Zhruba devět týdnů zbývá do voleb a kampaň dostává nový rozměr. Na scénu přicházejí děti politiků, psi a tradičně pomalu také známé osobnosti. A na svět vyplouvají také další retro fotky z mládí některých kandidátů, kteří se budou ucházet o hlas v říjnových volbách.

    Během předvolební kampaně uprostřed léta se politici chovají úplně jinak. Před lidmi se snaží být většinou uvolnění, setkávat se s nimi u pečení buřtů – jako například zástupci koalice SPOLU, nebo vydávají knihu. Jako například šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který šlapal nedávno v Temelíně také rukama. Veřejnost je ale také přes sociální sítě seznamovaná s příbuznými politiků – vicepremiérka Alena Schillerová ukázala vnuka. Jiní politici zas sahají do starých alb – pro retrofotky, jako místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová.

    Volby do Poslanecké sněmovny budou 8. a 9. října. 

  • 1.Babiš: Vydal knihu, syn šel na očkování

    Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ještě ani neřekl, kde bude kandidovat, což v kampani ale nijak neřeší. Nedávno napínal Česko heslem: „Zítra řeknu pravdu,“ aby o pár hodin později představil svůj dosud největší tahák v kampani, knihu, kde popisuje své úspěchy. V kampani - i když té očkovací, nejdříve vyrazil pro vakcínu se svou manželkou Monikou Babišovou a psem Gigi, aby o pár týdnů později nabudil k očkování mladé také jejich syn Frederik. 

    „Vivi by se nechala moc ráda naočkovat a je naštvaná, že zatím nemůže,“ prozradila na svou dceru Monika Babišová. Vivien totiž zřejmě prodělal covid, a má v těle velké množství protilátek, které ji znemožňují jít na očkování.

    Během kampaně Babiš objíždí různé regiony po celém Česku. Hraje se seniory petanque a nebo například šlape rukama. Jako naposledy na trenažéru během dne otevřených dveřích v Jaderné elektrárně Temelín. 

  • 2.Šéfové SPOLU pekli buřty a zvou do kina

    K létu patří táboráky. Využili toho také například šéfové koalice SPOLU. Fiala (ODS), Marin Jurečka (KDU- ČSL) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) pekli buřty uprostřed Prahy. Na Žižkově. Za lidmi jezdí po republice autobusem oblíbenými barvami koalice. Občas jím sveze také děti na tábory, zajdou na farmy, nákupy na farmářských trzích a nebo zvou potenciální voliče do letních kin. Na sociálních sítích se pak koalice snaží bavit lidi také například SPOLU stand-upy. 

    Lídři koalice SPOLU jezdí během kampaně spolu Lídři koalice SPOLU jezdí během kampaně spolu | Facebook/SPOLU21

    K předvolebnímu videu zlákala koalice například herce Petra Čtvrtníčka, strefuje se v něm například do současného premiéra Andreje Babiše. 

  • 3.Rakušan na pivu s Trojanem

    Uvolněně se snaží působit během léta mezi lidmi také šéf hnutí STAN Vít Rakušan. Starostové kandidují v koalici s Piráty. A právě s kandidáty Pirátů se Bartoš také potkává - během léta má na sobě tričko s nápisem Zkušenost, Piráti zas například s nápisem Energie. A zatímco šéf Pirátů a kandidát koalice PirStan na premiéra Ivan Bartoš vezme během kampaně do ruky klidně i tahací harmoniku, Rakušan si zavzpomínal na starostování městu Kolín a znovu oddával, nebo si dal pivko například s hercem Ivanem Trojanem

    „Je skvělý. Vtipný, svůj. A nevěří lžím. A desinformacím. A nezazlívá nám žádnou koalici. Má vlastní rozum. Chce změnu. To vždy potěší,“ reagoval například v jednom z komentářů pod příspěvkem na svém facebooku. 

  • 4.Schillerová ukazuje rodinu

    Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) původně do politiky nechtěla. Při nástupu na ministerstvo říkala, že chce zůstat kariérní úřednicí a politiku nechá jiným. Nakonec v letošních volbách kandiduje jako jednička v Jihomoravském kraji, například proti šéfovi ODS a kandidátovi na premiéra Petru Fialovi. Ač je Schillerová ve vládě za ANO, na kandidátce hnutí je jako nezávislá. 

    V kampani navštěvuje podniky i soukromé firmy. Například na výrobu domácích knedlíků, jezdí do školek i domovů pro seniory nebo zoologické zahrady a zábavního parku.

    Během kapaně se často ukazuje s premiérem Babišem, nabádá lidi k očkování proti covid-19 a k focení přiměla zpěváka Davida Deyl, které ho si pozvala po vystoupení na Velehradě na ministerstvo. On ji pak zase na oplátku pozval na koncert v pražské Lucerně, který se koná jen den před volbami. 

    Schillerová ale stále častěji nešetří fotkami z rodinného alba. Na sociálních sítích se tak objevila nejen se svou dcerou Petrou Rusňákovou, ale pochlubila se také oběma vnuky. Předškolákem Františkem - synem Rusňákové, a také novorozeným Jarouškem, který se narodil v červnu do rodiny jejího syna. 

  • 5.Retro a kontroly Maláčové

    Místopředsedkyni ČSSD a ministryni práce a sociálních věcí Jana Maláčovou čeká po prázdninách velký zlom. Její syn Gustav půjde do školy. A ona buď skončí v politice, nebo se poprvé stane poslankyní. Ve volbách kandiduje v Praze. 

    Na sociálních sítích i ona občas zveřejní fotky z rodinného alba. Ať už se, manželem Alešem Chmelařem, náměstkem ministra zahraničí, nebo jak upekla jahodový koláč s drobenkou, ale i z vážnějšího prostředí, kterým jsou domovy pro seniory, nebo také z poničeného domova důchodců v Hodoníně, kterým se prohnalo nedávno tornádo. 

    Velkou nevoli ale vzbudila nejen na sociálních sítích také kontrolní akce inspektorátu práce a policie v jedné z firem na Teplicku, které se zúčastnila právě Maláčová a její ministerský poradce Matěj Stropnický který kandiduje jako dvojka v Praze. Maláčová svou účast při kontrole obhajuje, opozice ji kritizuje jako špatnou součást volební kampaně.

    Krátce na to ministryně zveřejnila svou další retrofotografii. Ze kdy přesně je, čerstvá čtyřicátnice neprozradila. Zajímavé na ní ale je to, že je pořízena u Poslanecké sněmovny. 

    „Tipnete si, kolik mi je na té fotce let ? Ani se mi nechce věřit, že s politikou se kamarádím už tak dlouho,“ napsala k příspěvku.

     

    Video  „Tečka“ je opožděná a manipulativní, tvrdí expertka. Zmínila chyby v kampaních u všech stran  - Pavlína Horáková
    Video se připravuje ...

jajas ( 27. července 2021 19:04 )

Tak ta splácanina SPOLU opět nezklamala, vzhledem k jejich jedinnému programu antibabiš se ve svém volebním spotu zmohli opět jen na zesměšnění proti­kandi­diáta­....to je skutečně málo a trapné a na úrovni malých dětí na pískovišti, kde se sobě navzájem posmívají a třískají kyblíčkama....fakt mne nezklamali. Pokud jako politici a snad příští členové vlády nedokáží zaujmout voliče něčím jiným, tak tady není kde brát...

Danela ( 27. července 2021 15:50 )

Fuj, to je hnusná pakáž

hejhej ( 27. července 2021 15:14 )

Rozhodně mě nemůže ovlivnit ve volbách žádný herec/ka, zpěvák/ka ani nikdo jiný. Ovlivnili mě pouze politici, jak se chovali a co vykřikovali během funkčního období.
A především nevolím strany - slepence, které nejsou schopny kandidovat sami za sebe .

blamal ( 27. července 2021 08:42 )

Rakusan neni z Ano, nemusi platit - ma sve priznivce, nikoly koupene trolly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa