Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dvě vesnice na jedné hromadě: Mezi obcemi zničenými tornádem bobtnají gigantické skládky

Autor: Tomáš Koníček - 
5. července 2021
05:00

Jízdní kolo, varná deska, monitor, pračka nebo třeba vstupní dveře do domu. A do toho všude suť, cihly a další harampádí. Životy dvou vesnic poničených tornádem se kupí na obřích skládkách mezi vesnicemi.

Tornádo, které minulý čtvrtek udeřilo na Břeclavsko a Hodonínsko, poničilo 1202 domů. Přibližně 180 z nich je určeno k demolici. V okolí, kde se prohnal ničivý živel nemající v české novodobé historii obdoby, vzniklo celkem 11 skládek.

Každé tři minuty

Vozí se na ně vše, co je zničené. „Postupně ale bude snaha vše převézt na místa, a to do Hodonína, Mikulčic a na pole mezi Hrušky a Moravskou Novou Ves,“ řekl ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán.

Nejrychleji roste skládka na poli jen 800 metrů za obcí Hrušky, která dopadla nejhůř. „Prakticky každé tři minuty sem přijede náklaďák plný suti. A to nejen od Hrušek, ale i z Moravské Nové Vsi,“ řekl Nedělnímu Blesku policista, který na místě dohlížel na bezpečnost.

A co bude s horami odpadu dál? „Jde o hrubou skládku, která se bude dál třídit na dřevo, kov a další materiál. Ten pak bude rozvážen a likvidován na místech, která jsou k tomu určena,“ dodal policista.

Hromada životů

Na velehorách harampádí se obrazně kupí životy lidí, kteří se budou muset znovu postavit na nohy. Mezi sutí, v níž se přehrabují bagry, mají nespočet osobních předmětů. „Teď teprve přichází ten šok a uvědomění, co se vlastně stalo. Už na lidech vidím únavu,“ všiml si starosta Lužic Tomáš Klásek. I kvůli tomu je ve všech obcích k dispozici asi 80 psychologů.

Od suti, trámů, zbytků stromů a dalšího harampádí bylo podle hasičů uklizeno už 90 % území tornádem zasažených obcí. Na odstraňování odpadu pracuje denně přes tisíc hasičů, ruce k dílu přikládají i dobrovolníci. Počty hasičů a policistů na místě by se v nadcházejících dnech měly snižovat.

Tisíc hasičů, stovky strojů

Tornádo nejvíce zasáhlo Moravskou Novou Ves, Hrušky, Mikulčice, Lužice a Hodonín. Právě v těchto místech pomáhá přes 1 000 hasičů a stovky policistů a vozidel těžké techniky. Na pomoc přijely i desítky kusů těžké armádní techniky.

Video  Moravská Nová Ves a její rekonstrukce po úderu tornáda  - David Malík
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi