Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Družné mládí v Praze i nakažlivá delta: Proč Česko ohrožuje další vlna covidu už v létě

Aktualizováno -
30. června 2021
18:46
Autor: Dagmar Machotová - 
30. června 2021
13:40

Epidemie v Česku opět nabírá na síle a počet nových případů od června roste. Reprodukční číslo, které určuje, kolik lidí nakazí jeden člověk, se ve středu poprvé od poloviny dubna dostalo nad hodnotu jedna. Naopak očkování za posledních deset dní zpomalilo. Kvůli nové situaci se ve čtvrtek večer mimořádně sejde vláda a příští týden Poslanecká sněmovna. Blesk Zprávy oslovily experty, kteří neradostný vývoj podrobněji okomentovali. Vláda má proti šíření nákazy přijmout sadu opatření.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v úterý řekl, že epidemie covidu v Česku ještě neskončila, a proto je nutné pokračovat s očkováním a opatřeními proti nákaze, a to zejména před mutacemi z jiných zemí. Vláda se na svém čtvrtečním mimořádném jednání ke koronavirové agendě zaměří na to, jak zamezit nekontrolovanému šíření varianty delta covidu-19, podle starší terminologie indické variantě.

Ve hře je zrušení výhody pro očkované pouze jednou dávkou, kteří byli původně bráni jako bezinfekční po 22 dnech od její aplikace. A také testování zaměstnanců, kteří se vrátí do práce po delší době, třeba z dovolené v cizině, ale i tuzemsku. Ve hře je podle serveru Seznam Zprávy dokonce to, že by museli absolvovat dva testy. Podrobně má opatření připravit ke schválení ministerstvo zdravotnictví a hygienici.

„Je určitě dobře, že na to vláda hodlá reagovat, a je dobře, že zůstaly povinné respirátory ve vnitřních prostorách. Je ale otázka, jestli můžeme dál pokračovat v režimu totálního rozvolnění, ve kterém jsme. My k té epidemii přistupujeme dost extrémním způsobem, buď všechno zavřeme, nebo se tváříme, že žádná epidemie neexistuje,“ reagoval pro Blesk Zprávy na nové informace prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Kubek doplnil, že je rád, že ministerstvo chce změnit přístup k lidem, kteří tři týdny po první dávce očkování byli považováni za bezpečné. „To jsme kritizovali od začátku. Každopádně je nutné očkovat a očkování lidem maximálně zpřístupnit. A také hlídat osoby, které se vrací z ciziny, a všechny je testovat PCR testy,“ prohlásil. 

Video  Primářka Roháčová o divokém roce s covidem: Sáhli jsme si na dno. Přijde teď pandemie chřipky?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Prymula radí: Na dovolenou se dvěma dávkami

Podle epidemiologa Romana Prymuly jsou nová čísla signálem, že dochází k nárůstu. „Lidé po návratu z dovolených by měli být testováni a na dovolenou by měli dominantně odjíždět ti, kteří mají obě dávky očkování. Protože se ukazuje, že mutace delta a delta plus nejsou příliš kryty jednou dávkou,“ řekl pro Blesk Zprávy Prymula.

Podle epidemiologa, který je nyní poradcem prezidenta Miloše Zemana, by vláda měla selektivně přistupovat k různým regionům podle toho, kde je to riziko větší nebo menší, a měla by přijímat selektivní opatření. „Epidemie se při těchto počtech nakažených teoreticky zvládnout dá, ale opravdu to musí probíhat zcela bezchybně. Další věcí je, že občané by museli s hygienou sdílet opravdu reálná data o svých kontaktech. Pokud sdílejí jeden kontakt z pěti, tak je jasné, že ten systém trasování fungovat nemůže,“ vysvětlil Prymula.

Tachezy: Důležitá je kontrola na hranicích

Viroložka a členka odborné skupiny MeSES Ruth Tachezy by vládě doporučila okamžitě testovat a sekvenovat všechny pozitivní vzorky od občanů, kteří přijíždějí ze zahraničí. „Důležitá je kontrola na hranicích. Tím sice deltu neomezíme, ale budeme ji mít pod kontrolou,“ řekla pro Blesk Zprávy Tachezy. Dodala, že varianta delta v Česku převládne na podzim. 

K nové situaci bude příští středu jednat i Poslanecká sněmovna. Podle člena zdravotního výboru Vlastimila Válka (TOP 09) budou poslanci po ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO) chtít jasné sdělení, že po více jak roce s epidemií jsou hygieny schopné a připravené trasovat takto nízké počty nakažených a včas zachytit mutace.

„Chceme slyšet, že vláda má jasný plán, jak izolovat a lokalizovat nové mutace, aby se nešířily po celé republice. Protože pokud toto nemá vláda nachystané, tak jsme v suchém lese, hasiči mají prázdné zásobníky a modlíme se, aby nezačalo hořet.“

„Já očekávám, že ministr zdravotnictví nachystá pro Sněmovnu jasnou informaci, kterou bezesporu má od hlavní hygieničky. A z té informace bude naprosto jasné, že všechny ty nové případy měly PCR test a byly sekvenovány,“ řekl Blesk Zprávám Válek.

Je to velmi podobná situace jako loni touto dobou v dolech na Ostravsku. Tehdy se doporučovalo, aby se doly zavřely, ale pan hejtman to neudělal. Teď je stejná situace v Praze, takže bych očekával, že hlavní pražská hygienička jasně řekne, o co se jedná. Jestli se jedná o britskou mutaci a šíří se tím, že lidé nedodržují opatření, nebo se jedná o nové mutace a selhalo nám testování na letištích,“ doplnil Válek. 

Největším ohniskem je Praha

Koronavirus se v Česku nyní šíří hlavně v Praze mezi mladými lidmi od 16 do 29 let. Na společné prezentaci Českého statistického úřadu a Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) to řekl ředitel ÚZIS Ladislav Dušek. Praha je podle něj jako minulé léto předskokanem dalších změn. Šíření mezi mladými lidmi má podle Duška vztah k jejich životními stylu a zdůvodňuje ho i malou proočkovaností. Požádal všechny mladé ročníky, ať na očkování nerezignují. Varoval také před šířením mutace delta.

Současné šíření epidemie podle Duška není plošné, většina krajů má situaci velmi klidnou. V některých krajích jsou záchyty případů v jednotkách denně při velkém počtu testů. „Epidemie v naprosté většině krajů v tuto chvíli dobrzdila,“ uvedl.

Epidemiolog Roman Prymula bude ve středu od 15 hodin hostem pořadu Blesk.cz Epicentrum

 

 

beruna ( 30. června 2021 16:54 )

Jak chcete motivovat k očkování, když je NEDOSTATEK VAKCÍN a na první termín očkování se teď čeká dlouhé týdny a na druhou dávku dalších šest týdnů??? Tohle mladé lidi spíš odradí. KDE JE TEN SLIBOVANÝ MILION DALŠÍCH VAKCÍN?

1917 ( 30. června 2021 15:10 )

Další důkaz o tom, že Praha je vřed republiky, nikdy nic dobrého odtud nevzešlo a nynější super zhulená mladá generace, vedená Piráty, tomu dává korunu. Chyba byla, že se Berlínská zeď nepřestěhoval kolem Prahy a ta si mohla žít jak by chtěla ale hlavně ZA SVÉ, ZA SVÉ, ne na úkor jimi přehlížených a haněných tak zvaných "Vidláků".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa