Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Praha 7 znovu očkuje po vlastní ose. Tentokrát se zaměřuje na mladé

Autor: veef - 
14. června 2021
18:58

Praha 7 spouští vlastní očkovací akci. Vakcinace proběhne ve dvou pevně stanovených termínech v ZŠ Strossmayerovo náměstí. První dávka se bude očkovat 18. června, přeočkování bude 16. července. Výhodou je krátký čas mezi očkováními a především také fakt, že se může registrovat kdokoli, kdo má zájem, nemusí mít ani trvalé bydliště na Praze 7. Městská část si tak chce „nanečisto“ vyzkoušet možnou variantu, kdy bude nutné občany přeočkovávat a velká očkovací centra již nebudou k dispozici. Vakcínu má pro 3000 lidí.

Praha 7 očkovala po své vlastní ose už seniory, dokonce zorganizovala i mobilní očkovací týmy, které objížděly imobilní občany. Nyní přichází s další očkovací akcí. Každý, kdo má zájem a je starší 16 let, se může přihlásit přes formulář na stránkách městské části. Zájem o tuto akci městská část mimo jiné zjišťovala na sociálních sítích, kde se tento nápad setkal s poměrně velkým ohlasem.

Výhoda pro dovolenkáře

„Od počátku roku jsme zajišťovali vakcíny pro seniory a další potřebné, teď se snažíme zaměřit také na mladší generaci, kde je mnohem větší procento nerozhodnutých lidí, kteří s očkováním váhají. Jedním z důvodů může být i to, že při registraci přes centrální rezervační systém předem neví, jaký termín dostanou. To může teď před prázdninami odradit řadu lidí, kteří si plánují dovolené a další letní aktivity. Proto nabízíme dva pevně dané termíny,“ říká starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě).

Podle reakcí na sociálních sítích toto řešení dokonce přesvědčilo několik váhajících lidí. „Už jsem se zaregistrovala, dlouho jsem váhala, tohle mně nahrálo,“ svěřila se na facebooku Ivana R. „Já už se přihlásila a oficiální registraci přes MZČR zrušila, aby zbytečně nesháněli vakcínu pro očkovací centrum, když PIN2 nepoužiju. Čekala jsem na PIN2 několik týdnů a to je docela dlouho,“ přidala svůj názor Ingrid R.

Vakcínu může dostat 3000 lidí

Městská část má připraveno tři tisíce dávek. „Registrujeme poměrně velký zájem, což nás těší. Zatím se registrovalo 1700 lidí, pokud by zájem převýšil kapacitu našich připravených dávek, systém automaticky rezervace znemožní,“ řekl Blesku mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš. Očkovací tým pak zajišťuje poliklinika Prahy 7.

Objevilo se i několik kritických reakcí, především z důvodu, že právě v poliklinice byly několika lidem zrušeny termíny. „Ke zrušení termínů došlo především z důvodu onemocnění jednoho z lékařů. Navíc došlo i výpadkům vakcíny Moderna, proto některé termíny druhých dávek byly zrušeny,“ řekl Vokuš.

Zájemcům stačí vyplnit online formulář a po očkování se data odešlou do systému Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Odtud si lidé pak mohou i stáhnout i certifikát. Praha 7 plánuje očkovat vždy od 15:00 do 22:00.

Video  - Ministerstvo zdravotnictví
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa