Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš a jeho host potvrdili: 41 tisíc vakcín od Maďarů je zápůjčka. Česko je bude vracet

Aktualizováno -
4. června 2021
16:49
Autor: ČTK, simao - 
4. června 2021
12:10

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek odpoledne před Národním očkovacím centrem v pražském O2 universu převzal od maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjártóa zhruba 41 000 dávek vakcíny proti covidu-19 od společností Pfizer/BioNTech. Babiš i jeho host potvrdili, že jde pouze o zápůjčku.

V dubnu slíbily Česku vakcíny Slovinsko, Rakousko a Maďarsko. Na přeposlání zhruba 80 000 dávek se země domluvily poté, co Česko nesouhlasilo s kompromisem o rozdělení dodatečných deseti milionů dávek v EU. 

Z Rakouska, Maďarska a Slovinska jen zápůjčky

Server iRozhlas.cz dnes uvedl, že Česko vakcíny nedostalo darem. Podle mluvčí vlády Jany Adamcové je země pouze zapůjčily. „V případě vakcíny z Rakouska, Maďarska a Slovinska jde o zápůjčku, kterou vrátíme, až budeme mít dostatek vakcíny,“ uvedla.

Kdy a za jakých podmínek Česko bude vakcíny vracet, není jasné. „Nejsou stanoveny termíny, jedná se o gentlemanskou dohodu na úrovni předsedů vlád,“ vysvětlila.

Babiš: Díky Maďarům a slova o solidaritě, která nedopadla

Babiš na páteční odpolední tiskovce maďarskému ministrovi děkoval za předání 40 950 dávek Pfizeru. „Naši přátelé z Maďarská nám vždy pomohli, když jsme to potřebovali. Maďarsko již dříve darovalo Česku 160 nových plicních ventilátorů a přenechalo nám dodávku 200 nemocničních lůžek. My samozřejmě s Maďarksem máme skvělé, přátelské vztahy a já si toho nesmírně vážím, protože když jsem bojoval se Sebastianem Kurzem v rámci Evropy, aby se vakcíny rozdělovaly podle počtu obyvatel, tak ta deklarovaná solidarita nedopadla, bohužel. A nebylo to hezké,“ uvedl Babiš.

„Já jsem se potom obrátil na moje přátele a Viktor Orbán byl první, který mi slíbil tuto dodávku 40 tisíc vakcín a strašně si toho vážím,“ pokračoval premiér.

Maďarský ministr Péter Szijjártó během tiskovky v Praze dnes uvedl: „Teď už je tomu jeden a půl roku, co bojujeme proti pandemii. Je to těžké období, je pořád spousta výzev a je velice těžké nacházet dobré odpovědi na výzvy. I silnější země než my velice trpěly pandemií (...), ale zdá se, že v jedné věci jsme našli stabilní, široký konsenzus a to, že řešení je očkování. A právě proto jsme museli rychle sehnat hodně očkovacích látek. Když tuto zkoušku skládal Brusel, tak tam propadl. Mnohem rychleji očkovali v USA, Velké Británii i v Izraeli a přitom očkovali stejnou očkovací látkou. Ale rychleji a získali více očkovacích látek.“

Rozdělovací mechanismus v EU však vyvolal spoustu pochybností, rýpl si maďarský ministr.

Maďarský ministr potvrdil půjčku

„41 tisíc vakcín půjčíme ČR v zájmu toho, aby pan premiér Babiš mohl urychlit očkovací kampaň a aby mohl vyvážit nespravedlivý rozdělovací mechanismus,“ potvrdil maďarský ministr.

Babiš uvedl, že maďarská půjčka zůstane v O2 universum. „Maďarsko nám nabídlo, že nám to dá darem, my jsme to víceméně odmítli,“ podotkl Babiš. „Ti, kteří měli být sami solidární v Evropě, nebyli a Maďarsko bylo,“ pokračoval premiér. „Tak to bylo deklarováno,“ dodal k zápůjčce Szijjártó.

Maďaři očkují i Sputnikem

„My jsme nikdy nikdy nepřistupovali k vakcínám ideologicky ani geopoliticky, my jsme na vakcínu hleděli jako na věc, která je prostředkem k zachraňování životů,“ podotkl Szijjártó k očkování ruským Sputnikem V.

Díky tomu se podařilo získat více očkovacích látek a pomoci i v zahraničí, konkrétně České republice. „Mohu pro to uvést tři důvody - jednak jsme přátelé, druhý důvod, že maďarská a česká ekonomika jsou provázané tisíci různými vláknami,“ poznamenal. „Čím více se otevírá česká ekonomika, tím lepší je to i pro maďarskou ekonomiku. A třetí důvod je, že Maďaři a Češi se rádi navštěvují. My vždycky vítáme české turisty a Maďaři rádi jezdí do Čech. Čím více lidí bude očkovaných, tím více lidí může cestovat mezi našimi zeměmi,“ poznamenal Szijjártó.

Babiše hájil coby státníka, na kterého spustili v EU cílený útok a démonizují ho, poznamenal Szijjártó. Jak Babiš, tak Viktor Orbán čelí na půdě Evropského parlamentu kritice kvůli údajnému střetu zájmů.

100 tisíc dávek darem ze Srbska

V pondělí přivezlo české vojenské letadlo z Bělehradu přes 100.000 dávek vakcíny od Pfizer/BioNTech, které Srbsko Česku darovalo.

Slovenský premiér Eduard Heger také při dubnové návštěvě ČR přislíbil dar 10 000 dávek od společnosti Moderna. Jenže u dalších zemí o dar údajně nejde.

V Česku se nejvíc očkuje Pfizerem

Jednoznačně nejpoužívanější vakcínou je v Česku očkovací látka Comirnaty od společností Pfizer/BioNTech. Připadají na ni čtyři z pěti aplikovaných dávek. Přibližně desetiprocentní podíl mají vakcíny od společností Moderna a AstraZeneca. Jednodávková vakcína od společnosti Johnson & Johnson má zhruba jednoprocentní podíl na všech podaných dávkách. Kolik je v Česku v současnosti k dispozici dávek očkování, ministerstvo ve statistikách na webu věnovaném onemocnění covid-19 neuvádí.

Tempo vakcinace v Česku v poslední době zrychluje. Více než 100 000 dávek za den dokázali zdravotníci naočkovat zatím pětkrát, z toho třikrát minulý týden a dvakrát tento. Ve středu dostalo očkování rekordních téměř 110 000 lidí.

Za celý květen bylo v Česku aplikováno více než 2,1 milionu dávek některé ze čtyř používaných očkovacích látek. V dubnu to bylo necelých 1,5 milionu a v březnu přes milion.

Video  Pediatr: 5 důvodů proč očkovat děti proti covidu. A od jakého věku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

pitomik007 ( 4. června 2021 19:20 )

Burese dluhy budou splacet jeste mnohe generace 👀👀👀

sorgedoktor ( 4. června 2021 17:03 )

Snad kdyby se madari drzeli uheraku a paprik...

sorgedoktor ( 4. června 2021 17:02 )

Tak uplne nvim, proc ma byt timhle problemem informovana verrejnost..

zada ( 4. června 2021 14:37 )

Strčte si je do bot

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa