Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V pondělí můžou otevřít i knihovny, povolila vláda. Musí ale dodržet sérii omezení

Autor: ČTK, ula - 
8. dubna 2021
21:50

Od pondělí mohou lidé zajít i do veřejných knihoven a volně procházet mezi regály. Od loňského října si lidé mohli půjčovat předem objednané knihy pouze přes výdejní okénka. Knihovny ale musí dodržet řadu hygienických opatření, jako např. 1 zákazník na 15 metrů čtverečních plochy a také musí zajistit pravidelnou cirkulaci vzduchu. Jak uvedla mluvčí Městské knihovny v Praze (MKP) Lenka Hanzlíková, počet návštěvníků bude omezen.

Od pondělí 12. dubna si budou moci čtenáři vypůjčit knihy v prostorách většiny poboček Městské knihovny v Praze (MKP). Počet návštěvníků v nich bude ale omezený, jak ČTK sdělila mluvčí MKP Lenka Hanzlíková. Zájemci si dosud mohli vybrané tituly, které měli předem objednané, vypůjčit pouze prostřednictvím výdejních oken.

„Na rozdíl od stávajícího provozu knihoven mohou čtenáři volně procházet mezi regály a vybírat si z přítomných titulů,“ uvedla Hanzlíková. Doplnila, že od pondělí se otevře také dílna DOK16, která se nachází na Smíchovské náplavce, a vyjedou tzv. bibliobusy. Zavřené naopak zůstanou mimo jiné studovny a pobytové prostory Suterén v budově Ústřední knihovny na Mariánském náměstí v Praze 1 a Atelier v pobočce Jezerka v Praze 4.

Knihovny musí dodržet hygienická opatření

Podle opatření ministerstva zdravotnictví musí provozovatelé knihoven dodržet řadu opatření. Podobně jako v obchodech tu může být maximálně jeden člověk na 15 metrů plochy. Personál knihoven musí dbát, aby čtenáři dodržovali dvoumetrové rozestupy, po knihovnách musí být rozmístěny dezinfekční prostředky.

Zároveň musí být v knihovně zajištěna maximální možná cirkulace vzduchu s nasáváním venkovního vzduchu (větrání nebo klimatizace) bez recirkulace vzduchu v objektu.

Jak uvedl portál iDnes.cz, ministerstvo kultury se muselo resortu zdravotnictví zeptat, zda mohou skutečně knihovny od pondělí otevřít. Otevření knihoven potvrdila portálu mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová.

Video  Odvolaný Blatný na poslední tiskovce: Svědomí mám čisté, je to právo premiéra. Virus je zákeřný  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Knihovny se veřejnosti uzavřely kvůli vládním protiepidemickým nařízením loni 22. října. Městská knihovna přesunula mnohé své aktivity na internet a rozšířila nabídku e-knih, která nyní čítá několik tisíc titulů. Následně si mohli čtenáři začít vyzvedávat rezervované tituly prostřednictvím výdejových oken.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa