Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Prodlouží Sněmovna nouzový stav i na Velikonoce? Vláda nemá podporu jistou ani u komunistů

Autor: ČTK, mach - 
17. března 2021
18:05

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) bude příští týden požadovat další prodloužení nouzového stavu, řekl to po pondělním jednání vlády. Nárůst počtu nakažených se sice podařilo zastavit, ale ne dost na to, aby mohly být rozvolněny stávající restrikce. Jenže podpora Sněmovny k prodloužení nouzového stavu, který aktuálně končí 28. března, není jistá. Jednoznačně se nevyjádřili ani komunisté, kteří kabinet Andreje Babiše (ANO) tolerují. Opozice se k prodloužení vyjadřuje opatrně, rozhodující budou data z tohoto týdne. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl v úterý během své návštěvy Rakouska, že nouzový stav pravděpodobně neprojedná vláda ve čtvrtek, ale až po víkendu. „Předpokládám, že pokud ministerstvo zdravotnictví usoudí, že je to potřeba, tak ministr požádá o tento bod na vládě,“ uvedl. Jednat s opozicí má Blatný ve středu večer. „Je to jen dobře, je důležité, aby opozice získala informace a nějaké předpoklady vývoje pandemie,“ prohlásil. 

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po středečním jednání krizového štábu řekl, že opatření sice fungují, ale pokles nakažených je velmi mírný. Zároveň připustil, že pokud k nějakému rozvolnění dojde, bude spíše kosmetické. „Nelze čekat zásadní změny v opatřeních. Je shoda na tom, že je možné povolit pohyb v rámci okresu za účelem rekreace. Zatím ale není doporučeno měnit systém okresních uzávěr,” dodal.

Video  Tisková konference po jednání Ústředního krizového štábu. (17. 3. 2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Jurečka: Špatně se trasuje, žalostně málo očkuje

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka pro Blesk Zprávy zmínil, že stávající opatření nejsou moc funkční a že se vláda jen snaží neustále odkládat návrat do normálního života. „Podle mě vláda nedokázala efektivně využít ty tři týdny lockdownu, které dostala. Špatně se trasuje a žalostně málo se očkuje. Nedokážu teď říct, jestli žádosti o prodloužení nouzového stavu vyhovíme, to se ukáže až podle dat z tohoto týdne,“ řekl Jurečka. 

Opoziční koalice Pirátů a STAN očekává, že jim ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) vysvětlí důvody žádosti, plán dalšího postupu, funkčnost platných opatření a výhled pro ukončení nouzového stavu, tedy situace, kdy bude možné využít nově schválený pandemický zákon. Pak se rozhodnou, zda je nouzový stav stále nutný. Na výsledky dalších jednání počká také koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL).

Bartoš: Děláme maximum, aby nouzový stav nebyl potřeba

„Snažíme se s vládou jednat a prosazovat maximum opatření ve prospěch zvládnutí epidemie. A děláme maximum pro to, aby nouzový stav nebyl potřeba. V půlce týdne se opět potkáme spolu se STAN s ministrem Blatným, abychom s ním diskutovali vývoj epidemie," řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. S ministrem Karlem Havlíčkem (za ANO) chce řešit testování ve firmách a podle Pirátů nevhodné nastavení kompenzací.

Na data se odvolává i další opoziční strana TOP 09. „Nejednáme chaoticky jako vláda, hlasování o možném prodlužování nouzového stavu si žádá racionální debatu podloženou jasnými daty. Rozhodování však vyžaduje zhodnocení těchto dat a diskuzi spolu s našimi koaličními partnery a zástupci krajů. Před hlasováním pokládám za klíčové i zhodnocení účinnosti opatření po třech týdnech vládního lockdownu,“ napsal Blesk Zprávám mluvčí TOP 09 Vladan Vaněk. 

Fiala: Nesmyslné vládní zákazy chceme vyhodnotit

Nízkou efektivitu vyčítá vládě i šéf ODS Petr Fiala. „Budeme po vládě chtít, aby vyhodnotila účinnost nesmyslného zákazu pohybu mezi okresy a zákaz styku mezi rodinnými příslušníky. Nevidíme v nich fakt žádný efekt. Koronavirus porazíme pouze osobní zodpovědností každého z nás a rychlým očkováním,“ napsal Fiala a dodal, že o podpoře nouzového stavu bude jednat s kolegy z koalice SPOLU, s poslaneckým klubem a hejtmany.

„Zcela určitě se o této věci budeme společně bavit. Počkejme, jak budou po třech týdnech vládního lockdownu vypadat čísla, a také bude důležité, s jakým návrhem dalších kroků vláda přijde. Klíčové je, zda má vláda nějaký plán, co bude dál,“ prohlásil.

Za předčasnou považuje otázku prodloužení nouzového stavu předseda komunistů Vojtěch Filip. „Žádost vlády a důvody neznám. Nemám důvod, proč bych s tím měl souhlasit,“ uvedl. Podle předsedy SPD Tomia Okamury plošné zákazy nejsou cesta a takzvaný lockdown není řešení krize. „Takže stejně jako dosud nepodpoříme prodloužení nouzového stavu,“ prohlásil.

Aktuální nouzový stav v Česku vyhlásila vláda 27. února na třicet dní. Důvodem byla velmi špatná epidemická situace způsobená především rychlým šířením tzv. britské mutace koronaviru SARS CoV-2 a potvrzeným výskytem velmi nebezpečné jihoafrické mutace viru a také kritická situace ve zdravotnických zařízeních. Nouzový stav může vláda vyhlásit nejdéle na dobu 30 dnů. Uvedená doba se může prodloužit jen po předchozím souhlasu Poslanecké sněmovny. Teoreticky vláda může vyhlásit na dalších 30 dní nový nouzový stav i bez Sněmovny, ale musela by to zdůvodnit novými skutečnostmi.

Pokud Sněmovna nouzový stav neprodlouží, má vláda k dipozici tzv. pandemický zákon, který byl přijat 26. února 2021 a který je určen k nahrazení nouzového stavu během pandemie. Pandemický zákon poskytuje vládě a ministerstvu zdravotnictví rozšířené pravomoci k řešení pandemické situace. 

 

e.lesanova ( 17. března 2021 19:55 )

K rozhodnutí by měl vést primárně počet hospitalizovaných a stav v nemocnicích, politikařit a rvát se o koryta můžete i jiným způsobem Poskytování léčby kyslíkem je na hraně, určitě si nikdo nehodlá přišít na triko, že se nám budou dusit lidé bez možnosti jim pomoci, kvůli jejich nezodpovědnosti

franz ( 17. března 2021 19:07 )

Proč by ta sebranka podvodníků nouzový stav prodlužovala když o n i se všichni nechali tajně naočkovat. Na obyčejných lidech jim vůbec nezáleží. Tohle jsme zvolili.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa