Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Zbytečné roky pekla: Majitel zubožených zvířat dostal už dřív podmínku, ale množil dál

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
22. března 2021
05:59

Psi a další stovky zvířat po zemřelém majiteli (†61) na Pardubicku mohli být z pekla, ve kterém žili, vysvobozeni už dávno. Úřady chov sledovaly i v minulosti a majitel byl dokonce v roce 2019 odsouzen. Přesto zvířata v otřesných podmínkách množil dál, a to až do letošního února, kdy zemřel.

Krajská veterinární správa nezvládnutý chov kontrolovala už v roce 2018. „Bylo to na podnět policie. Kromě podezření na týrání jsme tam našli i několik porušení veterinárního zákona. Chov nebyl nahlášen, i když tam bylo více než pět fen, a psi také neměli povinnou vakcinaci proti vzteklině,“ řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček s tím, že majitel za to dostal pokutu 5000 korun.

V takovémto prostředí svérázný senior se svými zvířaty žil V takovémto prostředí svérázný senior se svými zvířaty žil | Jana Ulrichová

Zanedbal péči

Týrání zvířat pak řešila policie. „V březnu 2019 jsme podali návrh na obžalobu na v tu dobu 59letého muže pro podezření ze spáchání trestného činu zanedbání péče o zvíře z nedbalosti. Kladli jsme za vinu, že minimálně od roku 2016 neplnil svoji povinnost poskytovat řádnou péči psům v zájmovém chovu,“ uvedla policejní mluvčí Markéta Janovská.

Odchyt byl velmi náročný Odchyt byl velmi náročný | Jana Ulrichová

Dostal podmínku

Okresní soud v Pardubicích pak trestním příkazem uznal muže vinným. Dostal podmínku. Tím to zřejmě pro úřady skončilo, zvířata nikdo neodebral, ta se v domě a přilehlém pozemku plném nepořádku, výkalů a harampádí množila dál.

Štěňata nebyla v dobrém stavu Štěňata nebyla v dobrém stavu | Jana Ulrichová

Příbuzenské křížení

Záchranáři, kteří po nedávném úmrtí majitele převzali od jeho příbuzných zvířata do péče, teď s hrůzou zjišťují, jak špatně na tom díky příbuzenskému křížení jsou. „Náš spolek převzal třináct psů, z toho tři fenky byly nakryté. Mají už za sebou porody, všechny byly s komplikacemi,“ řekla Simona Štěpánková, zakladatelka spolku Pes nejvěrnější přítel.

Fenky v dočasných domovech porodily Fenky v dočasných domovech porodily | záchranné spolky

Císařské řezy a fena i s penisem

Jedné fence zůstal mrtvý plod v těle, musela proto okamžitě na operaci. „Další feny rodily císařským řezem, štěňata se musí krmit uměle,“ dodala Simona Štěpánková s tím že při kastraci další feny vyšlo navíc najevo, že je hermafrodit, v těle měla kromě samiččích pohlavních orgánů i penis. „Je to důkaz toho, jak neřízeně se tam mezi sebou psi křížili,“ řekla.

y1xcvbnm ( 22. března 2021 12:08 )

co to je za člověka??? Bude nějak potrestán, nebude jako všivhni ostatní hnusové

jonn ( 22. března 2021 09:58 )

No tak ,šup s ním do kriminálu .

Zobrazit celou diskusi