Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Revoluce v léčbě zvířat: Magnety dokážou postavit na nohy i psa po úrazu

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
9. března 2021
06:15

Nejsou to žádné čáry máry. Magnetoterapie je jednoduchá a přitom účinná léčba, která pomáhá nejen lidem, ale i zvířatům. Po úrazech a operacích je během krátké doby dokáže znovu postavit na nohy. Využívá ji i specialista v oboru veterinární neurologie a neurochirurgie Aleš Tomek, prezident Asociace fyzioterapie a rehabilitace zvířat České republiky.

Díky magnetu zvířata po úrazech či operacích nekulhají a netrpí ani bolestmi. „Přístroj vytváří magnetické pole, které dokáže rozproudit život v každé spící nebo zraněné buňce. Dokáže roztahovat cévy, takže se do poraněné a nemocné tkáně mohou dostat látky potřebné pro hojení. Dokáže působit i analgeticky, tedy proti bolesti,“ popsal Aleš Tomek. Dodal, že použití magnetu je velmi jednoduché. Přístroj stačí zapojit do zásuvky a pustit 30minutový program, při kterém zvíře odpočívá.

Magnetoterapie ulevuje i fence Kori, která při léčbě nemocnéh zápěstí využívá magnet s dekou Magnetoterapie ulevuje i fence Kori, která při léčbě nemocnéh zápěstí využívá magnet s dekou | Jana Ulrichová

Kori a Miška

Magnetoterapie je vhodná pro hojení zlomenin a ran, nebo výhřez ploténky. „Hodí se i pro pacienty s artritidou,“ řekl Aleš Tomek. Využívá ji i fenka dobrmana Kori, která má poraněné zápěstí přední tlapky. V Brně ji podstupuje dvakrát denně. Magnet ulevuje i ochrnuté fence Mišce, která se pohybuje na vozíčku. Tato metoda má ale i své kontraindikace. Nelze ji využít o onkologických pacientů s metastázami, u epileptiků, u pacientů s nadměrnou funkcí štítné žlázy a v případě gravidity.

Dva typy magnetů

V Česku pracují veterináři s přístroji ve dvou provedeních „Jeden je kompaktní s dlouhou dekou, druhý je kruh, který má v sobě zabudovanou řídící jednotku. Ten se dá používat třeba do přepravních boxů, nebo do kotců,“ uvedl distributor magnetoterapeutických přístrojů M-THERAPY Petr Tesarčík. Terapii těmito přístroji přitom nemusí zvířata podstupovat pouze u veterináře. Většina rehabilitačních center je půjčuje svým pacientům také domů.

Ochrnutá Miška využívá kruhový magnet Ochrnutá Miška využívá kruhový magnet | Jana Ulrichová

Pomáhá i lidem

Magnetoterapie neulevuje jen zvířatům, prokazatelné účinky má ale i na lidi. „Já sám s tím mám bohaté zkušenosti. Dnes je velký boom sportujících psů, majitelé sportují s nimi. Magnety jim pak mohou moci s relaxací svalů, nebo naopak se zlepšením výkonnosti svalů,“ řekl Aleš Tomek.

rudne ( 10. března 2021 13:13 )

Vám by to asi pomohlo na mozek....

frantacizek ( 10. března 2021 05:07 )

tohle používají sportovci už léta v rámci rekonvalescence, tak není takovým překvapením, že to funguje i na pseky

Zobrazit celou diskusi