Čertova rokle, která se nachází uprostřed brněnského sídliště Lesná, získala na konci loňského roku novou lávku pro pěší a cyklisty. Druhá etapa proměny se týká přibližně tří z celkových dvanácti hektarů rozlohy lesoparku.

„Práce by měly být  hotovy do konce letošního roku,“uvedl náměstek primátorky Petr Hladík. Obnova je nutná, v posledních pěti letech napáchaly v Čertově rokli velké škody sucho i kůrovec.

Bude se kácet

Druhá fáze obnovy lesoparku by měla stát dohromady necelých 5,4 milionu korun. „Dotace pokryjí u obnovy zeleně v Čertově rokli takřka polovinu celkových nákladů,“ upřesnila primátorka Markéta Vaňková.

Video
Video se připravuje ...

Oblíbený brněnský lesopark Čertova rokle se zazelená: Vznikne luční louka i unikátní prostor pro výstavy. Markéta Malá

Nejdříve čeká stromy a keře ošetření a bude se i kácet. V plánu je také pokračování ve výsadbě keřů, obnova bylinného patra, terénní úpravy pro zlepšení zasakování vody, založení trávníků nebo vytváření protierozních opatření.

„Všechny tři realizace provede Veřejná zeleň města Brna. Práce vyjdou na téměř 12 milionů korun a zahrnují nejen samotnou revitalizaci, ale i dvouletou následnou péči o zeleň,“ uvedla primátorka.

Výstavy venku

„Nejprve dojde ke kácení suchých a dřevokazným hmyzem nevratně napadených stromů. Tyto práce se provádí v období vegetačního klidu, což je do 31. března. Poté bude navazovat samotná výsadba,“ nastínil časový harmonogram Hladík.

Zajímavostí je vytvoření místa pro pořádání výstav a vzdělávacích akcí, které by se mělo nacházet nedaleko konečné tramvají číslo 9 a 11. Tento prostor by měl být venkovním amfiteátrem.