Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hladík místo Jurečky? Kvůli večírku řeší lidovci dřívější sjezd, ministr kandidaturu nevyloučil

Autor: ČTK, simao - 
14. ledna 2024
21:29

Ve 42 letech nepatří Marian Jurečka (KDU-ČSL) zdaleka do starého politického železa. Jenže po večírku v den střelby na Filozofické fakultě se řešila jeho další politická budoucnost poměrně intenzivně, on sám připouštěl, že zvažuje vládní rezignaci. Setrval ve vládě i v čele KDU-ČSL, objevily se však i spekulace, zda nebude v čele lidovců jen do dalšího sjezdu. Ministr Petr Hladík (39, KDU-ČSL) pak v nedělním pořadu Za pět minut dvanáct na TV Nova volal po mladším větru do vedení strany. A nevyloučil, že by mohl kandidovat na předsedu lidovců.

Ministr životního prostředí a místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík by neměl problém s dřívějším termínem celostátního sjezdu strany.

Po něm volají někteří zástupci strany kvůli kauze kolem předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky související s prosincovou tragickou střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK). Kdyby se Jurečka rozhodl post předsedy neobhajovat, Hladík by zvážil kandidaturu na vedení strany. Uvedl to dnes v diskusním pořadu televizi Nova Za pět minut dvanáct.

„Jsme demokratická strana, strana otevřená,“ uvedl Hladík. „My nejsme strana jednoho muže, který nějak zavelí a podle toho to je. My letos prostě máme sjezd, budeme mít sjezd. To, v jakém bude termínu... teď měl být v pozdním termínu, pokud by se rozhodlo, že bude dřívější, tak být může. Já si myslím, že by bylo správné svolat širší vedení strany, tzv. celostátní konferenci, kde jsou zastoupeny všechny regiony a vyslechnout si ty názory,“ poznamenal Hladík a doplnil: „Já nemám žádný problém s tím, aby ten sjezd byl dřívější.“

Termín celostátního sjezdu byl stanoven na letošní podzim, po Jurečkově kauze ale například českobudějovičtí lidovci volají po co nejrychlejším svolání sjezdu.

„Širší vedení strany mu před několika dny vyjádřilo podporu. Do řádného sjezdu bude Marian Jurečka předsedou KDU-ČSL. Nemám problém s tím, aby byl sjezd, který by ustanovil vedení strany na další dva roky do dalších parlamentních voleb, co nejdříve,“ řekl Hladík.

Zda by Jurečka měl opět kandidovat na předsedu, je podle Hladíka osobním rozhodnutí ministra práce a sociálních věcí. Jako člen vlády a místopředseda strany by Hladík kandidaturu na předsedu KDU-ČSL zvážil.

Dokud ale není stanoven termín řádného sjezdu a Jurečka se nerozhodne, zda kandidovat bude, či ne, je podle Hladíka jeho možná kandidatura na předsedu pouhou spekulací.

Video  Jurečka se na Kavčích horách omlouval za večírek v den tragické střelby na filozofické fakultě. Zvažuje i rezignaci.  - Blesk - Karel Kopáč, Tomáš Belica
Video se připravuje ...

Peštová: Měl k tomu přistoupit jako chlap

Poslankyně ANO Berenika Peštová v pořadu na TV Nova uvedla, že k tomu měl Jurečka přistoupit jako chlap.

„Buď říct popravdě, jak to bylo, v ten den, kdy se ho zeptali. A nebo měl odstoupit a nemusel nic vysvětlovat. V momentě, kdy začíná takové to, nedřív jsem nevěděl, pak jsem se to snažil promlčet, pak se provalilo, že jsem tam byl do čtyř do rána, pak se snažím neustále něco vysvětlovat... To už se potom chytáte do vlastních pastí a je to zbytečné,“ říkala Peštová.

„Vím, že když měl nějaký problém pan Hnilička, byl někde na nějakém večírku, taky to bylo nepatřičné, okamžitě (Jurečka) volal po jeho rezignaci. A pan Hnilička rezignoval,“ doplnila.

Hladík uvedl, že šlo o osobní pochybení, za které se Jurečka opakovaně omluvil. „Je potřeba si říct, že to, co se stalo, je pochybení pana ministra – předsedy Jurečky. Omluvil se za to, to mi připadá chlapské. Je to spíš v té osobní rovině, není to v té rovině řízení ministerstva, není to v té rovině KDU-ČSL,“ reagoval Hladík.  

Hladík: KDU-ČSL není v ideální kondici

Ministr zároveň nepředpokládá, že by nastala situace, kdy by musel do přímého souboje o předsednictví s Jurečkou. Záležet bude podle Hladíka také na stranických nominacích z regionů. Jednou z možností ale může také být, že by nominaci na předsedu ohlásil i on sám.

KDU-ČSL podle místopředsedy Hladíka není v ideální kondici. Proto udělala řadu ideových změn. Strana má také momentálně řadu třicetiletých a čtyřicetiletých členů, kteří se hlásí o pozice ve straně.

„Po příštím sjezdu je správný čas pustit mladší vítr i například právě do vedení strany,“ dodal Hladík.

Volání po změně z jihu Čech

Jurečka se v den tragické střelby na pražské filozofické fakultě 21. prosince účastnil večírku na svém ministerstvu. Následně kolem své účasti mlžil a až téměř po třech týdnech ji přiznal a omluvil se. Podle českobudějovických lidovců vrhá kauza na stranu špatné světlo.

Chtějí proto dřívější sjezd. Vyzvali i ostatní organizace, aby se k požadavku připojily. Potřebují získat podporu minimálně pětiny okresů. Celostátní výbor KDU-ČSL na svém jednání 9. ledna Jurečku v tajném hlasování podpořil jako předsedu strany i jako ministra, a to s odhledem na jeho dosavadní pracovní výsledky.

Z ankety ČTK vyplývá, že požadavek českobudějovických lidovců svolat kvůli kauze kolem Jurečky celostátní sjezd KDU-ČSL co nejdříve, podporuje předseda krajské organizace KDU-ČSL v Libereckém kraji Štěpán Matek. Pro dřívější sjezd než na podzim jsou i plzeňští lidovci.

Naopak podle předsedy středočeských lidovců Roberta Pechy by bylo vhodné zachovat podzimní termín. K němu se přiklánějí například i v karlovarském regionu. Moravskoslezští spolustraníci se k situaci vyjádří v pondělí, kdy zasedá krajský výbor.

Video  Vedení lidovců o Jurečkovi: Omluvil se a rezignovat by neměl.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

jajas ( 16. ledna 2024 18:35 )

Nevím. Mne by jen zajímalo, jestli to rozdal ze svého nebo ze společného. Co je na tom divného? A ty zase s Babišem....nějaká nemoc, ne? Horší než covid...chuděrko. 😁

jajas ( 16. ledna 2024 17:20 )

Tak vítej zpět Hofl Hoflíčku, koukám že se snažíš stíhat cos zameškal! Fakt mně bavíš... 👍

jajas ( 16. ledna 2024 08:41 )

Jasně, věří, že je "sympatický férový chlap"....a má super kvádro! 😃 To někomu úplně stačí.... 😁

jajas ( 15. ledna 2024 19:58 )

No nic. Jen že hezky rozdává, otázka je, zda že svého nebo společného.🙂

jajas ( 15. ledna 2024 19:55 )

Chápu, že si nejlépe pokecáš sám se sebou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa