Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za lyžováním do Alp: Slovinsko otevřelo většinu skiareálů, má to však háček

Autor: ČTK - 
23. ledna 2021
21:19

Dnes ráno se otevřela lyžařská střediska v devíti z 12 regionů Slovinska, ve kterých to dovolila relativně uspokojivá epidemická situace. Ve středu o tom rozhodla místní vláda, zároveň v těchto regionech povolila návrat části dětí do škol.

Podmínkou pro lyžování je nanejvýš den starý negativní test na covid-19, výjimku mají děti do 12 let, profesionální sportovci a trenéři. Většina středisek nabízí testování přímo na místě zdarma. Na jedné sedačce lanovky nebo v kabince smí být jen členové jedné domácnosti, cizí lidé musí dodržovat rozestupy 1,5 metru. Povinné jsou roušky. Vláda také doporučila, aby si lyžaři koupili permanentky na lanovky předem na internetu a vyhnuli se tak shromažďování ve frontách.

Hotely ve Slovinsku zůstávají uzavřené, takže je lyžování v praxi možné jen pro místní obyvatele. Ani těch ale do lyžařských středisek dnes mnoho nedorazilo, byla schovaná v mlze a většinu dne sněžilo.

Video  Blatný o skiareálech: Samotné vleky problém nejsou, vyšší mobilita a ubytování načerno ano.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

V zemi platí poměrně přísná opatření už téměř tři měsíce, ale situace se začala zlepšovat až v posledních dnech, připomíná agentura AFP. Od začátku epidemie se ve dvoumilionovém Slovinsku nakazilo koronavirem 154.306, zemřelých je 3284. Slovinsko vykazuje druhou nejvyšší úmrtnost při přepočtu na obyvatele v Evropě, hned za Belgií, ČR je čtvrtá.

Omasta ( 24. ledna 2021 02:06 )

Co je nám po tom?!. Ať se tam třeba staví na hlavu. Vypadá to, že vakcináři svírají v kleštích všechny země podobně a diktují tam podobné podmínky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa